Intreprinderile care activeaza in domeniul transportului rutier pot solicita eliberarea licentelor comunitare si a certificatelor printr-o cerere depusa online, stabileste Ordinul 1049/2021.
"Pentru obtinerea licentei comunitare si a copiilor conforme ale acesteia, intreprinderea depune, transmite on-line cu semnatura electronica sau prin servicii postale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R.", arata actul normativ.
In situatia in care titularul licentei comunitare detine autovehicule suplimentare fata de cele pentru care a obtinut initial copii conforme ale licentei comunitare, pe care urmeaza sa le utilizeze la efectuarea operatiunilor de transport rutier, depune, transmite on-line cu semnatura electronica sau prin servicii postale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., o cerere al carei model este prevazut in anexa nr. 8 la prezentele norme metodologice.
Ordinul 1049/2021 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 776 din 11 august 2021.
Activezi in domeniul de transport si logistica? Citeste Ghidul complet pentru contabilitatea operatiunilor de transport si logistica.
Consulta toate modificarile introduse prin Ordinul 1049/2021 si noile modele de formulare.
Ordinul 1049/2021: continutul actului normativ
Denumire completa: Ordinul 1049/2021 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora stabilite prin Ordonanta Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor si infrastructurii nr. 980/2011
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
In temeiul prevederilor art. 6 alin. (2) lit. e), art. 6 alin. (3) lit. d), art. 11^1 alin. (2), art. 24 alin. (5), art. 48 alin. (4) si art. 57 din Ordonanta Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 9 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea si functionarea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii,
ministrul transporturilor si infrastructurii emite urmatorul ordin:
Articolul I
Normele metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora stabilite prin Ordonanta Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor si infrastructurii nr. 980/2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 854 si 854 bis din 2 decembrie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 21, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 21
(1) Pentru obtinerea licentei comunitare si a copiilor conforme ale acesteia, intreprinderea depune, transmite on-line cu semnatura electronica sau prin servicii postale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., o cerere al carei model este prevazut in anexa nr. 5 la prezentele norme.
2. La articolul 21 alineatul (2), litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
f) dovada recunoasterii certificatului de competenta profesionala al managerului de transport valabil pentru tipul de transport efectuat, in cazul in care acesta a fost eliberat de autoritatile competente din statele membre ale Uniunii Europene, altul decat Romania, din Spatiul Economic European sau din Confederatia Elvetiana.
3. La articolul 24, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 24
(1) In situatia in care titularul licentei comunitare detine autovehicule suplimentare fata de cele pentru care a obtinut initial copii conforme ale licentei comunitare, pe care urmeaza sa le utilizeze la efectuarea operatiunilor de transport rutier, depune, transmite on-line cu semnatura electronica sau prin servicii postale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., o cerere al carei model este prevazut in anexa nr. 8 la prezentele norme metodologice.
4. Articolul 25 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 25
In vederea efectuarii transportului rutier de marfuri periculoase, operatorul de transport rutier depune, transmite online cu semnatura electronica sau prin servicii postale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., urmatoarele documente:
a) dovada angajarii si decizia de numire pentru consilierul de siguranta;
b) dovada recunoasterii certificatului de atestare profesionala al consilierului de siguranta valabil, in cazul in care acesta a fost eliberat de autoritatile competente din statele membre ale Uniunii Europene, altul decat Romania, din Spatiul Economic European sau din Confederatia Elvetiana;
c) certificatul de agreare eliberat de Regia Autonoma «Registrul Auto Roman», pentru vehiculele pentru care este necesar a se elibera respectivul certificat;
d) lista conducatorilor auto care vor efectua transport rutier de marfuri periculoase;
e) certificatul de atestare profesionala al conducatorului auto, specific marfurilor periculoase care vor fi transportate, in cazul in care acesta a fost eliberat in unul dintre statele semnatare ale Acordului european referitor la transportul rutier international al marfurilor periculoase (A.D.R.), incheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care Romania a aderat prin Legea nr. 31/1994, altul decat Romania;
f) autorizatia eliberata de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, pentru vehiculele care transporta marfuri periculoase din clasa 7;
g) certificatul de inspectie tehnica, in cazul suprastructurilor specializate pentru transportul recipientelor cu gaze lichefiate sau cu alte marfuri periculoase.
5. La articolul 26, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 26
(1) Copia conforma a licentei comunitare se elibereaza in termen de 5 zile pentru un autovehicul sau ansamblu de vehicule in functie de tipul de transport rutier efectuat, respectiv transport rutier de marfuri ori transport rutier de persoane.
6. La articolul 31, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 31
(1) Pentru obtinerea certificatului de transport in cont propriu si a copiilor conforme ale acestuia, intreprinderea depune, transmite on-line cu semnatura electronica sau prin servicii postale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., o cerere al carei model este prevazut in anexa nr. 12 la prezentele norme.
7. La articolul 31 alineatul (2), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
c) dovada recunoasterii certificatului de competenta profesionala al managerului de transport valabil, in cazul in care acesta a fost eliberat de autoritatile competente din statele membre ale Uniunii Europene, altul decat Romania, din Spatiul Economic European sau din Confederatia Elvetiana.
8. La articolul 34, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 34
(1) In situatia in care titularul certificatului de transport in cont propriu detine autovehicule suplimentare fata de cele pentru care a obtinut initial copii conforme ale certificatului de transport in cont propriu, pe care urmeaza sa le utilizeze la efectuarea operatiunilor de transport rutier in cont propriu, depune, transmite on-line cu semnatura electronica sau prin servicii postale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., o cerere al carei model este prevazut in anexa nr. 13 la prezentele norme metodologice.
9. Articolul 35 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 35
In vederea efectuarii transportului rutier de marfuri periculoase, intreprinderea de transport rutier in cont propriu depune, transmite on-line cu semnatura electronica sau prin servicii postale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., urmatoarele documente:
a) dovada angajarii si decizia de numire pentru consilierul de siguranta;
b) dovada recunoasterii certificatului de atestare profesionala al consilierului de siguranta valabil, in cazul in care acesta a fost eliberat de autoritatile competente din statele membre ale Uniunii Europene, altul decat Romania, din Spatiul Economic European sau din Confederatia Elvetiana;
c) certificatul de agreare eliberat de Regia Autonoma «Registrul Auto Roman», pentru vehiculele pentru care este necesar a se elibera respectivul certificat;
d) lista conducatorilor auto care vor efectua transport rutier de marfuri periculoase;
e) certificatul de atestare profesionala al conducatorului auto, specific marfurilor periculoase care vor fi transportate, in cazul in care acesta a fost eliberat in unul din statele semnatare ale Acordului european referitor la transportul rutier international al marfurilor periculoase (A.D.R.), incheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care Romania a aderat prin Legea nr. 31/1994, altul decat Romania;
f) autorizatia eliberata de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, pentru vehiculele care transporta marfuri periculoase din clasa 7;
g) certificatul de inspectie tehnica, in cazul suprastructurilor specializate pentru transportul recipientelor cu gaze lichefiate sau cu alte marfuri periculoase.
10. Articolul 36 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 36
Copia conforma a certificatului de transport in cont propriu se elibereaza in termen de 5 zile pentru un autovehicul sau ansamblu de vehicule in functie de tipul de transport rutier efectuat, respectiv transport rutier de marfuri sau transport rutier de persoane.
11. La articolul 38^3, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 38^3
(1) Pentru obtinerea autorizatiei pentru transportul rutier national contra cost si a copiei conforme a acesteia, intreprinderea depune, transmite on-line cu semnatura electronica sau prin servicii postale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., o cerere al carei model este prevazut in anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice.
12. La articolul 38^3 alineatul (2), litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
e) dovada recunoasterii certificatului de competenta profesionala al managerului de transport valabil, in cazul in care acesta a fost eliberat de autoritatile competente din statele membre ale Uniunii Europene, altul decat Romania, din Spatiul Economic European sau din Confederatia Elvetiana.
13. La articolul 38^4, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 38^4
(1) Pentru obtinerea copiei conforme a licentei comunitare valabile pentru transportul rutier national contra cost, prevazuta la art. 18^4 alin. (2), operatorul de transport rutier depune, transmite on-line cu semnatura electronica sau prin servicii postale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., o cerere al carei model este prevazut in anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice.
14. Articolul 38^6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 38^6
(1) In situatia in care titularul autorizatiei pentru transportul rutier national contra cost sau titularul licentei comunitare detine unul sau mai multe vehicule rutiere cu masa maxima autorizata, inclusiv cea a remorcii/semiremorcii, care nu depaseste 3,5 tone pentru efectuarea transportului de vehicule rutiere defecte sau care sunt avariate prevazute la art. 11^1 din O.G. nr. 27/2011, suplimentar fata de cele pentru care a obtinut initial copii conforme ale autorizatiei pentru transportul rutier national contra cost/copii conforme ale licentei comunitare valabile pentru transportul rutier national contra cost, pe care urmeaza sa il/le utilizeze la efectuarea operatiunilor de transport rutier, depune, transmite on-line cu semnatura electronica sau prin servicii postale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. o cerere al carei model este prevazut in anexa nr. 8 la prezentele norme metodologice.
(2) Copia conforma a autorizatiei pentru transportul rutier national contra cost/Copia conforma a licentei comunitare, valabila pentru transportul rutier national contra cost, pe care urmeaza sa o detina la efectuarea operatiunilor de transport rutier se elibereaza in termen de 5 zile.
15. Articolul 47 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 47
(1) Atestatul de conducator auto prevazut la art. 42 lit. d) si art. 44 lit. d) se elibereaza de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. cu plata tarifului aferent.
(2) Atestatul de conducator auto mentionat la alin. (1) se elibereaza operatorului de transport care detine o licenta comunitara, respectiv intreprinderii care detine un certificat de transport in cont propriu, care utilizeaza conducatori auto cu respectarea conditiilor prevazute la art. 5 din Regulamentul (CE) nr. 1.072/2009.
(3) In vederea eliberarii atestatului de conducator auto mentionat la alin. (1), operatorul de transport sau, dupa caz, intreprinderea va depune sau va transmite prin posta cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., o cerere insotita de urmatoarele documente:
a) permisul de sedere in Romania eliberat de autoritatea competenta din Romania, in copie;
b) dovada indeplinirii de catre conducatorul auto a conditiei de pregatire profesionala, si anume:
(i) cartela de pregatire profesionala eliberata de autoritatea competenta dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European sau de catre autoritatea competenta din Confederatia Elvetiana, avand inscris codul comunitar armonizat 95 in dreptul a cel putin uneia dintre categoriile C1, C1E, C sau CE, in copie fata-verso,
sau
(ii) permisul de conducere eliberat de autoritatea competenta dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European sau de catre autoritatea competenta din Confederatia Elvetiana, in cazul in care dovada calificarii profesionale a conducatorului auto se face prin inscrierea in coloana 12 a permisului de conducere a codului comunitar armonizat 95 in dreptul a cel putin uneia dintre categoriile C1, C1E, C sau CE, in copie fata-verso;
c) permisul de conducere al conducatorului auto, eliberat sau recunoscut de autoritatea competenta din Romania, in copie, fata-verso, cu exceptia cazului de la lit. b) pct. (ii);
d) copia avizului de angajare eliberat de catre Inspectoratul General pentru Imigrari, din care sa rezulte ca avizul a fost eliberat la cererea operatorului de transport/intreprinderii pentru codul COR 833201, corespunzator ocupatiei de sofer camion/masina de mare tonaj;
e) extras dupa registrul electronic general de evidenta al salariatilor - REVISAL, din care sa rezulte in mod explicit faptul ca angajarea s-a facut pentru functia de sofer camion/masina de mare tonaj - cod COR 833201;
f) dovada achitarii tarifului de eliberare a atestatului.
(4) Atestatul mentionat la alin. (1) se elibereaza cu valabilitate de cel mult 5 ani, dar fara a depasi perioada de valabilitate a contractului individual de munca al conducatorului auto in cazul in care acesta este incheiat pentru o perioada determinata de timp sau valabilitatea licentei comunitare/certificatului de transport in cont propriu.
(5) In termen de maximum 5 zile lucratoare de la data depunerii cererii, Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. elibereaza atestatul mentionat la alin. (1) sau comunica in scris refuzul motivat, dupa caz. In situatia in care conducatorul auto detine un document, prin care dovedeste pregatirea profesionala, obtinut intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European ori in Confederatia Elvetiana, termenul de 5 zile curge de la data primirii confirmarii valabilitatii administrative a acestuia, din partea statului care a eliberat documentul.
16. La articolul 61, partea introductiva a alineatului (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 61
(1) In perioada de valabilitate, programul de transport interjudetean poate fi modificat trimestrial de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., in calitate de organism specializat al Ministerului Transporturilor, la datele stabilite de aceasta si publicate pe site-ul propriu, in baza unor solicitari ale operatorilor de transport rutier, ale consiliilor locale, ale consiliilor judetene sau ale reprezentantilor colectivitatilor locale, depuse in perioada si conform precizarilor stabilite de Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. si publicate pe site-ul institutiei, in urmatoarele cazuri:
17. La articolul 76, litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
b) codul unic de inregistrare/codul numeric personal;
18. Dupa articolul 84 se introduce un nou articol, articolul 84^1, cu urmatorul cuprins:
Articolul 84^1
(1) Transportul rutier international contra cost de persoane prin servicii regulate intre Romania si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord se efectueaza de operatorii de transport rutier pe baza autorizatiei de transport international insotita de graficele de circulatie.
(2) In sensul alin. (1), autorizatia de transport international reprezinta documentul de transport pe baza caruia se poate efectua transportul rutier international contra cost de persoane prin serviciile regulate.
(3) In calitate de autoritate de autorizare, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii prin Directia transport rutier emite autorizatii de transport international si copii conforme ale acestora conform prevederilor Acordului comercial si de cooperare dintre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, pe de o parte, si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, pe de alta parte.
(4) Autorizatia de transport international da dreptul operatorului de transport rutier sa efectueze transport rutier international contra cost de persoane prin servicii regulate direct sau prin intermediul operatorilor de transport rutier subcontractanti ori prin asociere cu alti operatori de transport rutier in cadrul unui grup, pe teritoriul Romaniei, pe teritoriul statului/statelor tranzitat(e) si pe teritoriul statului in care se afla situat celalalt capat al traseului.
(5) Autorizatia de transport international se elibereaza pe numele operatorului de transport rutier cu inscrierea, dupa caz, a operatorilor de transport rutier subcontractanti sau a operatorilor de transport rutier asociati din grup si va fi insotita pe toata durata efectuarii transportului de graficul de circulatie la efectuarea serviciului respectiv.
(6) Pentru vehiculele utilizate pentru derularea serviciului regulat respectiv se elibereaza un numar de copii conforme ale autorizatiei de transport international care sa permita efectuarea, in conditii optime, a serviciului, potrivit graficului de circulatie aprobat.
(7) In cazul unui grup de operatori de transport rutier, in vederea efectuarii transportului rutier international contra cost de persoane prin servicii regulate, autorizatia este acordata operatorului de transport rutier solicitant care a fost desemnat de ceilalti operatori de transport in aceste scopuri, urmand ca celorlalti operatori de transport rutier din cadrul grupului sa le fie distribuite un numar de copii conforme ale autorizatiei, corespunzator numarului autobuzelor utilizate pentru serviciul respectiv.
(8) In cazul operatorilor de transport rutier subcontractanti, in vederea efectuarii transportului rutier international contra cost de persoane prin servicii regulate, autorizatia si copiile conforme ale acestuia sunt acordate operatorului de transport rutier care conduce operatiunea, urmand ca acesta sa distribuie operatorilor de transport rutier subcontractanti un numar de copii conforme corespunzator numarului autobuzelor utilizate pentru serviciul respectiv.
(9) Perioada maxima de valabilitate a autorizatiilor de transport international este de 5 ani.
(10) Modelul autorizatiei de transport international este prevazut in anexa nr. 23^1 la prezentele norme metodologice.
(11) Modelul copiei conforme a autorizatiei de transport international este prevazut in anexa nr. 24^1 la prezentele norme metodologice
19. La articolul 87 alineatul (1), partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 87
(1) In vederea constatarii indeplinirii conditiilor de autorizare si de efectuare a transportului rutier international contra cost de persoane, pentru eliberarea autorizatiei de transport international, operatorul de transport rutier va depune sau va transmite prin posta, cu confirmare de primire, la Directia transport rutier, un dosar care va cuprinde urmatoarele documente:
20. La articolul 87 alineatul (1) litera a), dupa punctul ii) se introduce un nou punct, punctul iii), cu urmatorul cuprins:
iii) in anexa nr. 29^1 la prezentele norme metodologice, in cazul serviciilor regulate al caror capat de traseu se gaseste pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord;
21. La articolul 89, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:
(1^1) Directia transport rutier va respinge cererea de autorizare depusa in vederea efectuarii transportului rutier international contra cost de persoane prin servicii regulate care fac obiectul Acordului comercial si de cooperare dintre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, pe de o parte, si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, pe de alta parte, in conditiile prevazute de acesta.
22. La articolul 90, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:
(1^1) Cererile de reinnoire a autorizatiilor de transport international sau de modificare a conditiilor de efectuare a transportului prin serviciul regulat care face obiectul Acordului comercial si de cooperare dintre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, pe de o parte, si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, pe de alta parte, vor contine propunerile de modificare si/sau perioada de valabilitate si vor fi solutionate conform prevederilor respectivului acord.
23. Dupa articolul 94 se introduce un nou articol, articolul 94^1, cu urmatorul cuprins:
Articolul 94^1
Transportul rutier international contra cost de persoane prin servicii regulate speciale intre Romania si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord se efectueaza de operatorii de transport rutier pe baza autorizatiei de transport international insotita de graficele de circulatie cu respectarea prevederilor art. 84^1 alin. (2)-(11).
24. La articolul 96 alineatul (1), dupa litera a) se introduce o noua litera, litera a^1), cu urmatorul cuprins:
a^1) cererea de eliberare, al carei model este prevazut in anexa nr. 29^1 la prezentele norme metodologice, in cazul serviciilor regulate speciale al caror capat de traseu se gaseste pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord;
25. Articolul 97 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 97
(1) Directia transport rutier va transmite solicitari in vederea autorizarii acestui serviciu, in conformitate cu prevederile Regulamentului 1.073/2009, ale Acordului comercial si de cooperare dintre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, pe de o parte, si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, pe de alta parte, sau ale acordurilor si conventiilor internationale incheiate intre Romania si statele din afara Uniunii Europene, dupa caz.
(2) Deciziile asupra autorizarii operatorilor de transport rutier romani vor fi luate de autoritatile competente ale statelor de autorizare, in termenele prevazute in Regulamentul 1.073/2009, in Acordul comercial si de cooperare dintre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, pe de o parte, si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, pe de alta parte, sau in acordurile si conventiile internationale incheiate intre Romania si celelalte state, dupa caz.
26. La articolul 98, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:
(1^1) Directia transport rutier va respinge cererea de autorizare depusa in vederea efectuarii transportului rutier international contra cost de persoane prin servicii regulate speciale care fac obiectul Acordului comercial si de cooperare dintre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, pe de o parte, si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, pe de alta parte, in conditiile prevazute de acesta.
27. La articolul 101 alineatul (2), dupa litera d) se adauga o noua litera, litera e), cu urmatorul cuprins:
e) documentul de control prevazut in anexa nr. 30^1 la prezentele norme pentru transportul rutier contra cost de persoane prin servicii ocazionale furnizate in temeiul art. 475 alin. (6) si (7) din Acordul comercial si de cooperare dintre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, pe de o parte, si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, pe de alta parte. Documentul de control este format din foi de parcurs detasabile, in doua exemplare, legate in carnete de 25 de file numerotate consecutiv de la 1 la 25. Foile de parcurs se completeaza in dublu exemplar de catre operatorul de transport rutier pentru fiecare calatorie inainte de inceperea acesteia.
28. La articolul 102, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 102
(1) Documentele de control prevazute la art. 101 alin. (2) lit. a), b) si e) se elibereaza de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., la cerere, dupa prezentarea documentului de plata a tarifului de eliberare.
29. La articolul 105, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
(4) In cazul operatiunilor de cabotaj efectuate sub forma serviciilor ocazionale temporare pe insula Irlanda, se completeaza documentul de control prevazut la art. 101 alin. (2) lit. e).
30. La articolul 106, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 106
(1) Documentul de control prevazut la art. 105 alin. (2)-(4) se elibereaza operatorului de transport rutier de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. dupa prezentarea documentului de plata a tarifului de eliberare.
31. La articolul 119, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 119
(1) Pentru eliberarea licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara, operatorul economic depune, transmite on-line cu semnatura electronica sau prin servicii postale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., o cerere al carei model este prevazut in anexa nr. 39 la prezentele norme.
32. La articolul 119 alineatul (2), litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
e) dovada recunoasterii certificatului de competenta profesionala al managerului de transport valabil, in cazul in care acesta a fost eliberat de autoritatile competente din statele membre ale Uniunii Europene, altul decat Romania, din Spatiul Economic European sau din Confederatia Elvetiana;
33. La articolul 119 alineatul (2) litera g), punctul (ii) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(ii) dovada recunoasterii certificatului de competenta profesionala al managerului de transport valabil, in cazul in care acesta a fost eliberat de autoritatile competente din statele membre ale Uniunii Europene, altul decat Romania, din Spatiul Economic European sau din Confederatia Elvetiana;
34. La articolul 120, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 120
(1) Eliberarea licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara se face de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. in termen de 15 zile de la data inregistrarii cererii ori se comunica in scris refuzul motivat al eliberarii acesteia, in functie de indeplinirea conditiilor necesare rezultate atat din documentele depuse, cat si din verificarile efectuate in locatia in care operatorul economic urmeaza sa isi desfasoare activitatea.
35. La articolul 120, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
(3) La eliberarea unei noi licente pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara, solicitantul depune aprobarea autoritatii administratiei publice locale prevazute la art. 119 alin. (2) lit. c) numai in situatia in care perioada de valabilitate a celei depuse anterior este depasita
36. La articolul 127, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 127
(1) Pentru eliberarea licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier contra cost, operatorul economic transmite on-line cu semnatura electronica sau prin servicii postale cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., o cerere al carei model este prevazut in anexa nr. 41 la prezentele norme metodologice.
37. La articolul 127 alineatul (2), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
d) dovada recunoasterii certificatului de competenta profesionala al managerului de transport valabil, in cazul in care acesta a fost eliberat de autoritatile competente din statele membre ale Uniunii Europene, altul decat Romania, din Spatiul Economic European sau din Confederatia Elvetiana;
38. La articolul 127 alineatul (2) litera f), punctul (ii) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(ii) dovada recunoasterii certificatului de competenta profesionala al managerului de transport valabil, in cazul in care acesta a fost eliberat de autoritatile competente din statele membre ale Uniunii Europene, altul decat Romania, din Spatiul Economic European sau din Confederatia Elvetiana;
39. La articolul 128, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Articolul 128
(1) Eliberarea licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati de intermediere a operatiunilor de transport rutier contra cost se face de catre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. in termen de 15 zile de la data inregistrarii cererii ori se comunica in scris refuzul motivat al eliberarii acesteia, in functie de indeplinirea conditiilor necesare rezultate atat din documentele depuse, cat si din verificarile efectuate la locatia in care operatorul economic urmeaza sa isi desfasoare activitatea.
40. La articolul 133, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
a) sa utilizeze numai vehicule rutiere a caror stare tehnica corespunde reglementarilor nationale de siguranta rutiera si de protectia mediului inconjurator, cu inspectia tehnica periodica valabila si care corespund prevederilor legale in vigoare;
41. La articolul 134 litera s), punctul xviii) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
xviii) sa transmita semestrial Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier raportul efectuarii curselor aferente serviciilor regulate de transport international de persoane;
42. La anexa nr. 5 punctul IX „Opis de documente depuse de solicitant“, randul 9 se abroga.
43. La anexa nr. 12 punctul VIII „Opis de documente depuse de solicitant“, randul 6 se abroga.
44. Dupa anexa nr. 23 se introduce o noua anexa, anexa nr. 23^1, avand continutul prevazut in anexa nr. 1 la prezentul ordin.
45. Dupa anexa nr. 24 se introduce o noua anexa, anexa nr. 24^1, avand continutul prevazut in anexa nr. 2 la prezentul ordin.
46. Dupa anexa nr. 29 se introduce o noua anexa, anexa nr. 29^1, avand continutul prevazut in anexa nr. 3 la prezentul ordin.
47. Dupa anexa nr. 30 se introduce o noua anexa, anexa nr. 30^1, avand continutul prevazut in anexa nr. 4 la prezentul ordin.
48. La anexa nr. 39 punctul V „Opis de documente depuse pentru eliberarea licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara“, randul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
5. Dovada recunoasterii certificatului de competenta profesionala al managerului de transport valabil, in cazul in care acesta a fost eliberat de autoritatile competente din statele membre ale Uniunii Europene, altul decat Romania, din Spatiul Economic European sau din Confederatia Elvetiana
49. La anexa nr. 41 punctul V „Opis de documente depuse pentru eliberarea licentei pentru activitati conexe transportului rutier - activitati desfasurate de autogara“, randul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
4. Dovada recunoasterii certificatului de competenta profesionala al managerului de transport valabil, in cazul in care acesta a fost eliberat de autoritatile competente din statele membre ale Uniunii Europene, altul decat Romania, din Spatiul Economic European sau din Confederatia Elvetiana
Articolul II
Anexele nr. 1-4 fac parte integranta din prezentul ordin.
Articolul III
Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. si Directia transport rutier vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Articolul IV
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Anexa nr. 1
(Anexa nr. 23^1 la normele metodologice)
MODEL DE AUTORIZATIE
pentru un serviciu international regulat si pentru un serviciu international regulat special
(Prima pagina a autorizatiei)
(hartie portocalie - din A4)
(A se formula in limba sau limbile oficiale sau in una dintre limbile oficiale ale partii unde se depune cererea)
Autorizatie
In conformitate cu partea a doua rubrica a treia titlul II din Acordul comercial si de cooperare dintre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, pe de o parte, si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, pe de alta parte,
Statul emitent: .............................................
Autoritatea de autorizare: ..........................................................
Indicativul statului emitent: ............................. (^1)
Autorizatia nr. .......................... pentru un serviciu regulat [ ] (^2) pentru un serviciu regulat special [ ] (^2)
efectuat cu autocarul si cu autobuzul intre partile la Acordul comercial si de cooperare dintre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, pe de o parte, si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, pe de alta parte,
Acordata: ........................................................................
.................................................................................
Numele, prenumele sau denumirea comerciala a operatorului sau a operatorului desemnat in cazul unui grup de intreprinderi sau in cazul unui parteneriat:
Adresa:
.................................................................................
.................................................................................
(^1) Numarul de telefon si fax sau adresa de e-mail:
.................................................................................
.................................................................................
Nota
(^1) Austria (A), Belgia (B), Bulgaria (BG), Cipru (CY), Croatia (HR), Republica Ceha (CZ), Danemarca (DK), Estonia (EST), Finlanda (FIN), Franta (F), Germania (D), Grecia (GR), Ungaria (H), Irlanda (IRL), Italia (I), Letonia (LV), Lituania (LT), Luxemburg (L), Malta (MT), Tarile de Jos (NL), Polonia (PL), Portugalia (P), Romania (RO), Republica Slovaca (SK), Slovenia (SLO), Spania (E), Suedia (S), Regatul Unit (UK), a se completa.
(^2) Bifati sau completati, dupa caz.
(A doua pagina a autorizatiei)
Numele, adresa, numarul de telefon si fax sau adresele de e-mail ale operatorului sau, in cazul grupurilor de operatori sau al parteneriatelor, numele tuturor operatorilor din grup sau din parteneriat; in plus, numele tuturor subcontractantilor, identificati ca atare:
1. .................................................................................
2. .................................................................................
3. .................................................................................
4. .................................................................................
5. .................................................................................
A se atasa o lista, daca este cazul
Valabilitatea autorizatiei: de la: .................... pana la: ........................
Locul si data eliberarii: .................................................................................
Semnatura si stampila autoritatii sau agentiei emitente: ..........................................................
1. Traseul: .................................................................................
.................................................................................
a) Punctul de plecare al serviciului: ..................................................................................
..................................................................................
b) Punctul de destinatie al serviciului: .................................................................................
.................................................................................
Itinerarul principal, avand subliniate punctele de imbarcare si de debarcare a pasagerilor: ......................................
.................................................................................
2. Orarul: .................................................................................
(anexat la prezenta autorizatie)
3. Serviciu regulat special:
Categoria de pasageri: .................................................................................
.................................................................................
4. Alte conditii sau puncte speciale: .................................................................................
.................................................................................
.................................................................................
Stampila autoritatii emitente a autorizatiei
Nota importanta:
1. Prezenta autorizatie este valabila pentru intreaga cursa.
2. Autorizatia sau o copie conforma eliberata de catre autoritatea emitenta trebuie pastrata in vehicul pe durata cursei si trebuie prezentata la cererea agentilor de control.
3. Plecarea sau sosirea are loc pe teritoriul partii in care este stabilit operatorul si in care sunt inmatriculate autobuzele si autocarele.
(A treia pagina a autorizatiei)
Consideratii generale
1. Operatorul de transport rutier de persoane demareaza serviciul de transport in perioada indicata in decizia autoritatii de autorizare care acorda autorizatia.
2. Cu exceptia cazurilor de forta majora, operatorul unui serviciu international regulat sau al unui serviciu international regulat special ia toate masurile pentru a garanta un serviciu de transport care respecta conditiile prevazute in autorizatie.
3. Operatorul trebuie sa puna la dispozitia publicului informatiile privind traseul, punctele de oprire, orarul, tarifele si conditiile de transport.
4. Fara a aduce atingere documentelor care apartin vehiculului si conducatorului auto (cum ar fi certificatul de inmatriculare al vehiculului si permisul de conducere), urmatoarele documente servesc ca documente de control necesare in temeiul articolului 477 din Acordul comercial si de cooperare dintre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, pe de o parte, si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, pe de alta parte, si trebuie pastrate la bordul vehiculului si prezentate la cererea oricarui agent de control autorizat:
– autorizatia sau o copie conforma, pentru efectuarea de servicii internationale regulate sau de servicii internationale regulate speciale;
– licenta operatorului sau o copie conforma, pentru transportul international rutier de persoane, eliberata conform legislatiei Regatului Unit sau a Uniunii;
– atunci cand opereaza un serviciu international regulat special, contractul incheiat intre organizator si operatorul de transport sau o copie conforma, precum si un document care atesta ca, in scopul efectuarii unui serviciu regulat special, calatorii constituie o categorie specifica de persoane, cu excluderea altor calatori;
– atunci cand operatorul unui serviciu regulat sau al unui serviciu regulat special utilizeaza vehicule suplimentare pentru a face fata unor situatii exceptionale si temporare, in plus fata de documentele relevante mentionate anterior, o copie a contractului dintre operatorul serviciului international regulat sau al serviciului international regulat special si intreprinderea care furnizeaza vehiculele suplimentare sau un document echivalent.
(A patra pagina a autorizatiei)
Consideratii generale
(continuare)
5. Operatorii care opereaza un serviciu international regulat, cu excluderea serviciilor regulate speciale, emit bilete de transport prin care confirma dreptul calatorului de a fi transportat si care servesc drept document de control ce atesta incheierea unui contract de transport intre pasager si operatorul de transport, fie individual, fie colectiv. Biletele, care pot fi si electronice, trebuie sa indice:
a) numele operatorului;
b) punctele de plecare si de destinatie si, daca este cazul, cursa retur;
c) durata de valabilitate a biletului si, daca este cazul, data si ora plecarii;
d) pretul transportului.
Biletul de transport trebuie prezentat de catre pasager la cererea oricarui agent autorizat de control.
6. Operatorii care opereaza servicii internationale regulate sau servicii internationale regulate speciale de transport de persoane trebuie sa permita orice control care urmareste asigurarea faptului ca operarea se efectueaza corect, in special in ceea ce priveste timpul de conducere si perioadele de repaus, siguranta rutiera si emisiile.
Anexa nr. 2
(Anexa nr. 24^1 la normele metodologice)
MODEL DE AUTORIZATIE
pentru un serviciu international regulat si pentru un serviciu international regulat special
(Prima pagina a autorizatiei)
(hartie portocalie - din A4)
(A se formula in limba sau limbile oficiale sau in una dintre limbile oficiale ale partii unde se depune cererea)
Autorizatie
In conformitate cu partea a doua rubrica a treia titlul II din Acordul comercial si de cooperare dintre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, pe de o parte, si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, pe de alta parte,
Statul emitent: .........................................................................
Autoritatea de autorizare: ...........................................................
Indicativul statului emitent: ................................................. (^1)
Autorizatia nr. .....................................................................
Copie conforma nr. .............................................................
pentru un serviciu regulat [ ] (^2) pentru un serviciu regulat special [ ] (^2)
efectuat cu autocarul si cu autobuzul intre partile la Acordul comercial si de cooperare dintre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, pe de o parte, si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, pe de alta parte,
Acordata: ...............................................................................
..............................................................................................
Numele, prenumele sau denumirea comerciala a operatorului sau a operatorului desemnat in cazul unui grup de intreprinderi sau in cazul unui parteneriat:
Adresa:
..............................................................................................
..............................................................................................
Numarul de telefon si fax sau adresa de e-mail:
..............................................................................................
..............................................................................................
(^1) Austria (A), Belgia (B), Bulgaria (BG), Cipru (CY), Croatia (HR), Republica Ceha (CZ), Danemarca (DK), Estonia (EST), Finlanda (FIN), Franta (F), Germania (D), Grecia (GR), Ungaria (H), Irlanda (IRL), Italia (I), Letonia (LV), Lituania (LT), Luxemburg (L), Malta (MT), Tarile de Jos (NL), Polonia (PL), Portugalia (P), Romania (RO), Republica Slovaca (SK), Slovenia (SLO), Spania (E), Suedia (S), Regatul Unit (UK), a se completa.
(^2) Bifati sau completati, dupa caz.
(A doua pagina a autorizatiei)
Numele, adresa, numarul de telefon si fax sau adresele de e-mail ale operatorului sau, in cazul grupurilor de operatori sau al parteneriatelor, numele tuturor operatorilor din grup sau din parteneriat; in plus, numele tuturor subcontractantilor, identificati ca atare:
1. ................................................................
2. ................................................................
3. ................................................................
4. ................................................................
5. ................................................................
A se atasa o lista, daca este cazul
Valabilitatea autorizatiei: de la: ......................................... pana la: ...........................
Locul si data eliberarii: ...............................................................
Semnatura si stampila autoritatii sau agentiei emitente: ..........................................
1. Traseul: ................................................................................
..............................................................................................
a) Punctul de plecare al serviciului: ...................................................
..............................................................................................
b) Punctul de destinatie al serviciului: ...............................................
..............................................................................................
Itinerarul principal, avand subliniate punctele de imbarcare si de debarcare a pasagerilor: ......................................
..............................................................................................
2. Orarul: ....................................................................................
(anexat la prezenta autorizatie)
3. Serviciu regulat special:
Categoria de pasageri: ...............................................................
..............................................................................................
4. Alte conditii sau puncte speciale: ..................................................
..............................................................................................
..............................................................................................
Stampila autoritatii emitente a autorizatiei
Nota importanta:
1. Prezenta autorizatie este valabila pentru intreaga cursa.
2. Autorizatia sau o copie conforma eliberata de catre autoritatea emitenta trebuie pastrata in vehicul pe durata cursei si trebuie prezentata la cererea agentilor de control.
3. Plecarea sau sosirea are loc pe teritoriul partii in care este stabilit operatorul si in care sunt inmatriculate autobuzele si autocarele.
(A treia pagina a autorizatiei)
Consideratii generale
1. Operatorul de transport rutier de persoane demareaza serviciul de transport in perioada indicata in decizia autoritatii de autorizare care acorda autorizatia.
2. Cu exceptia cazurilor de forta majora, operatorul unui serviciu international regulat sau al unui serviciu international regulat special ia toate masurile pentru a garanta un serviciu de transport care respecta conditiile prevazute in autorizatie.
3. Operatorul trebuie sa puna la dispozitia publicului informatiile privind traseul, punctele de oprire, orarul, tarifele si conditiile de transport.
4. Fara a aduce atingere documentelor care apartin vehiculului si conducatorului auto (cum ar fi certificatul de inmatriculare al vehiculului si permisul de conducere), urmatoarele documente servesc ca documente de control necesare in temeiul articolului 477 din Acordul comercial si de cooperare dintre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, pe de o parte, si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, pe de alta parte, si trebuie pastrate la bordul vehiculului si prezentate la cererea oricarui agent de control autorizat:
– autorizatia sau o copie conforma, pentru efectuarea de servicii internationale regulate sau de servicii internationale regulate speciale;
– licenta operatorului sau o copie conforma, pentru transportul international rutier de persoane, eliberata conform legislatiei Regatului Unit sau a Uniunii;
– atunci cand opereaza un serviciu international regulat special, contractul incheiat intre organizator si operatorul de transport sau o copie conforma, precum si un document care atesta ca, in scopul efectuarii unui serviciu regulat special, calatorii constituie o categorie specifica de persoane, cu excluderea altor calatori;
– atunci cand operatorul unui serviciu regulat sau al unui serviciu regulat special utilizeaza vehicule suplimentare pentru a face fata unor situatii exceptionale si temporare, in plus fata de documentele relevante mentionate anterior, o copie a contractului dintre operatorul serviciului international regulat sau al serviciului international regulat special si intreprinderea care furnizeaza vehiculele suplimentare sau un document echivalent.
(A patra pagina a autorizatiei)
Consideratii generale
(continuare)
5. Operatorii care opereaza un serviciu international regulat, cu excluderea serviciilor regulate speciale, emit bilete de transport prin care confirma dreptul calatorului de a fi transportat si care servesc drept document de control ce atesta incheierea unui contract de transport intre pasager si operatorul de transport, fie individual, fie colectiv. Biletele, care pot fi si electronice, trebuie sa indice:
a) numele operatorului;
b) punctele de plecare si de destinatie si, daca este cazul, cursa retur;
c) durata de valabilitate a biletului si, daca este cazul, data si ora plecarii;
d) pretul transportului.
Biletul de transport trebuie prezentat de catre pasager la cererea oricarui agent autorizat de control.
6. Operatorii care opereaza servicii internationale regulate sau servicii internationale regulate speciale de transport de persoane trebuie sa permita orice control care urmareste asigurarea faptului ca operarea se efectueaza corect, in special in ceea ce priveste timpul de conducere si perioadele de repaus, siguranta rutiera si emisiile.
Anexa nr. 3
(Anexa nr. 29^1 la normele metodologice)
MODEL DE CERERE
de autorizatie pentru un serviciu international regulat si pentru un serviciu international regulat special
(hartie alba - din A4)
(A se formula in limba sau limbile oficiale sau in una dintre limbile oficiale ale partii unde se depune cererea)
FORMULAR DE CERERE
pentru acordarea sau reinnoirea unei autorizatii de a efectua un serviciu international regulat
sau un serviciu international regulat special (^1)
Demararea unui serviciu regulat [ ]
Demararea unui serviciu regulat special [ ]
Reinnoirea autorizatiei pentru un serviciu [ ]
Modificarea conditiilor de autorizare pentru un serviciu [ ]
efectuat cu autocarul si cu autobuzul intre partile la Acordul comercial si de cooperare dintre Uniunea Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, pe de o parte, si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, pe de alta parte,
......................................(Autoritatea de autorizare)................................
1. Numele si prenumele sau denumirea comerciala a operatorului solicitant; in cazul unei cereri depuse de un grup de operatori sau de un parteneriat, numele operatorului desemnat de ceilalti operatori pentru depunerea cererii:
..............................................................................................
..............................................................................................
2. Serviciile urmeaza sa fie efectuate (^1)
de un operator [ ] un grup de operatori [ ] de un parteneriat [ ] de un subcontractant
3. Numele si adresele operatorului sau, in cazul unui grup de operatori sau al unui parteneriat, numele tuturor operatorilor din grup sau din parteneriat; in plus, toti subcontractantii trebuie identificati cu numele lor (^2)
3.1. ............................................ tel. ............................................
3.2. ............................................ tel. ............................................
3.3. ............................................ tel. ............................................
3.4. ............................................ tel. ............................................
(^1) Bifati sau completati, dupa caz.
(^2) A se anexa lista, daca este cazul.
(A doua pagina a cererii de autorizatie sau de reinnoire a autorizatiei)
4. In cazul unui serviciu regulat special:
4.1. Categoria de pasageri:(^1) lucratori elevi/studenti altii
5. Durata de valabilitate a autorizatiei solicitate sau data pana la care se va desfasura serviciul:
..............................................................................................
6. Traseul principal al serviciului (a se sublinia punctele de imbarcare si debarcare, cu adresa completa):(^2)
..............................................................................................
..............................................................................................
..............................................................................................
7. Perioada de operare: ..................................................................
..............................................................................................
..............................................................................................
8. Frecventa (zilnic, saptamanal etc.): ..............................................
9. Tarife ....................................................... Anexa atasata.
10. A se anexa graficul de conducere pentru a permite verificarea respectarii normelor internationale referitoare la perioadele de conducere si de repaus.
11. Numarul autorizatiilor sau al copiilor conforme ale autorizatiilor solicitate:(^3)
..............................................................................................
12. Informatii suplimentare:
...............(locul si data) ................ (semnatura solicitantului)................................
..............................................................................................
Se atrage atentia solicitantului asupra faptului ca, deoarece autorizatia sau copia conforma trebuie sa fie pastrata la bordul vehiculului, numarul autorizatiilor sau al copiilor conforme cu originalul eliberate de autoritatea de autorizare pe care trebuie sa le detina solicitantul trebuie sa corespunda numarului de vehicule necesare pentru desfasurarea serviciului solicitat in acelasi timp.
Nota importanta:
Urmatoarele documente trebuie anexate la cerere, in mod special:
a) orarul, inclusiv intervalele de timp pentru controalele la punctele de trecere a frontierei relevante;
b) o copie conforma a licentei operatorului (sau copii conforme ale licentelor operatorilor) pentru transport international rutier de persoane, eliberata in conformitate cu legislatia nationala sau a Uniunii;
c) o harta la o scara adecvata, pe care sa fie marcate traseul si punctele de oprire unde sunt imbarcati sau debarcati calatorii;
d) graficul de conducere, pentru a permite verificarea respectarii normelor internationale referitoare la perioadele de conducere si de repaus;
e) orice informatie utila privind terminalele de autobuz si de autocar.
(^1) Bifati sau completati, dupa caz.
(^2) Autoritatea de autorizare poate solicita ca o lista completa a punctelor de imbarcare si de debarcare a calatorilor, cu adresa completa, sa fie anexata separat la prezentul formular de cerere.
(^3) Se completeaza, dupa caz.
Anexa nr. 4*)
(Anexa nr. 30^1 la normele metodologice)