drd. Monica Julean
Corectarea erorilor contabile
In cursul activitatilor comerciale desfasurate de societatile comerciale, din diverse motive, pot exista situatii in care anumite evenimente si operatiuni nu au fost inregistrate in contabilitate la momentul efectuarii lor sau au fost inregistrate eronat, conducand la inregistrarea si raportarea unui rezultat gresit.
Corectarea erorilor contabile se efectueaza in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, conform pct. 63 din Reglementarile contabile conforme cu Directivele europene aprobate prin ordinul mentionat, corectarea erorilor constatate in contabilitate se efectueaza pe seama rezultatului reportat.
In cazul corectarii de erori care genereaza pierdere contabila reportata, aceasta trebuie acoperita inainte de efectuarea oricarei repartizari de profit.
In notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate informatii suplimentare cu privire la erorile constate.
Corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii. Registrul de Evidenta Fiscala PFA Examen Consultant Fiscal 2024 Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete Manualul Contabilului Incepator - stick USB
In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.
Veniturile sau cheltuielile ce au fost omise sau inregistrate eronat la data la care au fost ocazionate se inregistreaza sau se corecteaza in contabilitate la data constatarii lor.
Daca eroarea este descoperita in cursul exercitiului financiar in care aceasta s-a produs, corectarea se face prin inregistrarea veniturilor sau cheltuielii aferente, direct in conturile corespunzatoare de venituri si cheltuieli...
Ti se pare interesant subiectul pe care l-ai urmarit?
Este primul pas – acesta in care realizezi ca poti elimina bataile de cap! Fa-l pe urmatorul: alege macar una din Monografiile Contabile propuse pe
www.monografiicontabile.monografii.ro  va face diferit de toti ceilalti colegi din departamentul Contabilitate. Garantam inlaturarea totala a starii tale de stres si inlocuirea ei cu o stare de spirit de invingator!
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro. In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.Â
Â