email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Deductibilitate cheltuieli cu dobanda pentru imprumutul primit de la asociati

Formularul 205deductibilitatecheltuielidobanziimpozitul pe profit

In analiza de mai jos, subiectul nostru e o societate care a fost imprumutata de catre asociati pentru activitatea curenta si investitii fara a se percepe o dobanda. In data de 01.08.2016 s-au facut acte aditionale la contractele de imprumut care prevad ca pentru soldul din imprumut sa se aplice o dobanda care va fi calculata lunar si platita atunci cand este disponibil.

Vom raspunde urmatoarelor intrebari:

Care este marja de dobanda deductibila la calculul impozitului pe profit? Care este termenul de plata al impozitului pe veniturile din dobanzi realizate de asociati si ce declaratii se depun atat de catre societate, cat si de catre asociati?


Acordarea de imprumuturi de catre asociati, persoane care nu sunt specializate si autorizate sa efectueze asemenea operatii, este reglementata de prevederile urmatoarelor acte normative:
- Codul civil, art. 2158, care stabileste ca o persoana poate acorda un imprumut atunci cand nu face acest lucru cu titlu profesional,
- OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, cu modificarile ulterioare, art. 5,
- normele BNR care prevad ca aceasta operatiune poate fi realizata fara sa fie necesara autorizarea, daca are caracter ocazional si nu se face cu fonduri atrase.

Din punct de vedere contabil, potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991 coroborate cu cele ale Omfp nr. 1802/2014 privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile ulterioare, imprumutul se evidentiaza in contabilitate la momentul acordarii, iar cheltuielile cu dobanda pe masura inregistrarii lor, conform prevederilor contractuale.

Tratamentul fiscal aplicabil cheltuielilor cu dobanda este cel prevazut de art. 27, alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, si anume ca acestea sunt integral deductibile daca gradul de indatorare a capitalului este mai mic sau egal cu 3.

Gradul de indatorare se calculeaza ca raport intre capitalul imprumutat cu termen de rambursare peste un an si capitalul propriu.

Prin capital imprumutat se intelege "totalul creditelor si imprumuturilor cu termen de rambursare peste un an, potrivit clauzelor contractuale."

In capitalul imprumutat se includ si imprumuturile cu termen de rambursare peste un an pentru care nu s-a stabilit obligatia platii unei dobanzi, dar si cele mai mici de un an atunci cand se incheie acte aditionale de prelungire, iar perioada totala (initiala plus prelungirea) este mai mare de un an.

In speta prezentata de d-voastra apreciem ca este vorba de un imprumut obtinut de la asociati in moneda nationala pentru care nivelul dobanzii deductibile este cel comunicat de BNR pentru ultima luna din trimestru. De exemplu, pentru trim. III 2016 nivelul dobanzii de politica monetara este 1,75%/an.

Pentru imprumuturile obtinute de la asociati, deductibilitatea cheltuielilor cu dobanda inregistrata este in primul rand limitata la nivelul ratei dobanzii de referinta, iar ceea ce depaseste acest nivel este considerata cheltuiala nedeductibila la determinarea impozitului pe profit. Daca de ex. in contract este prevazuta o dobanda anuala de 2% ceea ce reprezinta cheltuiala cu dobanda de 0,25% este nedeductibila fiscal si nu se reporteaza in perioadele urmatoare.

Pentru cheltuielile care sa incadreaza in limitele dobanzilor de referinta, mai departe deductibilitatea se determina in functie de gradul de indatorare.

In conditiile in care gradul de indatorare a capitalului este peste trei, cheltuielile cu dobanzile aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare sunt nedeductibile in exercitiul fiscal respectiv, dar se reporteaza in prerioadele urmatoare, pana la deductibilitatea lor integrala, daca sunt respectate prevederile art. 27 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare.

Atunci cand gradul de indatorare este sub 3, cheltuielile respective sunt deductibile in anul in care sunt inregistrate.

In ceea ce priveste impozitul pe venitul din dobanzi datorat de asociatii persoane fizice romane, mentionam ca sunt aplicabile prevederile art. 91 si ale art. 97 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare si ale pct. 22, alin. (1), lit. c) din normele metodologice aprobate prin HG nr. 1/2016.

In situatia sumelor primite sub forma de dobanda pentru imprumuturile acordate pe baza contractelor civile, calculul impozitului datorat se face de catre platitorul de venit. In speta d-voastra societatea calculeaza si retine impozitul pe veniturile din dobanzi la momentul platii dobanzilor respective.

Plata impozitului pentru veniturile din dobanzi se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare platii dobanzii, pentru venituri de aceasta natura, pe baza contractelor civile incheiate. Impozitul datorat se plateste integral la bugetul de stat.

Societatea are obligatia declararii impozitului retinut de la persoanele fizice prin Formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", cod 14.13.01.99/bs, poz. 605 "Impozit pe veniturile din dobanzi".

In ceea ce priveste persoanele fizice, mentionam ca acestea nu au obligatii declarative.

Societatea va trebui ca sa depuna si Formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit" pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator celui in care a fost retinut impozitul pe venit.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Formularul 205deductibilitatecheltuielidobanziimpozitul pe profit


Data aparitiei: 26 Septembrie 2016

Votati articolul "Studiu de caz: Deductibilitate cheltuieli cu dobanda pentru imprumutul primit de la asociati":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X