email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concediu medical in 2018: noile norme metodologice de acordare

Concediu medical in 2018: noile norme metodologice de acordare
cod fiscalmodificari acte normativeasigurari sociale de sanatate

Romanii care vor fi nevoiti sa isi ia concediu medical pe parcursul anului 2018 trebuie sa fie informati in privinta noilor norme metodologice de acordare, care sunt aplicabile din luna ianuarie a acestui an. Legat de acestea, au aparut o serie de modificari carora trebuie sa le acordati o deosebita atentie.

In Monitorul Oficial din data de 12 ianuarie 2018 au fost publicate Normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. Noile norme metodologice de acordare a concediilor medicale, ce se aplica din luna ianuarie 2018, au in vedere modificarile fiscale ce au intervenit in legislatia asigurarilor sociale.


Conform site-ului legestart.ro, evidenta persoanelor asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii, precum si a certificatelor de concediu medical se realizeaza pe baza Declaratiei 112 – depusa de obicei de angajator – privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, prevazuta la art. 147 alin. (1) din Codul fiscal.

Certificatele de concediu medical se completeaza si se elibereaza la data la care se acorda consultatia medicala, stabilindu-se numarul necesar de zile de concediu medical, potrivit aceleasi surse.

Certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, insa numai pentru luna in curs sau luna anterioara, pentru cazurile de mai jos:

- in caz de sarcina si lauzie (numai concediu medical pentru maternitate);
- pentru perioada de internare in spital;
- pentru imobilizare in sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor, numai de catre


medicul ortoped/chirurg;
- situatii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale peste 90 de zile;
in caz de carantina;
- pentru pacientii cu afectiuni oncologice.


Concediu medical in 2018: ce trebuie sa stiti neaparat

1. Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate, acordate de obicei in mod egal inainte si dupa nasterea copilului. Cu acordul medicului se pot modifica aceste perioade, insa concediului de lauzie nu poate fi mai mic de 42 de zile calendaristice. Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

2. Pentru persoanele fizice asigurate in baza contractului de munca, plata contributiei se realizeaza de catre angajator, pe cheltuiala acestuia si contributia este cuprinsa, de la 1 ianuarie 2018, in contributia asiguratorie pentru munca (CAM) – procent 2,25% conform OUG nr. 79/2017 pentru modificarea Codului fiscal.

3. Se pot face asigurari facultative pentru concediile medicale. Persoanele care nu figureaza ca asigurati in sistemul medical romanesc pot sa incheie contracte de asigurare in aceasta privinta.

4. Puteti obtine certificatele de concediu medical si online. Conform unui act normativ publicat de Guvern in luna decembrie 2017, medicii pot elibera aceste certificat si in format electronic. Bineinteles, poentru certificatul in format electronic, medicii care le elibereaza vor trebui sa foloseasca o semnatura electronica.

5. Puteti obtine un concediu medical mai lung in cazul in care aveti de ingrijit un copil grav bolnav. Daca pana acum parintii puteau sa stea in concediu medical pana ce copilul implinea varsta de sapte ani, de acum a intrat in vigoare regula conform careia acestia pot ramane alaturi de cel mic pana la varsta de 16 ani.

6. Prelungirea concediului medical se face in alte conditii din acest an. Acesta se acorda pana acum cel mult 183 de zile intr-un an, perioada ce se calcula inca din prima zi de imbolnavire. Daca bolnavul nu se recupereaza dupa aceasta perioada, specialistul poate sa propuna pensionarea pentru invaliditate a bolnavului. Mai mult de atat, in ceea ce priveste concediul medical in 2018 a mai aparut o modificare importanta. Ca sa evite pensionarea, specialistul mai poate sa prelungeasca concediul medical cu inca 90 de zile (peste cele 183 acordate deja).


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod fiscalmodificari acte normativeasigurari sociale de sanatate


Data aparitiei: 17 Ianuarie 2018

Votati articolul "Concediu medical in 2018: noile norme metodologice de acordare":
Rating:

Nota: 3.79 din 5 din 26 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X