Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Cum sa corectezi erorile contabile: doua exemple practice

Data aparitiei: 27 Septembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum sa corectezi erorile contabile: doua exemple practice
corectare erori contabileerori contabileerori semnificativeerori nesemnificative

Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente. Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.

Potrivit reglementarilor contabile in vigoare, erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare, rezultand din greseala de a utiliza, sau de a nu utiliza, informatii credibile care erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise sau ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.

Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.

In functie de perioada la care se refera eroarea constatata si de gradul de semnificatie al acesteia, corectarea erorilor se efectueaza astfel:
- corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contuluide profit si pierdere;
- corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 „Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile”);
- in cazul erorilor nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente, potrivit
- politicilor contabile adoptate de entitate, se pot corecta fie pe seama rezultatului reportat (contul 1174 „Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile”), fie pe seama contului de profit si pierdere.

Potrivit reglementarilor contabile in vigoare, erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile.



Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala sau cumulata a elementelor.

Cu privire la corectarea erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, un aspect important prevazut de reglementarile contabile este acela ca efectuarea acestor corectari nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii si nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatii comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.

In notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate informatii cu privire la natura erorilor constatate si perioadele afectate de acestea.

Inregistrarea stornarii unei operatiuni contabile aferente exercitiului financiar curent se efectueaza fie prin corectarea cu semnul minus a operatiunii initiale (stornare in rosu), fie prin inregistrarea inversa a acesteia (stornare in negru), in functie de politica contabila si programele informatice utilizate.

Entitatea trebuie sa-si stabileasca pragul de semnificatie prin politicile contabile, utilizandu-se rationamentul profesional. Pentru a determina caracterul semnificativ sau nesemnificativ al unei erori, entitatile pot avea in vedere un procent din cifra de afaceri, profit, activ net, active totale etc.

Rezolva simplu si rapid orice problema legata de contabilitate! In Manualul Contabilului Incepator gasesti eficient solutiile perfect legale pentru orice dilema din domeniul fiscal-contabil! Detalii aici >>


Exemplu

Societatea Exemplu SRL, microintreprindere neplatitoare de TVA, constata in cursul lunii august anul N ca s-a omis inregistrarea unei facturi de prestari servicii primita de la un furnizor in suma de 1.200 lei din anul N-1.
Potrivit politicilor contabile ale societatii Exemplu SRL, corectarea erorilor nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului curent.

Pragul de semnificatie stabilit prin Manualul de politici contabile este de 1.000 lei.

Ca urmare, corectarea acestei erori se efectueaza prin inregistrarea facturii, pe seama rezultatului reportat.

 Inregistrarea facturii omise:
                               1174    =    401   1.200 lei
 „Rezultatul reportat provenit       „Furnizori”
 din corectarea erorilor contabile”

Societatea este microintreprindere neplatitoare de TVA, deci nu exista influente din punct de vedere fiscal in cazul acestei corectii.

Exemplu

Societatea Exemplu SRL, microintreprindere neplatitoare de TVA, constata in cursul lunii august anul N ca s-a omis inregistrarea unei facturi de prestari servicii emise in suma de 800 lei din anul N-1.

Potrivit politicilor contabile ale societatii Exemplu SRL, corectarea erorilor nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului curent.

Pragul de semnificatie stabilit prin Manualul de politici contabile este de 1.000 lei.

Ca urmare, corectarea acestei erori se efectueaza prin inregistrarea facturii, pe seama contului de profit si pierdere.
 Inregistrarea facturii omise:
         4111    = 704 1.000 lei
  „Clienti”   „Venituri din servicii prestate”

Societatea este microintreprindere neplatitoare de TVA, deci baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor se va majora cu venitul de 800 lei recunoscut pe seama rezultatului curent.


Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X