Va oferim mai jos informatii utile privind posibilitatea unei societati de a credita o alta societate. Luam ca exemplu concret situatia unei firme nou-infiintate care doreste sa construiasca un imobil pe care ulterior sa il vanda.
Un alt partener (persoana juridica) doreste sa ajute firma cu o suma de 100.000 lei sub forma unui imprumut purtator de dobanda pentru o perioada de 2 ani. De asemenea, pe langa acest imprumut, vrea sa participe cu 450.000 lei la constructia blocului pentru ca ulterior, la vanzare sa-i fie returnata suma prin apartamente pentru care s-a stabilit un cost de 500 euro/mp. Vom vedea care este modalitatea legala si care sunt inregistrarile contabile aferente.
Iata raspunsul specialistului:
Temeiul legal al acordarii de imprumuturi in afara creditului bancar il reprezinta art. 2.158 alin. 2 din Codul civil care prevede ca atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.
In privinta legislatiei specifice, potrivit art. 5 alin. 1 din OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului este interzis oricarei persoane fizice, juridice sau entitati fara personalitate juridica, ce nu este institutie de credit, sa se angajeze intr-o activitate de atragere de depozite sau de alte fonduri rambursabile de la public ori intr-o activitate de atragere si/sau gestionare de sume de bani provenite din contributiile membrilor unor grupuri de persoane constituite in vederea acumularii de fonduri colective si acordarii de credite/imprumuturi din fondurile astfel acumulate pentru achizitionarea de bunuri si/sau servicii de catre membrii acestora.
De asemenea, conform art. 3 alin. 1-2 din Legea 93/2009 privind institutiile financiare nebancare BNR-ul este singura autoritate in masura sa decida daca activitatea desfasurata de o entitate este de natura activitatii de creditare cu titlu profesional, caz in care va avea in vedere aspecte precum: desfasurarea acestora ca activitati economice de sine statatoare, orientate spre obtinerea de venituri cu caracter regulat; existenta unor structuri interne specializate in domeniul creditarii care gestioneaza si analizeaza aceste activitati in mod distinct, pe baza unor reguli prestabilite si cu luarea in considerare a activitatilor de creditare la proiectarea bugetului societatii ori la efectuarea de previziuni referitoare la activitatea de ansamblu a societatii.
In acelasi sens este si punctul de vedere al BNR conform caruia operatiunea de imprumut cu caracter ocazional si care nu are ca sursa fonduri rambursabile atrase de la public poate fi realizata in mod liber, nefiind supusa reglementarilor speciale in materie de TVA.
Cu alte cuvinte, o societate poate acorda un imprumut unei alte societati, cata vreme activitatea are caracter ocazional, iar imprumutul nu este acordat din depozite atrase/fonduri rambursabile de la populatie/grupuri (deci imprumutul nu este dat cu caracter profesional), chiar si in situatia in care cele doua societati nu sunt societati afiliate.

Manual de politici contabile - Stick USB

Asociatiile de proprietari Contabilitate - fiscalitate

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Din punct de vedere al impozitului pe profit, in cazul societatii care primeste imprumutul de 100.000 lei si achita dobanda, dobanzile deductibile sunt limitate la nivelul ratei dobanzii de politica monetara a BNR, corespunzatoare ultimei luni din trimestru, pentru imprumuturile in lei (rata anuala a dobanzii anuale de 4%, pentru imprumuturile in valuta), dupa cum se prevede la art. 27 alin. 7 din Codul fiscal.
In ceea ce priveste suma de 450.000 lei ea poate fi acordata tot sub forma de imprumut, dar fara dobanda, urmand ca la finalizarea constructiei imprumutul sa fie returnat prin darea in plata a apartamentelor.
Exista si posibilitatea ca cele doua societati sa constituie o asociere in participatiune, in care societatea care construieste imobilul sa fie asociatul prim (asociatul administrator) si in care sa se stabileasca de la bun inceput aportul partilor la asociere (spre exemplu, asociatul prim - terenul etc., asociatul secund/partenerul - sumele de bani precizate) si modalitatea de impartire a rezultatelor asocierii.
Din punct de vedere contabil sumele primite cu titlu de imprumut se inregistreaza prin formula 5121 "Conturi la banci in lei" = 167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate".
Daca se opteaza pentru asociere, evidenta asocierii se tine din punct de vedere fiscal conform art. 321 alin. 5 din Codul fiscal si pct. 102 din Normele metodologice de aplicare, iar din punct de vedere contabil se tine cu ajutorul contului 458 "Decontari din operatiuni in participatie" si conform precizarilor de la pct. 424-425 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist