email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reevaluare datorii - Inregistrari contabile

reevaluare datoriiOMFP 3055/2009inregistrari contabile

Supunem atentiei dumneavoastra cazul unei societati care la 10.01.2012 se afla in insolventa si care inscrie in tableul de creante suma de 40.000 lei, reprezentand contravaloarea a 10.000 euro, la un curs de 4 lei (cursul de la 10.01.2012).

La 31.01.2012 valoarea totala a datoriilor fata de furnizorul respectiv este de 20.000 euro, din care 10.000 inscrisi in tabelul de creante, iar diferenta de 10.000 euro este inregistrata in contabilitate la un curs de 4.5 lei, total 45.000 lei. La 31.01.2012, cursul valutar este de 5 lei. Vom vedea astfel daca soldul de 10.000 euro inscris in tabelul de creante se mai reevalueaza, precum si care sunt notele contabile corecte.

Solutia consultantului:

In conformitate cu prevederile pct. 186 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009 , la finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.
Aceste prevederi se aplica si creantelor si datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. In acest caz, diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz.

Astfel, in cazul unei datorii inregistrate in evidentele societatii in valuta, ori o datorie exprimata in lei a carei decontare se face in functie de cursul unei valute, pana la decontarea acesteia la sfarsitul fiecarei luni se va efectua evaluarea datoriei la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate:


-    la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar,dupa caz - daca este o datorie in valuta, sau
-    la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz - daca este o datorie exprimata in lei a carei decontare se face in functie de cursul unei valute.

Asadar, in cazul creantelor si datoriilor in valuta diferentele de curs valutar care apar cu ocazia decontarii si cele calculate la finele fiecarei luni se inregistreaza cu ajutorul conturilor 665 - "Cheltuieli din diferente de curs valutar" , 765 -  "Venituri din diferente de curs valutar", dupa caz.

Inregistrari contabile:

                 665                     =         R  401
   "Cheltuieli din diferente               "Furnizori"
       de curs valutar"
        401          =                            765
   "Furnizori"           "Venituri din diferente de curs valutar"

In cazul creantelor si datoriilor exprimate in lei a caror decontare se face in functie de cursul unei valute se utilizeaza conturile 668 - "Alte cheltuieli financiare" , respectiv 768 - "Alte venituri financiare", dupa caz.

Inregistrari contabile:

                      668                     =          401
    "Alte cheltuieli financiare"               "Furnizori"
    
        401         =                   768
   "Furnizori"           "Alte venituri financiare"

 


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Gestionati CORECT procesul de radiere al unui SRL/PFA?


Ce aveti de facut, din punct de vedere contabil,
atunci cand va confruntati cu un caz de radiere?

 
Atentie, procedura in sine este una complexa, sunt multe aspecte de gestionat (legate de stingerea datoriilor fiscale, lichidarea activelor si a stocurilor de marfa, plata impozitelor si contributiilor care rezulta din aceste operatiuni etc.) si, desigur, sunt multe documente de intocmit.
 
Si tocmai pentru ca procedura este una complexa, va oferim un ajutor solid prin intermediul unei lucrari de ultima ora, marca Rentrop & Straton: Radiere SRL. PFA. II. IF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reevaluare datoriiOMFP 3055/2009inregistrari contabile


Data aparitiei: 12 Noiembrie 2012

Votati articolul "Reevaluare datorii - Inregistrari contabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X