In urma unui control fiscal, unei societati i-a fost stabilit un venit suplimentar si impozit pe microintreprindere, impozit pe dividende si o TVA suplimentara pentru anii precedenti 2019 - 02.2024, astfel: venituri din anii precedenti 1.428.969, impozit 14.290, impozit dividende 113.568, TVA suplimentara 266.042. Veti afla, in randurile urmatoare, care sunt inregistrarile contabile in acest context.
Raspuns: Potrivit Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014,
Sectiunea 2.5:
Politici contabile, corectarea erorilor contabile, estimari si evenimente ulterioare datei bilantului
2.5.2. Corectarea erorilor contabile
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
65. - (1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.
(2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
66. - (1) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Manual de politici contabile - Stick USB
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
(2) Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
(3) In intelesul prezentelor reglementari, erorile din perioadele anterioare se refera inclusiv la prezentarea eronata a informatiilor in situatiile financiare anuale.
67. - (1) Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.
(2) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile").
(3) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, potrivit politicilor contabile aprobate, erorile nesemnificative pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere.
(4) Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala ori cumulata a elementelor.
Impozite si taxe suplimentare stabilite de organele de control: inregistrari contabile
Inregistrarea in contabilitate a unor impozite si taxe la o valoare ce difera semnificativ de cea stabilita in urma inspectiei fiscale, ori neinregistrarea acestora in perioadele la care se refera, reprezinta erori contabile.
Prin inregistrarea diferentelor stabilite in urma controlului se corecteaza aceste erori, in functie de perioada la care se refera, dupa cum urmeaza:
- diferentele aferente exercitiului financiar curent se inregistreaza pe seama contului de profit si pierdere al anului curent:
6588 = 4481/446/4423
- diferentele aferente exercitiilor financiare precedente se inregistreaza pe seama rezultatului reportat:
1174 = 4481/441/446/4423
Rectificarea declaratiilor fiscale se efectueaza atunci cand diferentele suplimentare de impozite si taxe sunt constatate si corectate de catre societate, nu si in cazul in care acestea sunt stabilite printr-un raport de inspectie fiscala, in baza caruia este intocmita o decizie de impunere.
In acest caz, sumele suplimentare stabilite de organul de control sunt incarcate in fisa platitorului de catre organul fiscal, in baza deciziei de impunere.
Raspuns oferit in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com