email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

2. Platitori. Exceptari de la plata

impozit pe profitsediu permanentnerezident

Noua lege privind impozitul pe profit care se aplica incepand cu anul 2004 urmareste, pe de o parte, armonizarea cu legislatia comunitara, iar pe de alta parte, introducerea unor prevederi fiscale neutre, nediscriminatorii pentru toti platitorii de impozit pe profit. Astfel, modul de asezare, urmarire si percepere a impozitului pe profit a suferit modificari in ceea ce priveste cheltuielile deductibile si nedeductibile, prin recunoasterea acelora care conduc la imbunatatirea mediului de afaceri, tratamen tul fiscal al amortizarii, al debitelor nerecuperabile, precum si al determinarii profitului in cazul vanzarii/cesionarii proprietatilor imobiliare si a titlurilor de participare si a castigurilor obtinute din aceste operatii.

Sunteti platitor de impozit pe profit daca v aflati in unul din urmatoarele cazuri:

1). Sunteti persoana juridica romana si obtineti profit, din orice sursa, atat din tara, cat si din strainatate.

Intra in categoria persoanelor juridice romane:

● companiile nationale;

● societatile nationale;

● regiile autonome, indiferent de subordonare;

● societatile comerciale, indiferent de forma juridica de organizare si de forma de proprietate, inclusiv cele cu participare cu capital strain sau cu capital integral strain. Potrivit prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, repu blicata, cu modificarile si completarile ulterioare, puteti sa va inregistrati ca socie tate pe actiuni, societate cu raspundere limitata, societate in comandita simpla sau pe actiuni etc. In acelasi timp puteti avea capital integral de stat sau privat sau puteti fi filiala unei societati inregistrate in strainatate;

● societatile agricole si alte forme de asociere agricola cu personalitate juridica;

● organizatiile cooperatiste;

● institutiile financiare si institutiile de credit;

● fundatiile, asociatiile, organizatiile;

● orice alta entitate care are statutul legal de persoana juridica constituita potrivit legislatiei romane.

ATENTIE!

In cazul persoanelor juridice romane care detin participatii in capitalul altor societati comerciale si care intocmesc situatii financiare consolidate, calculul si plata impozitului pe profit se face la nivelul fiecarei persoane juridice din grup.

2).Sunteti persoana juridica straina si va desfasurati activitatea prin intermediul unui sediu permanent in Romania. Persoanele juridice straine, cum sunt: companiile, fundatiile, asociatiile, organizatiile si orice entitati similare, infiintate si organizate in conformitate cu legislatia unei alte tari, devin platitoare de impozit pe profit atunci cand isi desfasoara activitatea, integral sau partial, prin intermediul unui sediu permanent in Romania, de la inceputul activitatii sediului.

IMPORTANT:

Sediul permanent nu include: folosirea de spatii pentru depozitare sau distribuire de marfuri si bunuri apartinand unei activitati, mentinerea unor stocuri de marfuri si bunuri apartinand unei activitati, pentru distribuirea lor catre o alta activitate si mentinerea unui loc pentru colectarea de informatii sau prestarea unor lucrari pregatitoare sau auxiliare.

Este un loc prin intermediul caruia se desfasoara, integral sau partial, activitatea unui nerezident, fie direct, fie printr-un agent dependent. Sediul permanent include: un birou, inclusiv de conducere, o sucursala, o agentie, o fabrica, un magazin, un atelier, o mina, un loc de extractie a gazelor si petrolului sau orice alt loc din care se extrag resurse naturale.

Un nerezident este considerat ca are un sediu permanent in Romania si in cazul in care activitatile pe care o persoana, alta decat un agent cu statut independent, le intreprinde in numele nerezidentului, daca sunt indeplinite una din urmatoarele conditii:

persoana este autorizata sa incheie contracte in Romania in numele nerezidentului;

persoana mentine in Romania un stoc de produse sau bunuri pe care le livreaza in numele nerezidentului.

ATENTIE!

Un nerezident nu se considera ca are un sediu permanent in Romania daca doar desfasoara activitate prin intermediul unui broker, agent, comisionar general sau al altui agent intermediar care are un statut independent, in cazul in care aceasta activitate este activitatea obisnuita a agentului.

Sediul permanent al unei persoane fizice este considerat a fi baza fixa.

Pentru veniturile brute realizate in Romania, persoanele juridice straine si persoanele fizice straine care nu desfasoara activitati printr-un sediu permanent platesc impozit prin retinere la sursa, conform prevederilor Titlului V din Codul fiscal.

3). Sunteti persoana juridica straina partener al unei asocieri fara personalitate juridica cu persoane juridice straine si/sau persoanele fizice nerezidente care desfasoara activi tate in Romania.

Persoana desemnata este responsabila pentru urmatoarele:

a) inregistrarea asocierii la autoritatea fiscala competenta, inainte ca aceasta s inceapa sa desfasoare activitate;

b) conducerea evidentelor contabile ale asocierii;

c) plata impozitului in numele asociatilor;

d) depunerea unei declaratii fiscale trimestriale la autoritatea fiscala competenta, care sa contina informatii cu privire la partea din veniturile si cheltuielile asocierii care este atribuibila fiecarui asociat, precum si impozitul care a fost platit la buget in numele fiecarui asociat;

e) furnizarea de informatii in scris catre fiecare asociat cu privire la partea din veni turile si cheltuielile asocierii care ii este atribuibila acestuia, precum si impozitul care a fost platit la buget in numele sau.

4). Sunteti persoana juridica romana partener al unei asocieri fara personalitate juridica cu persoane juridice romane si/sau persoane fizice rezidente, desfasurati activitate din Romania si realizati venituri atat din Romania, catt si din strainatate.

In acest caz, impozitul datorat de persoana fizica se calculeaza, se retine si se varsa de catre persoana juridica romana.

In cazul unei asocieri fara personalitate juridica, intre persoane juridice romane, veniturile si cheltuielile inregistrate se atribuie fiecarui asociat, corespunzator cotei de participare in asociere.

IMPORTANT:

Intr-o asociere fara personalitate juridica cu o persoana juridica romana, persoana juridica romana trebuie sa indeplineasca obligatiile cei revin fiecarui asociat. Pentru determinarea profitului impozabil partea rezultata din veniturile si din cheltuielile asocierii se distribuie fiecarui asociat, prin decont, proportional cu cotele mentionate in contractul de asociere

5 ).Sunteti persoana juridica romana sau straina si realizati venituri din sau in legatura cu proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana.

Potrivit dispozitiilor Titlului I din Codul fiscal, prin proprietate imobiliara se intelege:

orice teren; orice cladire sau alta constructie ridicata sau incorporata intr-un teren; orice recolta, material lemnos, depozit mineral sau orice alta sursa naturala atasata terenului; orice proprietate accesorie terenului sau cladirii, inclusiv orice septel si orice echipament utilizat in agricultura sau silvicultura; dreptul de folosinta sau dreptul de a obtine venit dintr-o astfel de proprietate, mai sus descrisa.

Orice asociere fara personalitate juridica dintre persoane juridice straine, care-si desfasoara activitatea in Romania trebuie sa desemneze una din parti care sa indeplineasca obligatiile ce-i revin fiecarui asociat.

SFERA DE CUPRINDERE A IMPOZITULUI

Impozitul pe profit se aplica dupa cum urmeaza:

a) in cazul persoanelor juridice romane, asupra profitului impozabil obtinut din orice sursa, atat din Romania, cat si din strainatate;

b) in cazul persoanelor juridice straine care isi desfasoara activitatea prin intermediul unui sediu permanent in Romania, asupra profitului impozabil atribuibil sediului permanent;

c) in cazul persoanelor juridice straine si al persoanelor fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere fara personalitate juridica, asupra partii din profitul impozabil al asocierii atribuibile fiecarei persoane;

d) in cazul persoanelor juridice straine care realizeaza venituri din/sau in legatura cu proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana, asupra profitului impozabil aferent acestor venituri;

e) in cazul persoanelor fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane care realizeaza venituri atat in Romania, cat si in strainatate, din asocieri fara personalitate juridica, asupra partii din profitul impozabil al asocierii atribuibile persoanei fizice rezidente.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: ANAF a dat STARTUL controalelor in 2022!


Puteti sa demonstrati realitatea incontestabila a tranzactiilor dvs.?

Descoperiti acum modelele documentelor justificative pe care NU le reglementeaza NIMENI si NIMIC! Dar LE CER toti inspectorii fiscali!

Lucrarea Documente (suplimentare) obligatorii in caz de control va ofera acum colectia de acte si documente justificative pe care niciun inspector nu se asteapta sa le prezentati ca argument indestructibil in favoarea dvs.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe profitsediu permanentnerezident

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 05 Aprilie 2006


Votati articolul "2. Platitori. Exceptari de la plata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 05 Aprilie 2006 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X