Este corecta inregistrarea in contabilitate a operatiunilor efectuate prin banca doar in baza extrasului de cont?
Raspunsul afirmativ, exista o baza legala (Codul fiscal sau alte legi) si care este aceea pentru a formula un raspuns oficial intr-un proces in justitie?
Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalmonografiicontabile.ro
Solutie contabila: In Codul fiscal nu se fac mentiuni exprese referitoare la modul de inregistrare in contabilitate dar, de exemplu, se precizeaza in normele de aplicare a art. 21, alin. (4), litera f) - care spune ca “Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile: (..) cheltuielile inregistrate in contabilitate, care nu au la baza un document justificativ, potrivit legii, prin care sa se faca dovada efectuarii operatiunii sau intrarii in gestiune, dupa caz, potrivit normelor” se mentioneaza ca:

Examen Consultant Fiscal 2025

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
„Inregistrarile in evidenta contabila se fac cronologic si sistematic, pe baza inscrisurilor ce dobandesc calitatea de document justificativ care angajeaza raspunderea persoanelor care l-au intocmit, conform reglementarilor contabile in vigoare.”
Conform art.6 din Legea contabilitatii:
“(1) Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.
(2) Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz.”
In Anexele la OMFP nr. 3512/2008 privind documentele financiar contabile se fac urmatoarele referiri la extrasul de cont :
1) “15. Factura se intocmeste si se utilizeaza in conformitate cu prevederile Codului fiscal .
Pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii pentru care persoanele impozabile sunt scutite fara drept de deducere a taxei pe valoarea adaugata si nu sunt obligate sa intocmeasca facturi, in conformitate cu prevederile Codului fiscal si ale normelor metodologice de aplicare a acestuia, operatiunile economice se inregistreaza in baza contractelor incheiate intre parti si a documentelor financiar-contabile sau bancare care sa ateste acele operatiuni, cum sunt: aviz de insotire a marfii, chitanta, dispozitie de plata/incasare, extras de cont bancar, nota de contabilitate etc., dupa caz.”
2) Jurnalul privind operatiunile de casa si banca (cod 14-6-5) “se completeaza pe baza registrului de casa si a extraselor de cont primite de la banca la care sunt anexate documentele justificative.”
“Continutul minimal obligatoriu de informatii al formularului este urmatorul:
- denumirea unitatii, contul;
- denumirea formularului si data (luna, anul) pentru care se intocmeste;
- registrul de casa sau extrasele de cont de la banca, conturile corespondente;
rulajul;
- semnaturi: intocmit, verificat.”
Cele de mai sus arata ca extrasul de cont este un document justificativ acceptat – angajeaza raspunderea bancii care le-a intocmit si ale firmei dvs. care le-a verificat si acceptat - si care poate sta la baza inregistrarii in contabilitate a operatiunilor de plati/incasari.
Puteti face si o mentiune referitoare la folosirea sa ca document justificativ pentru operatiunile mentionate in Manualul de politici contabile al firmei dvs., ceea ce intareste functia sa de document justificativ pentru inregistrarea acestora in contabilitate.
In situatia in care in cadrul unui litigiu aveti nevoie de exemplarele pierdute ale op-urilor sau foilor de varsamant ori ridicare numerar puteti urma instructiunile de la sectiunea E) a OMFP 3512/2008 care reglementeaza Reconstituirea documentelor financiar-contabile pierdute, sustrase sau distrus