email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura de corectare a erorilor constatate ulterior depunerii situatiilor financiare

Procedura de corectare a erorilor constatate ulterior depunerii situatiilor financiare
erori contabileerori situatii financiarecorectare erori situatii financiareraportari contabile

In cazul corectarii unor erori, ulterior depunerii situatiilor financiare anuale/raportarilor contabile anuale, operatoriieconomici si persoanele juridice fara scop patrimonial pot depune numai la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice un alt set de situatii financiare anuale si documentele cerute de lege, respectiv raportari contabile anuale, dupa caz, care vor cuprinde informatii corectate.

Intr-un articol publicat in Revista Romana de Contabilitate si Monografii Contabile, consultantul fiscal Ionut Jinga abordeaza un subiect de mare interes pentru profesionisti: procedura de corectare a erorilor constatate ulterior depunerii situatiilor financiare.

Asadar, entitatile depun situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice in format electronic, impreuna cu situatiile financiare anuale/raportarile contabile anualelistate cu ajutorul programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, semnate potrivit legii.
In vederea depunerii situatiilor financiare anuale/raportarilor contabile anuale in format hartie si in format electronic, entitatile folosesc programul de asistenta pus la dispozitie gratuit de catre Ministerul Finantelor Publice pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin care se genereaza un fisier de tip PDF, avand atasat un fisier xml,care contine datele de identificare a entitatii, precum si un fisier cu extensia zip.

De retinut!
Concomitent, administratorul trebuie sa depuna si o declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca documentele respective au fost retransmise ca urmare a corectarii erorilor constatate, cu indicarea naturii erorii corectate,precum si faptul ca acestea reflecta realitatea entitatii raportoare. Aceasta declaratie pe propria raspundere se va include in fisierul zip atasat bilantului PDF. Un exemplar in format tiparit al acestei declaratii va fi depus la registraturile unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, impreuna cu situatiile financiare/raportarile anuale corectate.

Situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale care cuprind informatii corectate se pot depune cel tarziu pana la termenul maxim de depunere a situatiilor financiare anuale/raportarilor contabile anuale aferente exercitiului financiar/anului urmator celui la care se refera situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale la care s-au constatat erori.
Prevederile de mai sus se aplica si in cazul depunerii ulterioare de declaratii de inactivitate.


Dupa completarea datelor de identificare, entitatea raportoare se asigura ca acestea corespund entitatii respective,urmarindu-se in acest sens pasii cuprinsi in programul de asistenta.
Avand in vedere ca, potrivit legii contabilitatii, declaratiile de inactivitate se depun doar in cazul in care entitatea nu a desfasurat activitate de la constituire, daca entitatea raportoare depune o asemenea declaratie, in conditiile in care pentru aceeasi entitate exista situatii financiare anuale depuse in anii precedenti, declaratia de inactivitate va fi respinsa si va fi generat un mesaj de eroare.
Operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial poarta intreaga raspundere pentru situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale redepuse ca urmare a corectarii erorilor.
Prevederile prezentei proceduri se aplica si pentru corectarea erorilor corespunzatoare raportarilor aferente exercitiilor financiare anterioare/anilor anteriori anului 2017.

Foarte important!
Corectarea de catre operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial a erorilor constatate nu exonereaza entitatile respective de sanctiunile contraventionale prevazute de legea contabilitatii.

Alte aspecte legate de depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale

In cazul in care o entitate depune situatii financiare anuale/raportari contabile anuale/declaratie de inactivitate inscriind codul unic de inregistrare al altei entitati, se considera ca aceasta din urma si-a indeplinit obligatiile de raportaredaca aceasta depune situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale/declaratia de inactivitate in termenul prevazut de legea contabilitatii. In aceasta situatie, prima entitate urmeaza sa fie atentionata in acest sens printr-un mesaj.
La entitatile care au, potrivit legii, capital, valoarea acestui indicator (capital social/patrimoniu) inscris in formularulde bilant, respectiv situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, si corespunzator perioadei curente de raportareva fi intotdeauna mai mare de zero.

Concluzii

Prin O.M.F.P.nr. 450/2016, O.M.F.P.nr. 543/2017, O.M.F.P. nr.894/2017 si O.M.F.P. nr.995/2017 sunt stabilite ero-rile pentru corectarea carora se poate depune un alt set de situatii financiare anuale pentru aceeasi perioada de raportare.

Depunerea unui alt set de situatii financiare anuale trebuie completata cu declaratia pe propria raspundere a administratorului, care trebuie sa specifice ca situatiile financiare respective au fost redepuse ca urmare a faptului ca ausuferit modificari din cauza erorilor constatate, conform legislatiei in vigoare.

Asadar, este important de mentionat faptul ca, in urma corectarii erorilor contabile specificate la art. 66 alin. (2) din O.M.F.P.nr. 1.802/2014, care includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor, nu se poate depune un alt set de situatii financiare anuale corectate.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
erori contabileerori situatii financiarecorectare erori situatii financiareraportari contabile


Data aparitiei: 31 Mai 2024

Votati articolul "Procedura de corectare a erorilor constatate ulterior depunerii situatiilor financiare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • 6 carti pentru o cariera de succes in contabilitate

    • Domeniul contabilitatii este unul care necesita o adaptare constanta la modificarile din Codul Fiscal. Succesul in aceasta cariera complexa depinde in mare masura de actualizarea permanenta a cunostintelor si de intelegerea profunda a legislatiei fiscale. De aceea, am selectat sase lucrari de specialitate care se remarca prin actualitatea si complexitatea lor, fiind indispensabile pentru orice profesionist in contabilitate care doreste sa exceleze. Prin combinarea t...» citeste mai departe aici

  • Salariul minim brut din agricultura si industria alimentara de la 1 iulie 2024

    • Conform art. 1 din HG 598/2024, incepand cu data de 1 iulie 2024, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include indemnizatii, sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 168,000 ore pe luna, reprezentand 22,024 lei/ora. Astfel, textul citat ...» citeste mai departe aici

  • Proiect ANAF: Procedura si formularele utilizate pentru modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/platitorilor

    • Potrivit prevederilor art.88 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, contribuabilii au obligatia de a aduce la cunostinta organului fiscal central modificarile intervenite in datele declarate initial, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea declaratiei de mentiuni.   In practica,  organele fiscale au constatat situatii in care d...» citeste mai departe aici

  • D406 (SAF-T): termenele de raportare pentru contribuabili mijlocii

    • Incepand cu 01.01.2024, o societate comerciala a trecut la categoria contribuabililor mijlocii. In cele ce urmeaza, veti afla termenele de transmitere a fisierului standard de control fiscal (SAF-T). Referintele legislative relevante sunt disponibile in Ordinul nr. 1783/2021, care detaliaza procedurile si termenele de raportare pentru fisierul SAF-T, informeaza specialistii PortalCo...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X