Inspectia muncii a anuntat, printr-un comunicat recent, ca registrul electronic de evidenta a zilierilor a fost deja infiintat si ca urmeaza sa fie elaborat si ordinul ministrului muncii privind metodologia de intocmire si transmitere a registrului electronic de evidenta a zilierilor, precum si inregistrarile care se efectueaza in acesta.
Registrul electronic de evidenta a zilierilor se infiinteaza in baza prevederilor articolului 4^1 din Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata, cu completarile si modificarile ulterioare, ca singura modalitate de transmitere a datelor privind evidenta zilierilor.
Important! Pana la intrarea in vigoare a ordinului ministrului muncii si protectiei sociale, beneficiarii vor tine evidenta zilierilor in Registrul de evidenta a zilierilor in format hartie si vor depune, in continuare, lunar, pana cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni, un extras al Registrului de evidenta a zilierilor continand inregistrarile din luna precedenta. Odata cu intrarea in vigoare a ordinului ministrului muncii si protectiei sociale, beneficiarii au obligatia sa tina evidenta zilierilor in Registrul electronic de evidenta a zilierilor.
Referitor la punerea in aplicare a prevederilor Legii nr.52/2011, Inspectia Muncii face urmatoarele precizari:
-in termen de 60 de zile de la data infiintarii Registrului electronic de evidenta a zilierilor, respectiv 20.12.2019, se va elabora si publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, ordinul ministrului muncii si protectiei sociale. Acest ordin va stabili metodologia de intocmire si transmitere a registrului electronic de evidenta a zilierilor, precum si inregistrarile care se efectueaza in acesta.
-Potrivit alin. (1) al art. V din OUG nr. 26/2019, prevederile de la art. I pct. 5 si 7 se aplica incepand cu data intrarii in vigoare a ordinului ministrului muncii si protectiei sociale prevazut la art. 4^1 din Legea nr. 52/2011, inclusiv cu cele aduse prin ordonanta de urgenta mentionata.
-Potrivit alin. (2) al art. V din OUG nr. 26/2019, la data intrarii in vigoare a ordinului ministrului muncii si protectiei sociale prevazut la art. 4^1 din Legea nr. 52/2011, anexele 1 si 2 din Legea nr.52/2011 se abroga.
Transmiterea registrului zilierilor in vederea monitorizarii activitatilor cu caracter ocazional desfasurate de acestia se va face de acum inainte in aplicatia “Inspectia Muncii”.
Aplicatia a fost publicata oficial pe 20 decembrie 2019, fiind anuntata lansarea acesteia printr-un comunicat de presa. Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat, declara ca este “o aplicatie moderna, usor de utilizat, care vine in sprijinul angajatorilor si va reprezenta singura modalitate legala de inregistrare a activitatilor prestate de zilieri, fiind atat in avantajul angajatorului, cat si al lucratorului, ambii beneficiind, astfel, de protectia legii. Pentru mai multe detalii, click aici.
De asemenea, in documentele atasate comunicatului regasim un manual de utilizare al aplicatiei.
Poti descarca aplicatia pentru Android in Google Play Store. Pentru iOS in AppStore, aplicatia nu este disponibila, momentan.
Pentru a putea utiliza aceasta aplicatie, Beneficiarul/Utilizatorul care desfasoara activitati cu zilieri trebuie sa se prezinte la inspectoratul teritorial de munca (ITM) de care apartine in vederea eliberarii credentialelor (user si parola) necesare administrarii utilizatorilor ce urmeaza a gestiona si transmite Registrul electronic de evidenta a zilierilor.
Odata primite aceste credentiale, Beneficiarul/Utilizatorul acceseaza portalul https://www.inspectiamuncii.ro/ sectiunea Angajator pentru a aproba sau a refuza solicitarile de autorizare primite din partea persoanelor desemnate pentru a utiliza aplicatia.
Raportarea datelor in acest registru electronic al zilierilor se va face zilnic inainte de inceperea lucrului de catre acestia.
Zilierii se pot inregistra in aplicatie avand la dispozitie mai multe metode:
-adaugare manuala a fiecarui zilier completand manual toate informatiile necesare;
-adaugare prin scanarea unui act de identitate (exclusiv pentru acte de identitate eliberate pentru cetateni romani);
-prin import din fisier CSV a datelor existente – CSV care va trebui sa contina – nume, prenume si CNP.
Informatiile necesare inregistrarii sunt urmatoarele:
-nume;
-prenume;
-cetatenie;
-apatrid (pentru inregistrarea unui cetatean apatrid);
-CNP sau Numar document ( daca alegi cetatenia romana trebuie sa te inregistrezi cu numarul buletinului, iar daca alegi orice alta tara in afara de Romania, sau optiunea Apatrid, trebuie sa introduci informatiile actului respectiv de identitate).
Cererea de inregistrare va fi transmisa catre contul Beneficiarului/Utilizatorului asociat acestuia de pe portalul https://www.inspectiamuncii.ro/ in vederea autorizarii accesului. Cererea va ramane in status-ul „in curs de autorizare” pana la aprobarea sau refuzarea acesteia.
Dupa validarea autorizarii, aplicatia va redirectioneaza catre editarea profilului, care trebuie sa contina urmatoarele date:
Important: Aceste informatii vor fi utilizate ulterior in transmiterea Registrului electronic de evidenta a zilierilor.
Aplicatia va permite transmiterea registrului la ITM.
Pentru mai multe informatii despre modul de utilizare al aplicatiei, click aici.
Inspectia Muncii pune la dispozitia beneficiarilor/utilizatorilor un centru de suport tehnic, disponibil de luni pana vineri in intervalul orar 09:00 – 18:00. Pentru suport tehnic sau sugestii referitoare la Registrul electronic de evidenta a zilierilor, puteti transmite e-mail la adresa suportzilieri@inspectiamuncii.ro