Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Procedura de corectare a erorilor constatate ulterior depunerii situatiilor financiare

Data actualizarii: 31 Mai 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Procedura de corectare a erorilor constatate ulterior depunerii situatiilor financiare
erori contabileerori situatii financiarecorectare erori situatii financiareraportari contabile

In cazul corectarii unor erori, ulterior depunerii situatiilor financiare anuale/raportarilor contabile anuale, operatoriieconomici si persoanele juridice fara scop patrimonial pot depune numai la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice un alt set de situatii financiare anuale si documentele cerute de lege, respectiv raportari contabile anuale, dupa caz, care vor cuprinde informatii corectate.

Intr-un articol publicat in Revista Romana de Contabilitate si Monografii Contabile, consultantul fiscal Ionut Jinga abordeaza un subiect de mare interes pentru profesionisti: procedura de corectare a erorilor constatate ulterior depunerii situatiilor financiare.

Asadar, entitatile depun situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice in format electronic, impreuna cu situatiile financiare anuale/raportarile contabile anualelistate cu ajutorul programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, semnate potrivit legii.
In vederea depunerii situatiilor financiare anuale/raportarilor contabile anuale in format hartie si in format electronic, entitatile folosesc programul de asistenta pus la dispozitie gratuit de catre Ministerul Finantelor Publice pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin care se genereaza un fisier de tip PDF, avand atasat un fisier xml,care contine datele de identificare a entitatii, precum si un fisier cu extensia zip.

De retinut!
Concomitent, administratorul trebuie sa depuna si o declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca documentele respective au fost retransmise ca urmare a corectarii erorilor constatate, cu indicarea naturii erorii corectate,precum si faptul ca acestea reflecta realitatea entitatii raportoare. Aceasta declaratie pe propria raspundere se va include in fisierul zip atasat bilantului PDF. Un exemplar in format tiparit al acestei declaratii va fi depus la registraturile unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, impreuna cu situatiile financiare/raportarile anuale corectate.

Situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale care cuprind informatii corectate se pot depune cel tarziu pana la termenul maxim de depunere a situatiilor financiare anuale/raportarilor contabile anuale aferente exercitiului financiar/anului urmator celui la care se refera situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale la care s-au constatat erori.
Prevederile de mai sus se aplica si in cazul depunerii ulterioare de declaratii de inactivitate.


Dupa completarea datelor de identificare, entitatea raportoare se asigura ca acestea corespund entitatii respective,urmarindu-se in acest sens pasii cuprinsi in programul de asistenta.
Avand in vedere ca, potrivit legii contabilitatii, declaratiile de inactivitate se depun doar in cazul in care entitatea nu a desfasurat activitate de la constituire, daca entitatea raportoare depune o asemenea declaratie, in conditiile in care pentru aceeasi entitate exista situatii financiare anuale depuse in anii precedenti, declaratia de inactivitate va fi respinsa si va fi generat un mesaj de eroare.
Operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial poarta intreaga raspundere pentru situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale redepuse ca urmare a corectarii erorilor.
Prevederile prezentei proceduri se aplica si pentru corectarea erorilor corespunzatoare raportarilor aferente exercitiilor financiare anterioare/anilor anteriori anului 2017.

Foarte important!
Corectarea de catre operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial a erorilor constatate nu exonereaza entitatile respective de sanctiunile contraventionale prevazute de legea contabilitatii.

Alte aspecte legate de depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale

In cazul in care o entitate depune situatii financiare anuale/raportari contabile anuale/declaratie de inactivitate inscriind codul unic de inregistrare al altei entitati, se considera ca aceasta din urma si-a indeplinit obligatiile de raportaredaca aceasta depune situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale/declaratia de inactivitate in termenul prevazut de legea contabilitatii. In aceasta situatie, prima entitate urmeaza sa fie atentionata in acest sens printr-un mesaj.
La entitatile care au, potrivit legii, capital, valoarea acestui indicator (capital social/patrimoniu) inscris in formularulde bilant, respectiv situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, si corespunzator perioadei curente de raportareva fi intotdeauna mai mare de zero.

Concluzii

Prin O.M.F.P.nr. 450/2016, O.M.F.P.nr. 543/2017, O.M.F.P. nr.894/2017 si O.M.F.P. nr.995/2017 sunt stabilite ero-rile pentru corectarea carora se poate depune un alt set de situatii financiare anuale pentru aceeasi perioada de raportare.

Depunerea unui alt set de situatii financiare anuale trebuie completata cu declaratia pe propria raspundere a administratorului, care trebuie sa specifice ca situatiile financiare respective au fost redepuse ca urmare a faptului ca ausuferit modificari din cauza erorilor constatate, conform legislatiei in vigoare.

Asadar, este important de mentionat faptul ca, in urma corectarii erorilor contabile specificate la art. 66 alin. (2) din O.M.F.P.nr. 1.802/2014, care includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor, nu se poate depune un alt set de situatii financiare anuale corectate.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X