ANAF va modifica doua formulare utilizate de contribuabili pentru declararea TVA-ului. Astfel, ca urmare a publicarii a doua proiecte de acte normative pe site-ul propriu, formularul 307 si formularul 311 ar putea fi modificate pentru a corespunde reglementarilor noi aduse de OG 8/2013.
Mentionam astfel ca se precizeaza in referatul de aprobare ca prin modificarile aduse art. 1563 alin. (9) din Codul fiscal au fost extinse situatiile in care persoanele impozabile au obligatia de declarare a sumelor rezultate ca urmare a efectuarii de ajustari/corectie a ajustarilor/regularizari de taxa pe valoarea adaugata.
Astfel, s-a prevazut obligatia depunerii formularului (307) si de catre persoaneleimpozabile care au solicitat anularea inregistrarii de TVA intrucat cifra de afaceri nu a depasit plafonul de scutire si care trebuie sa efectueze regularizarile prevazute la art. 134 alin. (5) din Codul fiscal sau sa ajusteze baza de impozitare conform prevederilor art. 138 din Codul fiscal, pentru operatiuni realizate inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA.
Pentru asigurarea suportului declarativ in situatiile nou reglementate este necesara adaptarea corespunzatoare a formularului (307), precum si a instructiunilor de completare ale acestuia.
Iata care sunt modificarile propuse in ce priveste formularul 307:
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Art. 4. - (1) Suma reprezentand taxa pe valoarea adaugata de plata la bugetul de stat rezultata ca urmare a ajustarilor/corectiei ajustarilor/regularizarilor taxei pe valoarea adaugata, declarata prin formularul prevazut la art.1 va fi achitata la bugetul de stat, potrivit reglementarilor legale in vigoare, in lei, in numerar, prin decontare bancara sau prin mandat postal, in contul 20.10.01.01.05 "TVA de plata la bugetul de stat, rezultata ca urmare a ajustarilor" deschis la unitatea trezoreriei statului din cadrul organului fiscal competent, codificat cu codul de identificare fiscala sau cu codul
numeric personal al platitorului, dupa caz.
(2) Sumele negative rezultate ca urmare a ajustarilor/corectiei ajustarilor/regularizarilor de taxa pe valoarea adaugata efectuata de persoanele impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA a fost anulata conform art. 153 alin. (9) lit. g) din Codul fiscal se restituie potrivit procedurii legale aplicabile in materie."
Proiectul de ordin poate fi consultat integral AICI.
In al doilea rand, ANAF a publicat proiectul de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea modelului si continutului formularului (311) "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) sau g) din Codul fiscal".
Prin dispozitiile art. I pct. 63 si pct. 64 din Ordonanta Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale au fost aduse completari prevederilor art. 1563 din Codul fiscal.
Astfel, obligatiile declarative prevazute la art. 1563 alin. (10) din Codul fiscal au fost extinse si pentru persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare pentru operatiuni efectuate inaintea anularii inregistrarii in scopuri de TVA, dar a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care persoanele impozabile nu au cod valabil de TVA.
De asemenea, prin introducerea alin. (101) in cuprinsul aceluiasi articol, persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare si al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat, la cerere, conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. g) din Codul fiscal, sunt obligate sa depuna o declaratie privind taxa colectata pentru operatiuni efectuate inaintea anularii inregistrarii in scopuri de TVA, dar a caror exigibilitate de taxa intervine in perioada in care nu au cod valabil de TVA.
Avand in vedere aceste modificari, este necesara adaptarea corespunzatoare a formularului (311), precum si a intructiunilor de completare ale acestuia.