email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Documentar fiscal: Noile prevederi aduse de OANAF nr. 1436 din 2012 privind anularea inregistrarii TVA

Ordin ANAF nr. 1436/2012inregistrare TVAanularecazier fiscalformularul 099deconturi taxa


Urmatoarele informatii sunt de interes major pentru contribuabilii persoane impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata (TVA) de catre organele fiscale competente. Va informam astfel ca in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 688/05.10.2012 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.436/2012 prin care a fost aprobata Procedura de inregistrare, la cerere, in scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 153 alin. 9 indice 1 lit. b) - d) din Codul Fiscal (CF), precum si modelul si continutul formularelor specifice de inregistrare utilizate in acest scop, ale carui principale prevederi le prezentam in articolul de mai jos.

Dispozitii generale

Procedura se aplica pentru inregistrarea in scopuri de TVA, de catre organele fiscale competente, la solicitarea persoanelor impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA, deoarece:

- asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au avut inscrise in cazierul fiscal, infractiuni sau fapte pentru care s-a dispus atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent;

- nu au depus niciun decont de TVA pe parcursul unui semestru calendaristic;

- nu au evidentiat, in deconturile de taxa depuse pentru 6 luni consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor care au perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua perioade fiscale consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscala trimestrul calendaristic, nicio operatiune realizata.

Atentie! Organul fiscal competent este organul fiscal in a carui evidenta persoana impozabila este inregistrata ca platitor de impozite si taxe, respectiv Serviciul de administrare a contribuabililor nerezidenti din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti pentru persoanele impozabile care nu sunt stabilite in România.

Persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA, la cerere, potrivit art. 153 alin. (9 indice 1), lit. b) - d) din CF depun la organul fiscal competent formularul 099 „Cerere de inregistrare in scopuri de TVA, potrivit art. 153 alin. (9 indice 1), lit. b) - d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare".

Formularul 099 se depune la registratura organului fiscal competent sau prin posta, cu confirmare de primire insotit de documentatia corespunzatoare.

Daca cererea sau documentatia anexata este incompleta sau incorecta solicitantul este notificat de organul fiscal competent in vederea corectarii acestora. Notificarea va cuprinde si erorile constatate.

Termenul in care persoana impozabila trebuie sa se prezinte la organul fiscal competent pentru corectarea sau completarea cereri si/sau a documentatiei este de 15 zile de la data primirii notificarii.

In cazul in care persoana impozabila nu se prezinta in termen de 15 zile de la primirea notificarii pentru corectarea si/sau completarea cererii si/sau a documentatiei organul fiscal competent intocmeste referatul si proiectul de decizie privind respingerea cererii de inregistrare in scopuri de TVA.

Daca cererea si documentatia sunt corecte si complete organul fiscal competent verifica si analizeaza situatia de fapt a persoanei impozabile solicitante si intocmeste urmatoarele documente:

- referatul prin care propune inregistrarea in scopuri de TVA sau respingerea cererii de inregistrare;

- proiectul Deciziei privind inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit art. 153, alin. 9 indice 1, lit. b) - d) din CF, in doua exemplare din care un exemplar se comunica contribuabilului, conform art. 44 din Codul de Procedura Fiscala;

- proiectul Deciziei privind respingerea Cererii de inregistrare in scopuri de TVA potrivit art. 153, alin. 9 indice 1, lit. b) - d) din CF, in doua exemplare din care un exemplar se comunica contribuabilului, conform art. 44 din Codul de Procedura Fiscala

Dupa comunicarea deciziei privind inregistrarea in scopuri de TVA catre persoana impozabila operatiunea de inregistrare in scopuri de TVA se opereaza de organul fiscal competent in Registrul contribuabililor si se emite certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, care contine data inregistrarii si se comunica persoanei impozabile solicitante.


Dispozitii speciale privind inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. 9 indice 1 lit. b) din Codul Fiscal

Persoanele impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA din cauza faptelor inscrise in cazierul fiscal, pot solicita inregistrarea in scopuri de TVA numai daca a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii.

In aceasta situatie cererea de inregistrare in scopuri de TVA, formular 099, se depune, de catre societatile comerciale inmatriculate in registrul comertului, insotita de certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comertului (ORC) din care sa rezulte datele de identificare ale asociatilor si administratorilor persoanei impozabile la data depunerii cererii de inregistrare in scopuri de TVA.

Dupa primirea cererii de inregistrare in scopuri de TVA, organul fiscal competent verifica:

- daca faptele sanctionate ca infractiuni sau situatia privind atragerea raspunderii solidare care au fost inscrise in cazierul fiscal al persoanei impozabile si care au condus la anularea inregistrarii in scopuri de TVA au fost scoase din evidenta cazierului fiscal pâna la data primirii cererii de inregistrare;

- daca actualii asociati/administratori ai persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau situatii de atragere a raspunderii solidare care nu au fost scoase din evidenta cazierului fiscal pâna la data primirii cererii de inregistrare;

- daca persoana impozabila se incadreaza in alta situatie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. (9) lit. a) - b) sau d) - e) din CF.

Daca la data depunerii cererii de inregistrare faptele care au condus la anularea inregistrarii nu au fost scoase din evidenta cazierului fiscal sau actualii asociati/administratori ai persoane impozabile sau persoana impozabila insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau situatii de atragere a raspunderii solidare sau persoana impozabila se incadreaza in alta situatie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. (9) lit. a) - b) sau d) - e) din CF, organul fiscal competent intocmeste referatul si proiectul privind respingerea cererii de inregistrare in scopuri de TVA.

Persoana impozabila poate depune o noua cerere de inregistrare in scopuri de TVA de indata ce remediaza situatia care a condus la respingerea cererii de inregistrare in scopuri de TVA..

Daca la data depunerii cererii de inregistrare in scopuri de TVA, faptele care au condus la anularea inregistrarii nu mai figureaza in evidenta cazierului fiscal sau actualii asociati/administratori ai persoane impozabile sau persoana impozabila insasi nu au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau situatii de atragere a raspunderii solidare sau persoana impozabila nu se incadreaza in nicio alta situatie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA se intocmeste referatul si proiectul de decizie privind inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile solicitante.

Dispozitii speciale privind inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. 9 indice 1 lit. c) din Codul Fiscal

Persoanele impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA pentru nedepunerea niciunui decont de taxa pe parcursul unui semestru calendaristic depun cererea de inregistrare insotita de:

- toate deconturile de TVA, formular 300, nedepuse la termen, pe o perioada de 6 luni sau doua trimestre calendaristice consecutive anterioare inregistrarii in scopuri de TVA;

- o cerere motivata din care sa rezulte ca se angajeaza sa depuna deconturile de TVA la termenele legale;

- certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului (ORC) din care sa rezulte datele de identificare ale asociatilor si administratorilor persoanei impozabile la data depunerii cererii de inregistrare in scopuri de TVA, in cazul societatilor comerciale inmatriculate in registrul comertului.

Dupa primirea cererii de inregistrare in scopuri de TVA si a documentatiei corecte si complete organul fiscal competent verifica daca persoana impozabila se incadreaza in alta situatie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA prevazuta la art. 153 alin. (9) lit. a) - c) si e) din CF.

Daca persoana impozabila se incadreaza in alta situatie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, prevazuta la art. 153 alin. (9) lit. a) - c) sau e) din CF se intocmeste referatul si proiectul de decizie privind respingerea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile solicitante.

Persoana impozabila poate depune o noua cerere de inregistrare in scopuri de TVA de indata ce remediaza situatia care a condus la respingerea cererii de inregistrare initiale. in cazul in care abaterea se repeta dupa reinregistrarea persoanei impozabile, organul fiscal va anula codul de inregistrare in scopuri de TVA si nu va mai aproba eventuale cereri ulterioare de reinregistrare in scopuri de TVA.

Daca persoana impozabila nu se incadreaza in nicio alta situatie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA se intocmeste referatul si proiectul de decizie privind inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile solicitante. inregistrarea se face cu data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA care nu poate fi decât dupa o perioada de 3 luni de la data anularii inregistrarii in scopuri de TVA.

Dispozitii speciale privind inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. 9 indice 1 lit. d) din Codul Fiscal

Persoanele impozabile carora le-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA pentru neevidentierea, in deconturile de taxa depuse pentru 6 luni consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor care au perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua perioade fiscale consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscala trimestrul calendaristic, a niciunei operatiuni realizate, depun cererea de inregistrare in maximum 180 de zile de la data anularii inregistrarii in scopuri de TVA.

In cazul societatilor comerciale inmatriculate in registrul comertului, cererea se depune insotita de certificatul constatator emis de ORC din care sa rezulte datele de identificare ale asociatilor si administratorilor persoanei impozabile la data depunerii cererii de inregistrare in scopuri de TVA.

Important! in aceasta situatie persoana impozabila solicitanta declara pe propria raspundere ca va desfasura activitati economice cel târziu in cursul lunii urmatoare in care a depus cererea de inregistrare in scopuri de TVA prin bifarea casetei corespunzatoare prevazuta de formularul 099.

Dupa primirea cererii de inregistrare in scopuri de TVA corect completate si depuse in termen, organul fiscal competent verifica daca persoana impozabila se incadreaza in alta situatie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA prevazuta la art. 153 alin. (9) lit. a) - d) din CF.

In situatia in care cererea de inregistrare in scopuri de TVA este depusa peste termenul de 180 de zile, se intocmeste referatul si proiectul de decizie privind respingerea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile solicitante.

Daca persoana impozabila se incadreaza in alta situatie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, prevazuta la art. 153 alin. (9) lit. a) - d) din CF, se intocmeste referatul si proiectul de decizie privind respingerea inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile solicitante.

Persoana impozabila poate depune o noua cerere de inregistrare in scopuri de TVA de indata ce remediaza situatia care a condus la respingerea cererii de inregistrare in scopuri de TVA.

Daca persoana impozabila nu se incadreaza in nicio alta situatie de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA se intocmeste referatul si proiectul de decizie privind inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile solicitante.

Sursa: DGFP Valcea

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Ordin ANAF nr. 1436/2012inregistrare TVAanularecazier fiscalformularul 099deconturi taxa

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 10 Octombrie 2012


Votati articolul "Documentar fiscal: Noile prevederi aduse de OANAF nr. 1436 din 2012 privind anularea inregistrarii TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 10 Octombrie 2012 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X