In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 838/12.12.2012, a fost publicat Ordinul viceprim-ministrului, ministrul Finantelor Publice nr. 1.659/2012, pentru modificarea si completarea Ordinului viceprim-ministrului, ministrul Finantelor Publice, nr. 664/2012 privind autorizarea si/sau inregistrarea entitatilor care desfasoara activitati de schimb valutar pe teritoriul Romaniei, altele decat cele care fac obiectul supravegherii Bancii Nationale a Romaniei.
Prin actul normativ precizat mai sus, a fost aprobat, pe langa celelalte documente necesare autorizarii activitatii de schimb valutar, modelul declaratiei notariale pe propria raspundere a administratorului sau reprezentantului legal al Societatii Comerciale din care sa rezulte provenienta disponibilitatilor banesti in moneda nationala si/sau valute cotate in suma de 75.000 euro, model prevazut in Anexa nr. 8 la Ordinul nr. 664/2012.
Potrivit noilor reglementari, dovada existentei disponibilitatilor banesti in moneda nationala si/sau valute cotate in echivalent de minimum 75.000 euro atat la infiintare, cat si pe parcursul desfasurarii activitatii de schimb valutar se face printr-un extras de cont bancar in original, eliberat cu cel mult 5 zile lucratoare inainte de data depunerii solicitarii de autorizare. La stabilirea nivelului disponibilitatilor banesti in echivalent euro vor fi utilizate cursurile de schimb ale pietei valutare comunicate de Banca Nationala a Romaniei in fiecare zi de joi. Acest curs de schimb se utilizeaza pe toata durata saptamanii urmatoare pentru stabilirea nivelului disponibilitatilor banesti in echivalent euro in cursul acelei saptamani.
Pentru obtinerea codului statistic pentru cel putin un punct de schimb valutar al unei entitati autorizate, care detine la data depunerii cererii autorizatiei cel putin un cod statistic pentru un punct de schimb valutar, administratorul/reprezentantul legal al entitatii care intentioneaza sa organizeze si sa desfasoare activitate de schimb valutar trebuie sa faca dovada existentei disponibilitatilor banesti in moneda nationala si/sau valute cotate in echivalent de minimum 75.000 euro.
La momentul depunerii cererii, dovada se face printr-un extras de cont bancar in original, eliberat cu cel mult 5 zile lucratoare inainte de data depunerii cererii si/sau copie certificata de societate ca fiind conforma cu originalul a registrului de casa din ultima zi lucratoare anterioara depunerii cererii, pentru toate punctele de schimb valutar autorizate pe numele societatii in cauza.
Nu se acorda autorizatie de schimb valutar in situatia in care entitatea si/sau asociatii, actionarii semnificativi si reprezentantii legali ai acestora au savarsit fapte sanctionate de legile fiscale, financiare, vamale, precum si de cele care privesc disciplina financiara, fapte care se regasesc in cazierul fiscal.
Manual de politici contabile - Stick USB
SAF-T Ghid de raportare corecta
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Comisia de autorizare a activitatii de schimb valutar poate dispune anularea autorizatiei atunci cand entitatile nu dispun de disponibilitatile banesti in moneda nationala si/sau valute cotate in echivalent de minimum 75.000 euro la cursurile de schimb ale pietei valutare comunicate de Banca Nationala a Romaniei in fiecare zi de joi.
Sursa: DGFP Valcea