Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Studiu de caz: Tratamentul contabil aplicat in cazul marfurilor expirate

Data actualizarii: 12 Septembrie 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
inregistrari contabileHG 831/2004marfuri expiratecheltuieli bunuri

Valabil la 13.09.2011

Marfurile expirate sau produsele deteriorate au constituit in repetate randuri teme diverse care au indicat modalitatea corecta a efectuarii operatiunilor corecte pe care trebuiau sa le indeplineasca societatile in cauza. De data aceasta, se va arata care este monografia contabila de intocmit in cazul marfurilor expirate. De asemenea, vor fi facute mentiuni cu privire la implicatiile fiscale cauzate de depasirea limitelor fiscale legale.

Conform art. 1 din HG 831/2004 pentru aprobarea Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare, perisabilitatile reprezinta scazamintele care se produc in timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii marfurilor, determinate de procese naturale cum sunt: uscare, evaporare, volatilizare, pulverizare, hidroliza, racire, inghetare, topire, oxidare, aderare la peretii vagoanelor sau ai vaselor in care sunt transportate, descompunere, scurgere, imbibare, ingrosare, imprastiere, faramitare, spargere, inclusiv procese de fermentare sau alte procese biofizice, in procesul de comercializare in reteaua de distributie (depozite cu ridicata, unitati comerciale cu amanuntul si de alimentatie publica). 
 
Limitele maxime de perisabilitate care pot fi acordate marfurilor in procesul de comercializare sunt cele prevazute in anexele nr. 1-3 ale acestei normei. Scoaterea din evidenta a marfurilor expirate se poate efectua in urma operatiunii de inventariere.
 
Pe baza propunerii de casare a stocurilor exprimata de catre comisia de inventariere se va intocmi un proces verbal pentru scoaterea acestora din evidenta. Pentru produsele care se incadreaza in limitele admisibile de perisabilitate se va intocmi un proces verbal distinct.
 
Procesele verbale se vor aproba de catre managerul, directorul sau administratorul persoanei juridice. Din punct de vedere al impozitului pe profit, pierderile sau scaderile cantitative care depasesc normele de perisabilitate stabilite nu sunt deductibile fiscal.
 
Din punct de vedere al taxei, potrivit art. 128 alin. (8) din Codul fiscal, nu constituie livrare de bunuri bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate. De asemenea, nu constituie livrare de bunuri perisabilitatile, in limitele prevazute prin lege.
 
In acest sens, potrivit pct. 6 alin. (11) la Titlul VI TVA din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal , nu se considera livrare de bunuri cu plata bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:
 
a) bunurile nu sunt imputabile;
 
b) degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente;
 
c) se face dovada ca s-au distrus bunurile si nu mai intra in circuitul economic.
 
In situatia in care nu sunt indeplinite aceste conditii scoaterea din gestiune a marfurilor expirate este asimilata unei livrari de bunuri, in sensul TVA. Potrivit art. 155 alin. 2 aveti obligatia sa autofacturati aceasta livrare de bunuri cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei.
 
Inregistrarile contabile in acest caz, sunt urmatoarele:
 
• inregistrarea scoaterii din gestiune a marfurilor expirate
 
607"Cheltuieli privind marfurile"= 371"Marfuri"
 
• inregistrarea TVA nedeductbila pentru marfurile expirate la nivelul TVA-ului dedus:
 
 635 "Cheltuieli cu alte taxe, impozite si varsaminte asimilate" = 4427 "TVA colectata"
 
In acest caz, suma inregistrata pe cheltuiala in contul 607"Cheltuieli privind marfurile" este nedeductibila la calculul impozitului pe profit intrucat nu se incadreaza in limitele perisabilitatilor admise conform HG 831/2004. Totodata este nedeductibila si suma inregistrata in contul 635 "Cheltuieli cu alte taxe, impozite si varsaminte asimilate".

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X