Pentru a stabili legalitatea acordarii de imprumuturi de catre o societate salariatilor sai, trebuie sa analizam legislatia existenta in acest sens.
Sediul materiei pentru activitatea de creditare, alta decit cea desfasurata prin intermediul institutiilor de credit (banci) - legiferata prin OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului -, este LEGEA 93 din 8 aprilie 2009 privind institutiile financiare nebancare - cu modificarile si completarile ulterioare.
In aceasta lege, la art. 2 alin. (1) se stabileste faptul ca activitatea de creditare se desfasoara cu titlu profesional prin urmatoarele tipuri de institutii:
- institutii de credit (banci) ;
- institutii financiare;
- prestatori de servicii de plata care acorda credite legate de serviciile de plata;
- prin institutii financiare nebancare, in conditiile stabilite prin prezenta lege.
La alin. (2) al aceluiasi articol se precizeaza in mod imperativ faptul ca este interzisa desfasurarea cu titlu profesional a activitatii de creditare de alte persoane decit cele stabilite mai sus (la alin. 1).
Ce inseamna activitate de creditare cu titlu profesional?
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
SAF-T Ghid de raportare corecta
In conformitate cu art. 3 alin. (2) din Legea 93/2009, B.N.R., pentru incadrarea activitatilor de creditare in categoria celor cu titlu profesional, va tine cont de urmatoarele aspecte:
- desfasurarea acestora ca activitati economice de sine statatoare, orientate spre obtinerea de venituri cu caracter regulat;
- existenta unor structuri interne specializate in domeniul creditarii care gestioneaza si analizeaza aceste activitati in mod distinct, pe baza unor reguli prestabilite si cu luarea in considerare a activitatilor de creditare la proiectarea bugetului societatii ori la efectuarea de previziuni referitoare la activitatea de ansamblu a societatii.
Ca urmare, daca aceasta activitate de creditare a salariatilor nu se desfasoara in mod regulat, prin departamente specializate, cu obtinere de venituri din dobinzi care sa detina o pondere importanta in totalul veniturilor societatii, ci se desfasoara in mod ocazional, limitat, intimplator, iar eventualele venituri din dobinzi percepute de la salariati sunt nesemnificative in totalul activitatii societatii, atunci nu exista nici un impediment in acordarea acestor imprumuturi salariatilor.
Recomandam, totusi, ca document intern al societatii, in afara contractului de imprumut cu fiecare salariat in parte, sa existe si o hotarire a adunarii generale a asociatilor intocmita in acest sens.
Odata stabilit cadrul legal al desfasurarii acestor operatiuni, trebuie stabilita si latura fiscala a acestor imprumuturi.
Avand in vedere faptul ca mentionati ca imprumuturile sunt rambursabile, atunci nu vor fi considerate avantaje de natura salariala si nu se vor impozita, conform art. 55 alin. (3) litera c) din codul fiscal .
In ceea ce priveste dobanda, desi nu mentionati daca aceste imprumuturi sunt sau nu sunt purtatoare de dobanda, la art. 55 alin. (4) litera r) din codul fiscal se specifica faptul ca "Urmatoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
...
r) diferenta favorabila dintre dobanda preferentiala stabilita prin negociere si dobanda practicata pe piata, pentru credite si depozite."
Ca urmare, daca ati practica o dobanda mai mica decit dobanda de pe piata, diferenta nu este considerata avantaj pentru salariat si nu se impoziteaza nici cu impozit pe venitul din salariu si nici cu contributii.
Pentru societate, dobanda incasata, indiferent de marimea sa, este venit impozabil, deoarece nu se regaseste in categoria veniturilor neimpozabile expres mentionate in codul fiscal la art. 20.
Monografia contabila este urmatoarea:
- inregistrarea imprumutului de acordat pe baza de contract:
461 / imprumut / analitic salariat = 167 / analitic salariat
- plata efectiva a imprumutului catre salariat:
167 / analitic salariat = 5121 (sau 5311)
- incasarea ratelor privind imprumutul:
5121 (5311) = 461 / imprumut / analitic salariat
- daca in contract este prevazuta si dobanda, atunci la fiecare scadenta a dobanzii se va inregistra venitul din dobanda:
461 / dobanda / analitic salariat = 766
- incasarea dobanzii:
5121 (5311) = 461 / dobanda / analitic salariat
Alte articole incidente:
- functiunea conturilor 167 si 461, art. 36 alin. (3) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009.