Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Achizitie intracomunitara de bunuri. Cand se schimba perioada fiscala TVA?

Data aparitiei: 07 Septembrie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
achizitii intracomunitareplatitor de tvaperioada fiscalatva

In analiza urmatoare, se achizitioneaza un produs din alt stat UE de catre un platitor de TVA trimestrial. Achizitia depaseste 500 lei. Vom vedea daca achizitia schimba statutul de platitor TVA trimestrial in platitor lunar.

Iata raspunsul specialistului:

Potrivit art. 322 alin. (7) din Codul fiscal, pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:

a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;

b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 323 alin. (1) din Codul fiscal;

c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.
 
Conform art. 322 alin. (8) din Codul fiscal, persoana impozabila care potrivit art. 322 alin. (7) este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator. 
 
Prin urmare, in situatia in care utilizati trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si efectuati o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, aveti obligatia sa va schimbati perioada fiscala din trimestru in luna conform prevederilor enuntate mai sus.


 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu - Economist
 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X