In situatia in care o microintreprindere neplatitoare de TVA a incheiat un contract de management (prestari servicii) cu o persoana fizica (fara vreo identitate juridica) cu obiect "contract pe perioada scurta" (3 luni), vom stabili ce obligatii trebuie retinute pentru acest contract si cum se declara. De asemenea, vom afla daca exista varianta ca persoana fizica sa isi declare singura veniturile si sa fie impozitata corespunzator pe CNP prin Declaratia Unica.
Raspunsul specialistului:
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
In situatia in care persona in cauza nu are calitatea de administrator/director al societatii si nu este inregistrata fiscal, veniturile acordate acesteia sunt venituri din alte surse.
Conform art. 114 alin.(1) lit. g) din Codul fiscal:
Art. 114: Definirea veniturilor din alte surse
(1) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza in categoriile prevazute la art. 61 lit. a)-h), altele decat veniturile neimpozabile in conformitate cu prezentul titlu.
(2) In aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri:
g) veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II -Venituri din activitati independente si cap. VII - Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
Conform Titlului IV, Capitolul X, punct 34, alin. 2 din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016 in veniturile din activitatile prevazute la art. 114 alineat (2) litera g) din Codul fiscal sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, precum si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara a avea caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II "Venituri din activitati independente" si cap. VII "Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura" din titlul IV al Codului fiscal.
Art. 115 din acelasi act normativ stabileste astfel:
Art. 115: Calculul impozitului si termenul de plata
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
(1) Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut pentru veniturile prevazute la art. 114, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 114 alin. (2) lit. l) si m).(N.R. se aplica incepand cu impozitul pe venit datorat pentru veniturile realizate in anul 2019).
In consecinta, impozitul pe venit se retine la sursa de platitor si se declara in declaratia 100 si in declaratia 205.
Doar contributia la sistemul de sanatate (daca se datoreaza) se plateste de beneficiarul venitului si se declara de acesta in declaratia unica.
Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.