Raspuns:]
Reglementarile legale care trateaza modul de repartizare al profitului net si implicit distribuirea dividendelor, impozitarea, declararea si plata acestora sunt:
- Legea societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede la art. 111 si urmatoarele ca adunarea generala (ordinara sau extraordinara) trebuie sa discute, sa aprobe sau sa modifice situatiile financiare anuale, pe baza rapoartelor prezentate de consiliul de administratie, respectiv de directorat si de consiliul de supraveghere, de cenzori sau, dupa caz, de auditorul financiar, si sa fixeze dividendul.
- Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, care stabileste ca la plata dividendelor societatea platitoare trebuie sa retina, sa declare si sa plateasca impozitul pe dividende la termenele expres prevazute la art. 36.
- Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede modul de repartizare a profitului net pe destinatii, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Din prezentarea acestor dispozitii legale rezulta ca, hotararile adunarii generale sunt suverane (in limitele legalitatii) cu atat mai mult cu cat acestea sunt facute publice (oficiul registrului comertului) si reprezinta dorinta exprimata a asociatilor. Intrucat Legea societatilor comerciale nu interzice revenirea la repartizarea anterioara a profitului net, consideram ca acest lucru se poate face, iar o posibila inregistrare in evidenta contabila ar fi:
457 = 117
"Dividende de plata" "Rezultatul reportat"
Se presupune ca la data distribuirii dividendelor ia nastere un drept de creanta al asociatilor asupra societatii cu privire la suma reprezentand dividendul.
Renuntarea la acest drept (prin revenirea la distribuirea profitului la dividende) din motive ce tin de dificultatile financiare se face prin adoptarea unei noi hotarari AGA.
Pentru a fi opozabila tertilor (inclusiv organelor fiscale), hotararea AGA prin care s-a revenit asupra distributiei initiale a profitului pentru dividende trebuie supusa publicitatii si inregistrata la Oficiul registrului comertului (conform prevederilor art. 5 din Legea 26/1990 privind registrul comertului, republicata). Publicarea hotararii AGA trebuie sa se faca pana la finele anului 2012 deoarece impozitul aferent sumelor distribuite, dar neplatite pana la sfarsitul exercitiului financiar devine obligatie fiscala la data de 31.12. 2012, cu scadenta la 25 ianuarie 2012.
Pe viitor este de preferat sa nu dati profitului net o destinatie si sa il lasati nerepartizat pentru situatii de acest gen.