Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Finantele actualizeaza lista faptelor care se inscriu in cazierul fiscal

Data aparitiei: 16 Decembrie 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Finantele actualizeaza lista faptelor care se inscriu in cazierul fiscal
cazier fiscalfinantesanctiuni

Ministerul Finantelor va modifica lista faptelor care se inscriu in cazierul fiscal pentru a include sanctiuni aparute in anii anteriori, potrivit unui proiect de HG aparut pe site-ul institutiei. 

De la aparitia HG nr. 1000/2015 si pana in prezent, legislatia care sanctioneaza incalcarea disciplinei fiscale, contabile, vamale si financiare a suferit modificari, astfel ca o parte din fapte fie au fost modificate sau abrogate, fie abrogate si preluate in alte acte normative. 

Consulta lista cu noile fapte care se inscriu in cazierul fiscal. ►

Ce este cazierul fiscal? 

Cazierul fiscal reprezinta un mijloc de evidenta si urmarire a respectarii disciplinei fiscale, contabile si financiare de catre contribuabili, in care se tine evidenta persoanelor fizice, juridice si a entitatilor fara personalitate juridica care au savarsit fapte de natura infractiunilor si contraventiilor, sanctionate de legile fiscale, contabile, vamale si de cele care privesc disciplina financiara. 

Cazierul fiscal se utilizeaza in scopul prevenirii si combaterii evaziunii fiscale, precum si al eficientizarii de catre organele fiscale a procesului de administrare a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri ale bugetului general consolidat datorate de catre contribuabili, prin asigurarea accesului la informatii care releva modul de respectare a legislatiei fiscale, contabile, vamale si a disciplinei financiare de catre contribuabili. 

Certificatul de cazier fiscal se elibereaza si institutiilor si autoritatilor publice, la solicitarea acestora, ori de cate ori institutiile respective trebuie sa solutioneze o cerere a unei persoane fizice, juridice sau a unei entitati fara personalitate juridica, iar pentru solutionarea cererii legislatia specifica prevede prezentarea certificatului de cazier fiscal, acesta putand fi emis si transmis in forma electronica in baza unui protocol incheiat intre institutia/autoritatea publica si organul fiscal emitent al acestuia, certificatul fiind valabil si fara semnatura persoanelor imputernicite ale organului fiscal, potrivit legii, si stampila organului emitent. 

Fapte noi in cazierul fiscal: schimbari preconizate

Avand in vedere obiectivele urmarite de cazierul fiscal, respectiv de imbunatatire a comportamentului fiscal al contribuabililor si crestere a conformarii voluntare, de stabilire a unui cadru unitar si coerent de organizare care sa permita orientarea activitatilor specifice de prevenire si combatere a evaziunii fiscale catre contribuabilii cu risc fiscal ridicat, precum si de furnizare a informatiilor fiscale necesare evidentierii modului de respectare a disciplinei fiscale, contabile, vamale si financiare de catre contribuabili, in contextul modificarilor legislative intervenite dupa anul 2015, prin prezentul proiect de hotarare se propune: 

-actualizarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 1000/2015 care sa priveasca modificarile legislative intervenite asupra actelor normative care prevad faptele care fac obiectul inscrierii in cazierul fiscal, aparute dupa intrarea in vigoare a acesteia; 

-introducerea in anexa la Hotararea Guvernului nr. 1000/2015 a unor fapte noi de natura contraventionala prevazute de actele normative circumscrise domeniului de reglementare al cazierului fiscal (Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Legea contabilitatii nr. 82/1991, Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata) introduse in legislatia specifica dupa data intrarii in vigoare a Hotararii Guvernului nr. 1000/2015, a caror savarsire contribuie la stabilirea/definirea comportamentului fiscal al contribuabilului; 

-mentinerea faptelor prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii terorismului si Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati de productie, comert sau prestari de servicii ilicite, din actuala anexa la Hotararea Guvernului nr. 1000/2015, care, desi sunt abrogate, fac obiectul unor litigii aflate pe rolul instantelor de judecata faptele fiind sanctionate in continuare in temeiul altor acte normative, respectiv Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative si Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, precum si introducerea unor fapte sanctionate prin aceste acte normative;

 -preluarea faptelor prevazute de Codul de procedura fiscala la art. 336 alin. (1) lit. e) si art. 337 alin. (1) lit. b) si a faptelor prevazute de Hotararea Guvernului nr. 707/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Codului vamal al Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare la art. 651 lit. b) si c), a caror savarsire contribuie la stabilirea/definirea comportamentului fiscal al contribuabilului; 

-eliminarea unor fapte din cuprinsul anexei la Hotararea Guvernului nr. 1000/2015, intrucat normele juridice care le-au prevazut au fost abrogate, cum este cazul celor prevazute la art. 10 lit. ee) si gg) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, nemaifiind preluate ulterior in alte acte normative; 

-eliminarea din cuprinsul anexei la Hotararea Guvernului nr. 1000/2015 a coloanelor referitoare la actul normativ care prevede sanctiunea si sanctiunea prevazuta de lege, care nu sunt relevante din perspectiva scopului cazierului fiscal.

 Avand in vedere ca, pentru aplicarea prevederilor proiectului de act normativ, din perspectiva modificarii structurii anexei la Hotararea Guvernului nr. 1000/2015, este necesara modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2594/2015 privind stabilirea organelor fiscale competente pentru organizarea si gestionarea cazierului fiscal, procedura de inscriere, scoatere si rectificare a informatiilor in/din cazierul fiscal, solicitare si eliberare a certificatului de cazier fiscal, modelul si continutul formularisticii necesare, precum si nivelul de acces corespunzator la informatiile din cazierul fiscal, se propune intrarea in vigoare a hotararii la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X