email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Documentar fiscal: Declaratia 205 pentru anul 2011

operatori economicianafdeclaratia 205platitori venituri




Operatorii economici care retin impozit pe venit beneficiarilor persoane fizice au obligatia ca pana miercuri, 29 februarie 2012 inclusiv, sa depuna la Fisc Declaratia informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit in anul 2011, formular 205.

Obligatie

Platitorii de venituri care in anul 2011 au avut obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa au obligatia depunerii formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit", cod 14.13.01.13/I.

Categorii de contribuabili care au obligatia depunerii D 205
Prezentam mai jos categoriile de contribuabili care au obligatia depunerii formularului 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit".

1. Platitorii de venit care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa, cu exceptia veniturilor de natura salariala si asimilate acestora pentru veniturile realizate din: drepturi de proprietate intelectuala; vanzarea bunurilor in regim de consignatie; contracte de agent; contracte de comision/mandat comercial; activitatea de expertiza contabila, tehnica, judiciara si extrajudiciara; activitati desfasurate in baza conventiilor/contractelor civile incheiate potrivit Codului civil; activitati independente realizate intr-o forma de asociere cu o persoana juridica, microintreprindere; castigurile din operatiuni de vanzare cumparare de valuta la termen, pe baza de contract precum si orice alte operatiuni similare; castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise; dividende; dobanzi; castiguri din transferul valorilor mobiliare, in cazul societatilor inchise si a partile sociale; lichidarea persoanei juridice; premii si jocuri de noroc; pensii; activitati agricole; alte surse.

2. Intermediari, societatile de administrare a investitiilor in cazul rascumpararii de titluri de participare la fondurile deschise de investitii sau alti platitori de venit, dupa caz, pentru castigurile/pierderile realizate de persoanele fizice, aferente tranzactiilor cu titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise.

3. Platitorii de venituri din activitati agricole realizate de persoanele fizice din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala , de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati , pentru utilizare ca atare, potrivit art. 74 alin. (4) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si pentru care nu s-a retinut impozit in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale nr. 190/2009.

Atentie! Contribuabilii prevazuti la punctul 2, care pentru anul 2010 au completat si depus formularul 206 "Declaratie informativa privind castigurile/pierderile din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise", cod 14.13.01.13/t.v.1; pentru anul 2011 vor completa si depune formularul 205.

Formularistica

Platitorii de venituri au obligatia depunerii declaratiei in format electronic, pe suport magnetic sau optic, prin folosirea programului de asistenta elaborat si pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) care poate fi obtinut de la unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe website-ul, de la adresa www.anaf.ro, sectiunea Asistenta contribuabili, categoria Programe utile/Declaratii fiscale..

Suportul magnetic sau optic va fi insotit de situatia centralizatoare, prevazuta la sectiunea II - Date recapitulative - listata pe hartie, semnata si stampilata, potrivit legii.

Rectificarea declaratiei

In situatia in care dupa depunerea declaratiei se constata date eronate sau date care nu au fost cuprinse in declaratiile initiale, se completeaza si se depune formularul 205 numai cu pozitiile corectate, sau cele care nu au fost declarate anterior. In cazul cand trebuie eliminata o pozitie declarata anterior, in tabelul IV - Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate pe beneficiari de venit - pe tipuri de venit se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit iar in coloanele 4-7 se va inscrie cifra 0.

Sanctiuni
Nerespectarea obligatiei de depunere a Declaratiei 205 se sanctioneaza cu amenda de la 500 pana la 1.000 lei pentru persoane fizice si de la 1.000 pana la 5.000 lei pentru persoane juridice.

*
Baza legala: art. 93 alin.(2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare; art. 219, alin. (1), lit. i), coroborat cu alin. (2), lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedura Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordinul presedintelui ANAF nr. 52/2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea 1, nr. 72/30.01.2012.




de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
operatori economicianafdeclaratia 205platitori venituri


Data aparitiei: 16 Februarie 2012

Votati articolul "Documentar fiscal: Declaratia 205 pentru anul 2011":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X