email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Determinarea impozitului datorat in Romania: Venituri obtinute in valuta

Venituri valutadeterminare impozitrezidentivenit chirietransfer titluri valoare




Mai jos va prezentam regulile generale si speciale referitoare la transformarea in lei a veniturilor realizate in valuta, in scopul determinarii impozitului datorat in Romania.


Reguli de aplicare generala:

Potrivit alin.3) si 4) ale art.9) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare:

3) Sumele exprimate intr-o moneda straina se convertesc in moneda nationala a Romaniei, dupa cum urmeaza:

a) in cazul unei persoane care desfasoara o activitate intr-un stat strain si isi tine contabilitatea acestei activitati in moneda statului strain, profitul impozabil sau venitul net din activitati independente si impozitul platit statului strain se convertesc in moneda nationala a Romaniei prin utilizarea unei medii a cursurilor de schimb valutar pentru perioada careia ii este aferent profitul impozabil sau venitul net;
b) in oricare alt caz, sumele se convertesc in moneda nationala a Romaniei prin utilizarea cursului de schimb valutar la data la care se primesc sau se platesc sumele respective ori la alta data prevazuta in norme.

4) in intelesul prevederilor alineatului precedent, cursul de schimb valutar, folosit pentru a converti in moneda nationala a Romaniei sumele exprimate in moneda straina, este cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei, exceptand cazurile prevazute expres in norme.

Transformarea in lei a sumelor in valuta reprezentand impozitul retinut din veniturile impozabile obtinute din Romania de nerezidenti

Impozitul pe veniturile impozabile obtinute din Romania de nerezidenti se calculeaza, se retine si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua retinerii impozitului pentru nerezidenti.

Temei legal: alin.4) al art.116 din Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare Transformarea in lei a sumelor obtinute, potrivit legii, in valuta, reprezentand venituri din salarii realizate in Romania Transformarea in lei a sumelor obtinute, potrivit legii, in valuta, reprezentand venituri din salarii realizate in Romania, se face la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, astfel:

- in situatia in care veniturile din salarii sunt platite in cursul lunii sau in cazul incetarii raporturilor de munca, se utilizeaza cursul de schimb valutar in vigoare in ziua precedenta celei in care se face plata; sau
- in celelalte cazuri, cursul de schimb valutar in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se face plata acestor drepturi.

Temei legal: pct.110 din normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004 cu modificarile si completarile ulterioare date in aplicarea art.57 din Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare.

Calcularea creditului fiscal extern acordat persoanelor fizice romane care au realizat venituri din strainatate in vederea calculului creditului fiscal extern, sumele in valuta se transforma la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului. Veniturile din strainatate realizate de persoanele fizice rezidente, precum si impozitul aferent, exprimate in unitati monetare proprii statului respectiv, dar care nu sunt cotate de Banca Nationala a Romaniei, se vor transforma astfel:

a) din moneda statului de sursa intr-o valuta de circulatie internationala, cum ar fi dolari S.U.A. sau euro, folosindu-se cursul de schimb din tara de sursa;
b) din valuta de circulatie internationala in lei, folosindu-se cursul de schimb mediu anual al  acesteia, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului respectiv .
Temei legal: alin.5 al art.91 din Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare.

Transformarea in lei a operatiunilor realizate in devize prin intermediul unor sedii permanente din strainatate ale persoanelor juridice romane

Din punct de vedere fiscal, la sfarsitul anului fiscal, operatiunile efectuate prin intermediul unor sedii permanente din strainatate ale persoanelor juridice romane, inregistrate in cursul perioadei in devize, respectiv veniturile, cheltuielile, alte sume impozabile sau deductibile, cat si impozitul platit se convertesc in lei prin utilizarea unei medii a cursurilor de schimb valutar, comunicata de Banca Nationala a Romaniei.

Temei legal: pct.90 din normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004 cu modificarile si completarile ulterioare date in aplicarea art.31 alin.1) din Codul fiscal cu
modificarile si completarile ulterioare.

Transformarea in lei a transferurilor titlurilor de valoare exprimate in valuta

In cazul transferurilor titlurilor de valoare exprimate in valuta, cursul de schimb valutar utilizat in vederea determinarii castigului si a impozitului aferent este cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ziua determinarii castigului.

Temei legal: pct.142^1 din normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004 cu modificarile si completarile ulterioare date in aplicarea art.66, alin.2) din Codul fiscal cu
modificarile si completarile ulterioare

Transformarea in lei a venitului brut anual/venitului anual estimat din chiria/arenda exprimata in valuta

In situatia in care chiria/arenda reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut anual se determina pe baza chiriei/arendei lunare evaluate la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru ultima zi a fiecarei luni, corespunzator lunilor din perioada de impunere.

Temei legal: pct.137^1 din normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004 cu modificarile si completarile ulterioare date in aplicarea art.62 alin.1) din Codul fiscal cu
modificarile si completarile ulterioare in cazul in care, potrivit clauzelor contractuale, venitul din cedarea folosintei bunurilor reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, determinarea venitului anual estimat se efectueaza pe baza cursului de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se efectueaza impunerea.

Temei legal: ultima fraza a lit.b) a alin.2) al art.82 din Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare.


Conversia in lei a impozitului in valuta aferent dobanzilor capitalizate realizate din Romania de nerezidenti

Pentru impozitul in valuta aferent dobanzilor capitalizate realizate din Romania de nerezidenti, conversia se face, de asemenea, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua in care s-a capitalizat dobanda, respectiv la cursul valutar din momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului dobanzii capitalizate sau din momentul rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire, ori in momentul in care dobanda se transforma in imprumut.

Temei legal: pct.9^5, lit. b) din normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004 cu modificarile si completarile ulterioare date in aplicarea art.116 alin.5) din Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare

Transformarea in lei a veniturilor din strainatate realizate de persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania sau de persoanele fizice care indeplinesc conditiile de rezidenta prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau c) timp de 3 ani consecutiv

Veniturile din strainatate realizate de contribuabilii persoane fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania sau de persoanele fizice care indeplinesc conditiile de rezidenta prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau c) timp de 3 ani consecutiv din Codul fiscal, precum si impozitul aferent, a carui plata in strainatate este atestata cu document justificativ eliberat de autoritatea competenta a statului strain cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, exprimate in unitatile monetare proprii fiecarui stat, se vor transforma in lei la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei din anul de realizare a venitului respectiv.

Temei legal: ultima fraza a pct.203 din normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004 cu modificarile si completarile ulterioare dat in aplicarea art.91 alin.5 din Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare

Art.7 "definitii ale termenilor comuni", alin.1) pct.23 lit.b) si c) din Codul fiscal

23. persoana fizica rezidenta - orice persoana fizica ce indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania;
c) este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Venituri valutadeterminare impozitrezidentivenit chirietransfer titluri valoare


Data aparitiei: 06 Martie 2012

Votati articolul "Determinarea impozitului datorat in Romania: Venituri obtinute in valuta":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X