email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Creditare firma de catre asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

Creditare firma de catre asociat. Care sunt inregistrarile contabile?
creditare societatecontract de imprumutmonografie creditare societate

Ne oprim astazi asupra situatiei in care asociatul unic al unei firme sau alti terti crediteaza firma. Vom vedea daca imprumutul poate fi acordat cu dobanda si care sunt inregistrarile contabile aferente.

Creditare societate - studiu de caz

Intrebare: In ce conditii o societate comerciala poate fi imprumutata de catre asociatul sau ori alti terti? Imprumutul poate fi acordat cu dobanda si daca da, exista o valoare maxima a procentului de dobanda (exemplu: rata dobanda BNR). Cum se inregistreaza in contabilitate si care este procedura de plata a impozitului pentru dobanda platita avand in vedere ca pentru creditori reprezinta un venit? Impozitul se retine la sursa? Daca da, cum se declara si cum se plateste si mai ales cine este beneficiarul acestui impozit retinut?

Raspuns: Creditarea societatii se face pe baza unui contract de creditare.

Potrivit art. 4 alin (4) din Legea 70/2015 cu modificarile si completarile ulterioare, operatiunile de incasari si plati intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoanele fizice in calitate de asociati/actionari/administratori/persoane fizice/alti creditori exclusiv creditorii institutionali care desfasoara activitati de intermediere financiara prevazute de lege reprezentand imprumuturi, indiferent de natura si destinatia acestora, se efectueaza numai prin instrumente de plata fara numerar.

Societatea poate fi creditata in baza Codului Civil, atata timp cat creditarea nu este una profesionala. Acest tip de imprumut nu se supune reglementarilor financiar-bancare.
Imprumutul cu dobanda se acorda in conformitate cu art. 2167 - 2170 din Legea nr. 287/2009.

Conform art. 1489 din acelasi act normativ dobanda este cea convenita de parti sau, in lipsa, cea stabilita de lege

La determinarea valorii dobanzii se au in vedere si prevederile art. 11 din Codul Fiscal si ale OUG 13/2011

Astfel, tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata. In cadrul unei tranzactii, al unui grup de tranzactii intre persoane afiliate, organele fiscale pot ajusta, in cazul in care principiul valorii de piata nu este respectat, sau pot estima, in cazul in care contribuabilul nu pune la dispozitia organului fiscal competent datele necesare pentru a stabili daca preturile de transfer practicate in situatia analizata respecta principiul valorii de piata, suma venitului sau a cheltuielii aferente rezultatului fiscal oricareia dintre partile afiliate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei.

Cand un contribuabil acorda un imprumut/credit unei persoane afiliate sau atunci cand acesta primeste un astfel de imprumut/credit, indiferent de scopul si destinatia sa, pretul pietei pentru asemenea serviciu este constituit din dobanda care ar fi fost agreata de persoane independente pentru astfel de servicii furnizate in conditii comparabile, inclusiv comisionul de administrare a creditului, respectiv imprumutului. In cazul serviciilor de finantare intre persoane afiliate, pentru alocarea veniturilor se analizeaza:
a) daca imprumutul dat este in interesul desfasurarii activitatii beneficiarului si a fost utilizat in acest scop;
b) daca a existat o schema de distributie a profitului.

Incadrarea imprumutului in schema de distributie a profitului se va efectua daca la data acordarii imprumutului nu se asteapta in mod cert o rambursare a imprumutului sau daca contractul contine clauze defavorabile pentru platitor.

Atunci cand se analizeaza cheltuielile/veniturile cu dobanda, trebuie luate in considerare: suma si durata imprumutului, natura si scopul imprumutului, garantia implicata, valuta implicata, riscurile de schimb valutar si costurile masurilor de asigurare a ratei de schimb valutar, precum si alte circumstante de acordare a imprumutului.

Raportarea conditiilor de imprumut are in vedere ratele dobanzii aplicate in imprejurari comparabile si in aceeasi zona valutara de o persoana independenta. De asemenea, trebuie sa se tina seama de masurile pe care persoanele independente le-ar fi luat pentru a imparti riscul de schimb valutar, de exemplu: clauze care mentin valoarea imprumutului in termeni reali, incheierea unui contract de acoperire a riscului valutar sau pentru plata la termen pe cheltuiala imprumutatorului.

In cazul in care in contract nu se specifica dobanda aplicabila se aplica prevederile OUG 13/2011

Potrivit OUG 13/2011 partile sunt libere sa stabileasca, in conventii, rata dobanzii atat pentru restituirea unui imprumut al unei sume de bani, cat si pentru intarzierea la plata unei obligatii banesti.

Dobanda datorata de debitorul obligatiei de a da o suma de bani la un anumit termen, calculata pentru perioada anterioara implinirii termenului scadentei obligatiei, este denumita dobanda remuneratorie.

Dobanda datorata de debitorul obligatiei banesti pentru neindeplinirea obligatiei respective la scadenta este denumita dobanda penalizatoare.

In cazul in care, potrivit dispozitiilor legale sau prevederilor contractuale, obligatia este purtatoare de dobanzi remuneratorii si/sau penalizatoare, dupa caz, si in absenta stipulatiei exprese a nivelului acestora de catre parti, se va plati dobanda legala aferenta fiecareia dintre acestea.

Rata dobanzii legale remuneratorii se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, care este rata dobanzii de politica monetara stabilita prin hotarare a Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei.

Rata dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 4 puncte procentuale.
In ceea ce priveste impozitarea dobanzii
In cazul in care creditorul este persoana juridica platitorul venitului nu are obligatia retinerii la sursa a impozitului.
In cazul in care beneficiarul dobanzii este persoana fizica, potrivit art. 91 din Codul Fiscal si al normelor date in aplicarea acestui articol sunt considerate venituri din dobanzi, sumele primite sub forma de dobanda pentru imprumuturile acordate;

Art. 97 alin. (2) din Codul fiscal prevede ca veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobandite, contractele civile incheiate se impun cu o cota de 10% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic.

In situatia sumelor primite sub forma de dobanda pentru imprumuturile acordate pe baza contractelor civile, calculul impozitului datorat de catre platitorii de venit se efectueaza la momentul platii dobanzii.

Plata impozitului pentru veniturile din dobanzi 

Plata impozitului pentru veniturile din dobanzi se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii/rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire, respectiv la momentul platii dobanzii, pentru venituri de aceasta natura, pe baza contractelor civile.

Impozitul datorat se plateste integral la bugetul de stat.

Creditare firma - monografie contabila

In contabilitate se inregistreaza:

Primirea imprumutului de la asociat:
5121 = 4551

Primirea imprumutului de la un tert:
5121 = 167

Calculul dobanzii la scadenta:
666 = 4558
666 = 1687

Retinerea impozitului la momentul platii dobanzii in cota de 10%:
4558/1687 = 446

Rambursarea imprumutului:
4551/167 = 5121

Plata dobanzii nete:
4558/1687 = 5121


Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
creditare societatecontract de imprumutmonografie creditare societate


Data aparitiei: 08 Decembrie 2023

Votati articolul "Creditare firma de catre asociat. Care sunt inregistrarile contabile?":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 40 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X