Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Operatiuni intracomunitare cu bunuri si servicii. Cum solutionam prin metoda exchange?

Data actualizarii: 13 August 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Taxe si Impoziteoperatiuni intracomunitaremetoda exchangetaxa de exchange


Vom analiza mai jos cazul unei societati X, persoana juridica romana, care achizitioneaza de la societatea Y, persoana juridica straina, rezidenta in UE, o piesa de schimb prin metoda exchange.

Aceasta metoda echange presupune urmatoarii pasi:

- societatea X trimite la societatea Y o piesa stricata la reparat
- societatea Y trimite societatii X o piesa in stare de functionare, alta decat cea pe care a primit-o pentru reparatie, insotita de o factura cu taxa de echange (suma acestei taxe de exchange de obicei este simbolica)

- dupa efectuarea reparatiilor, societatea Y transmite societatii X si factura cu costul reparatiilor aferente piesei transmise de societatea X. Mentionam ca piesa care a fost reparata ramane in proprietatea societatii Y.

Vom stabili astfel daca factura cu taxa de exchange ce insoteste piesa functionabila trebuie inregistrata ca o achizitie intracomunitara de bunuri, precum si care este tratamentul ce trebuie aplicat celeilate facturi cu costul serviciilor de reparatii.

De asemenea, vom vedea daca operatiunea se declara tot ca achizitie intracomunitara (fiind suplimentul de valoare platit pentru piesa functionabila transmisa) sau daca reprezinta un serviciu intracomunitar.

Solutia consultantului:

Avand in vedere faptul ca piesa "exchange" ramane in proprietate firmei Y, valoarea ambelor facturi reprezinta pentru firma din Romania contravaloarea unor servicii intracomunitare, impozabile in Romania pentru care beneficiarul trebuie sa aplice regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2). Astfel, pentru fiecare din cele doua facturi, firma din Romania aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427. Valoarea fiecarei facturi primite se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 7 cu report la 7.1 si la randul 20 cu report la 20.1 cat si prin declaratia cod 390 cu simbolul S.

Practic, taxa de exchange reprezinta valoarea serviciului de inchiriere a piesei respective care poate fi inregistrata prin debitul contului 612 "Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile".

Valoarea celei de a doua facturi reprezinta costul serviciilor de remediere a piesei defecte si se inregistreaza in debitul contului 611 "Cheltuieli cu intretinerea si reparatiile".

Trebuie retinut faptul ca primirea piesei "exchange" se inregistreaza in debitul contului 8033 "Valori materiale primite in pastrare sau custodie" urmand ca la restituirea acesteia firmei Y sa se inregistreze in creditul contului 8033.
 
In concluzie, factura cu taxa de exchange nu trebuie tratata ca o achizitie intracomunitara de bunuri deoarece ramane in proprietatea firmei Y care o pune, temporar, la dispozitia firmei X in vederea utilizarii.

Pentru firma externa, operatiunea de livrare a piesei in vedere utilizarii de catre beneficiarul din Romania reprezinta un nontransfer a carui valoare nu se raporteaza prin declaratia VIES.







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X