email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Perioada fiscala la TVA pentru persoanele impozabile care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri

perioada fiscala TVAAICachizitii intracomunitaredeclaratie de mentiuniformular 09modificare vector fiscal


Va prezentam mai jos, dupa caz, perioada fiscala la TVA pentru persoanele impozabile care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri, in baza art. 156^1 alin. (6^1) din Codul fiscal
OANAF nr.1165/2009, OANAF nr. 1790/2012.

Perioada fiscala pentru persoanele impozabile care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara devine luna calendaristica astfel:

Atentie! Pentru identificarea perioadei fiscale corespunzatoare fiecarei situatii in parte, se va tine cont de numarul alocat fiecarui numar (1,2,3).
 
Daca exigibilitatea TVA pentru AIC intervine in:

1.Luna I a trimestrului calendaristic

ex. ianuarie, aprilie, iulie, octombrie 20132..Luna I a trimestrului calendaristic

ex. ianuarie, aprilie, iulie, octombrie 20133.Luna a III-a a trimestrului calendaristic

ex. decembrie 2012, martie 2013, iunie 2013, septembrie 2013, decembrie 2013Perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:

1. Luna I a trimestrului calendaristic

ex. ianuarie, aprilie, iulie, octombrie 20132. Luna a III-a a trimestrului calendaristic

ex. martie, iunie,septembrie, decembrie 2013


3. Luna I a trimestrului calendaristic urmator
ex.ianuarie 2013, aprilie 2013, iulie 2013, octombrie 2013, ianuarie 2014Schimbarea perioadei fiscale (actualizare vector fiscal prin depunerea Declaratiei de mentiuni 092) se anunta pana cel tarziu:

1. a 5-a zi lucratoare a lunii a II-a din trimestrul calendaristic

ex. 7 februarie, 9 mai, 7 august, 7 noiembrie 20132.a 5-a zi lucratoare a lunii a III-a din trimestrul calendaristic

ex. 7 martie, 7 iunie, 6 septembrie, 6 decembrie 2013


3. a 5-a zi lucratoare a lunii I din trimestrul calendaristic urmator

ex. 9 ianuarie 2013, 5 aprilie 2013, 5 iulie 2013, 7 octombrie 2013, 9 ianuarie 2014Decontul de TVA (formular 300) in care se declara AIC, se depune pana cel tarziu:

1. 25 inclusiv a lunii a II-a din trimestrul calendaristic (luna urmatoare incheierii perioadei fiscale)
ex. 25 februarie, 27 mai, 26 august, 25 noiembrie 20132. 25 inclusiv a lunii a III-a din trimestrul calendaristic (luna urmatoare incheierii perioadei fiscale), primele doua luni ale trimestrului constituind o perioada fiscala distincta

ex. 25 martie, 25 iunie, 27 septembrie, 27 decembrie 2013

Decontul se depune pentru luna a II-a din trimestru, dar va cuprinde operatiunile realizate in primele doua luni ale trimestrului (ianuarie-februarie, aprilie-mai, iulie-august, octombrie-noiembrie 2013).


3. 25 inclusiv a lunii I din trimestrul calendaristic urmator si va cuprinde operatiunile realizate in trimestrul in care a intervenit exigibilitatea TVA pentru AIC

ex.25 ianuarie 2013, 25 aprilie 2013, 26 iulie 2013, 25  octombrie 2012, 27 ianuarie 2014


Obs. incepand cu operatiunile realizate in luna I a trimestrului urmator decontul se va depune lunar

Exigibilitatea TVA pentru achizitia intracomunitara de bunuri in Romania

Exigibilitatea intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc livrarea intracomunitara, cu exceptia cazului in care se emite o factura/autofactura inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc livrarea intracomunitara, caz in care exigibilitatea intervine la data emiterii facturii/autofacturii pentru livrarea intracomunitara.
[art. 134^3,. art. 135 Cod fiscal]

Modificare vector fiscal

Schimbarea perioadei fiscale se anunta prin depunerea "Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania" - Formular 092 (prevazut de OANAF nr.1165/2009), in termen de maxim 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare.

Formular 092

Modificare vector fiscal

Exigibilitatea TVA pentru achizitia intracomunitara de bunuri in Romania

Declaratia se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala persoana impozabila isi are  domiciliul fiscal sau in a carui evidenta aceasta se afla inregistrata ca platitor de impozite si taxe, la registratura ori la posta prin scrisoare recomandata.

Perioada fiscala va fi luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator. Daca in cursul anului urmator nu se efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni la trimestrul calendaristic drept perioada fiscala si va trebui sa depuna o declaratie de mentiuni in acest scop pana la data de 25 ianuarie a anului urmator celui in care nu au fost efectuate achizitii intracomunitare.

Sanctiuni pentru depunerea cu intarziere a:

Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale
Deconturilor de TVA

Amenda de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice, si amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice.
[art.219 alin.(1) lit.a) si lit.b), alin.(2) lit. d) din Codul de procedura fiscala]


Sursa: DGFP Brasov

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

[LIVE] Participati la Conferinta Nationala de Contabilitate din 2 Iulie


Va invitam la Video Conferinta
Nationala de Fiscalitate si Contabilitate


Atentie! Video Conferinta din 2 iulie 2024 de la Bucuresti
va fi transmisa LIVE pe Internet! 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
perioada fiscala TVAAICachizitii intracomunitaredeclaratie de mentiuniformular 09modificare vector fiscal


Data aparitiei: 14 Ianuarie 2013

Votati articolul "Perioada fiscala la TVA pentru persoanele impozabile care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

  • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

 • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

  • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

 • PFA vs. Microintreprindere in 2024: analiza comparativa a contributiilor datorate

  • Pentru cei care activeaza in domeniul IT, alegerea formei juridice potrivite pentru desfasurarea activitatii poate avea un impact semnificativ asupra eficientei fiscale si a costurilor operationale. In continuare, pornind de la un exemplu practic, vom realiza un calcul al impozitelor si contributiilor sociale pentru ambele forme juridice, pentru a facilita luarea unei decizii informate. PFA vs. Microintreprindere in 2024: calcule comparative...» citeste mai departe aici

 • Ce conditii trebuie sa indeplineasca o firma pentru a fi considerata prosumator?

  • Avand in vedere prevederile complexe ale Legii 123/2012 privind energiei electrice si a gazelor naturale, cu modificarile si completarile ulterioare, punctam detaliat conditiile pe care un prosumator trebuie sa le indeplineasca conform definitiei din Legea 123/2012 privind energia electrica si gazele naturale:  • Desfasurarea activitatilor in spatiul propriu delimitat:  Prosumatorul trebuie sa desfasoare activitatile ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X