email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi tipuri de concedii medicale vor fi introduse in legislatie. Ordinul 1165/2022

Noi tipuri de concedii medicale vor fi introduse in legislatie. Ordinul 1165/2022
cnasconcediuindemnizatii

Autoritatile introduc un nou tip de concediu medical pentru persoanele care ingrijesc pacientii bolnavi de cancer, dar si o forma speciala a concediului pentru ingrijirea copilului bolnav, potrivit Ordinului comun al Ministerului Sanatatii si al CNAS 1165/218/2022.

Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 378 din 15 aprilie 2022. Vechile formulare de certificate de concediu medical pot fi folosite pana la epuizarea stocului, insa nu mai tarziu de finalul anului 2022.

Potrivit referatului de aprobare, prin Legea nr. 24/2022 au fost modificate si completate OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate in sensul instituirii unui nou tip de concediu medical si indemnizatie aferenta, respectiv concediul si indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice in varsta de peste 18 ani. In acest context, prin normele de aplicare ale OUG  nr. 158/2005 s-a asigurat punerea in aplicare a prevederilor legale de nivel primar, dupa cum urmeaza:

- S-a asigurat implementarea dreptului la concediu medical si indemnizatie aferenta pentru asiguratii care ingrijesc un pacient cu afectiuni oncologice.

Astfel, s-a reglementat acordarea unui nou tip de concediu medical pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice in varsta de peste 18 ani.

In acest caz, certificatul de concediu medical se elibereaza, de catre medicul curant al pacientului oncologic, persoanei asigurate care, cu acordul pacientului oncologic, il insoteste pe acesta la interventii chirurgicale si tratamente.

- Totodata, prin Legea nr. 73/2022, prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, urmarindu-se instituirea unei forme speciale a concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 18 ani si a indemnizatiei corespunzatoare, in cazul copilului aflat in carantina sau izolare din cauza unei suspiciuni asupra unei boli infectocontagioase, acordate asiguratilor pentru care nu s-a dispus masura izolarii sau a carantinei si a caror activitate nu se poate presta de la domiciliu.

In acest context, prin normele de aplicare ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 au fost puse in aplicare prevederile legale de nivel primar in vederea asigurarii implementarii dreptului la concediu medical pentru supravegherea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 18 ani, in cazul copilului pentru care s-a dispus masura carantinei sau a izolarii in conditiile Legii nr. 136/2020, pentru asiguratii pentru care nu se dispune masura izolarii sau a carantinei.


De asemenea, potrivit dispozitiilor art. 36^1 lit. c) din OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru calculul si plata indemnizatiilor, platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate au obligatia sa respinga la plata certificatele de concediu medical completate eronat de catre medicii prescriptori.

In acest context, pentru evitarea disfunctionalitatilor privind acordarea concediilor medicale si eliminarea riscului de neplata a indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate aferente certificatelor de concediu medical completate gresit de catre medici sau in situatia utilizarii unui formular a carui valabilitate a incetat se impune reglementarea modului de corectare a acestor erori.

Astfel, pentru aplicarea in mod unitar a prevederilor legale referitoare la modelul unic al certificatului de concediu medical, imprimat cu regim special, care constituie document de plata si in baza caruia se acorda indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, propunem modificarea art. 10 alin. (2) din Anexa 2 la Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS nr. 1192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

Aceste reglementari, implica, deopotriva, introducerea in formularul certificatului de concediu medical a doua noi coduri de indemnizatie in vederea identificarii separate a certificatelor acordate pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice in varsta de peste 18 ani, respectiv pentru supravegherea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 18 ani, in cazul copilului pentru care s-a dispus masura carantinei sau a izolarii, precum si modificarea instructiunilor in sensul inscrierii codurilor corespunzatoare ale indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate pentru aceste tipuri de concedii.

Ordinul 1165/2022 - concediu medical: continutul actului normativ

Denumire completa: Ordinul nr. 1.165/218/2022 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale

 

Articolul I

Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 583 din 2 iulie 2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 6, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(3) Formularele prevazute la alin. (2) se elibereaza fara aplicarea stampilei unitatii sanitare emitente, iar in situatiile in care acestea se acorda pentru ingrijirea copilului bolnav sau pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, medicul curant sau medicul specialist, dupa caz, va inscrie codul numeric personal al copilului sau al pacientului cu afectiuni oncologice pentru care se acorda certificatul.

2. In tot cuprinsul anexei nr. 1, sintagma „pt. Cod indemnizatie (1-16)“ se modifica si se inlocuieste cu sintagma „pt. Cod de indemnizatie (1-17)“.

3. In anexa nr. 1, sintagma „cod numeric personal al copilului bolnav“ se inlocuieste cu sintagma „cod numeric personal al copilului bolnav/pacientului cu afectiuni oncologice“.

4. In anexa nr. 1, codul de indemnizatie 91 „Ingrijire copil bolnav cu afectiuni grave, in varsta de pana la 16 ani“ se inlocuieste cu codul de indemnizatie 91 „Ingrijire copil bolnav cu afectiuni grave, in varsta de pana la 18 ani“.

5. In anexa nr. 1, dupa codul de indemnizatie 91 „Ingrijire copil bolnav cu afectiuni grave, in varsta de pana la 16 ani“ se introduce un nou cod de indemnizatie, codul 92, cu urmatorul cuprins:

92. Supravegherea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 18 ani, pentru care s-a dispus masura carantinei sau a izolarii .... 100%.

6. In anexa nr. 1, dupa codul de indemnizatie 16 „Unele tipuri de arsuri inclusiv pentru perioada de recuperare“ se introduce un nou cod de indemnizatie, codul 17, cu urmatorul cuprins:

17. Ingrijire pacient cu afectiuni oncologice ..... 85%

7. In anexa nr. 2, la articolul 9, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:

(1^1) Eliberarea certificatului de concediu medical pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice se va face pe baza acordului pacientului cu afectiuni oncologice si a adeverintei eliberate de casa de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta acesta, din care sa reiasa numarul de zile de concediu pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice care s-au acordat in ultimele 12 luni, potrivit modelului de adeverinta prevazut in Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.

8. In anexa nr. 2, la articolul 10, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(2) In cazul in care platitorul de indemnizatie respinge la plata un certificat de concediu medical din cauza completarii gresite a acestuia sau utilizarii unui formular a carui valabilitate a incetat, medicul/casa de asigurari de sanatate care a eliberat certificatul de concediu medical poate efectua modificari pe formularul eliberat, confirmate prin semnatura si parafa, dupa caz, sau poate elibera un duplicat in care mentioneaza, la rubrica «Data acordarii», data cand a efectuat modificarea, specificand «DUPLICAT» si atasand certificatul de concediu medical anulat la exemplarul 3 al noului formular.

9. In anexa nr. 2, la articolul 11, punctul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

6. Cod indemnizatie: pentru codul de diagnostic care a determinat eliberarea certificatului de concediu medical se va inscrie codul corespunzator al indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate/codul corespunzator al indemnizatiei de asigurare la accidente de munca si boli profesionale (1-17), in cifre si litere, conform specificatiilor de pe versoul certificatului de concediu medical.
Se completeaza cu cod 08 - Sarcina si lauzie - numai pentru concediul de maternitate de 126 de zile calendaristice, nu si pentru alte afectiuni aparute pana in luna a 7-a de sarcina sau, dupa caz, luna a 6-a de sarcina, pentru persoanele cu handicap care se codifica corespunzator cauzei incapacitatii temporare de munca.

Se completeaza cu cod 15 - Risc maternal - in cazul acordarii concediului de risc maternal, conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Se completeaza cu cod 51 - Boala infectocontagioasa pentru care s-a instituit masura izolarii - numai in cazul certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care s-a instituit masura izolarii, potrivit legii.

In cazul completarii codului 07 - Carantina, medicul curant care elibereaza certificatul de concediu medical va inscrie in rubrica «Observatii» de pe versoul formularului numarul documentului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti si durata perioadei de carantina.

Se completeaza cu cod 92 - Supravegherea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 18 ani, pentru care s-a dispus masura carantinei sau a izolarii - numai in cazul asiguratilor pentru care nu se dispune masura carantinei sau a izolarii.

In cazul completarii codului 10 - Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru, in scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, medicul curant care elibereaza certificatul de concediu medical va inscrie in rubrica «Avizul medicului expert» numarul si data avizului dat de medicul expert al asigurarilor sociale. Totodata, se vor mentiona si numele, prenumele si codul de parafa al medicului expert care a avizat.

In cazul completarii codului 11 - Trecerea temporara in alt loc de munca, in scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca pentru persoana asigurata la accidente de munca si boli profesionale, medicul curant care elibereaza certificatul de concediu medical va inscrie in rubrica «Avizul medicului expert» numarul si data avizului dat de medicul expert al asigurarilor sociale. Totodata, se vor mentiona si numele, prenumele si codul de parafa al medicului expert care a avizat.

Se completeaza cu cod 17 - Ingrijire pacient cu afectiuni oncologice numai in cazul persoanei asigurate care insoteste pacientul cu afectiuni oncologice la interventii chirurgicale si tratamente, in baza acordului pacientului oncologic, cu incadrarea in numarul maxim de 45 de zile calendaristice in interval de un an pentru un pacient cu afectiuni oncologice, conform adeverintei eliberate de casa de asigurari de sanatate, potrivit modelului din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.

10. In anexa nr. 2, la articolul 11, punctul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

9. Cod numeric personal: se va inscrie codul numeric personal al persoanei asigurate, format din 13 cifre.

Cod numeric personal al copilului bolnav sau al pacientului cu afectiuni oncologice: se va inscrie codul numeric personal al copilului bolnav, format din 13 cifre, pentru care persoana asigurata beneficiaza de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav sau, dupa caz, codul numeric personal al pacientului cu afectiuni oncologice, format din 13 cifre, pentru care persoana asigurata beneficiaza de concediu medical pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice.

11. In anexa nr. 2, la articolul 11, punctul 17 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

17. Cod diagnostic: se va inscrie codul bolii care a determinat incapacitatea temporara de munca/recuperarea capacitatii de munca/ingrijirea copilului bolnav/ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice, precum si codul de carantina (994) si codul pentru sarcina si lauzie, dupa caz. Pentru inscrierea codului de diagnostic se va utiliza clasificatia internationala a maladiilor CIM, revizia a 10-a OMS (CIM-10) - Lista cu 999 coduri de boala, in caractere numerice.

La inscrierea codului de boala se va trece forma clinica a bolii: acut, subacut, cronic.

In cazul prelungirii unui certificat de concediu medical pentru acelasi cod de diagnostic, in luna in curs sau in luna urmatoare, pe noul certificat de concediu medical acordat in continuare se va mentine codul de diagnostic inscris in certificatul de concediu medical initial.

Pe certificatul de concediu medical acordat pentru risc maternal nu se inscrie codul de boala. In caseta «cod de boala» se inscrie «RM

Articolul II

Prevederile art. 10 alin. (2) din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical si a instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza carora se acorda indemnizatii asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate si din sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica si in situatia in care medicii au eliberat certificate de concedii medicale pe formulare a caror valabilitate a incetat pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin. In aceste cazuri, certificatele de concediu medical duplicat se elibereaza de catre medicii curanti.

Articolul III

(1) Formularele de certificate de concediu medical in formatul in vigoare pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin se utilizeaza pana la epuizarea stocului existent, dar nu mai tarziu de data 31 decembrie 2022.

(2) Pe formularele prevazute la alin. (1), pe codurile de indemnizatie 92 si 17, medicul specialist sau, dupa caz, medicul curant va inscrie in rubrica „Observatii“ „92 Supravegherea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 18 ani, pentru care s-a dispus masura carantinei sau a izolarii ..... 100%“ sau „17 Ingrijire pacient cu afectiuni oncologice ..... 85%“, utilizand semnatura si parafa.

Articolul IV

Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cnasconcediuindemnizatii

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 19 Aprilie 2022


Votati articolul "Noi tipuri de concedii medicale vor fi introduse in legislatie. Ordinul 1165/2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 19 Aprilie 2022 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Incepand din 2023, Guvernul majoreaza impozitul pe dividende de la 5% la 8%

  • PNL si PSD, partidele din coalitia de guvernare, au hotarat ca de anul urmator sa creasca impozitul pe dividende de la 5%, cat este in prezent, la 8%.  Incepand de la 1 ianuarie 2023, impozitul pe dividende de 8% se va aplica atat companiilor private, cat si celor de stat. Urmeaza ca masura sa fie implementata printr-o Ordonanta de Guvern in viitorul apropiat.  Guvernul spera astfel sa aduca la bugetul de stat venituri suplimentare. Dar cum divid...» citeste mai departe aici

 • O veste buna: DISPARE Registrul Unic de Control

  • Firmele nu vor mai fi sanctionate pentru lipsa Registrului unic de control, potrivit unui proiect de lege inregistrat recent la Senat, care ar urma sa modifice Legea 252/2003.  Mai exact, initiativa legislativa prevede abrogarea articolelor 7 si 8 privind sanctiunile impuse contribuabililor din Legea privind registrul unic de control.  “Articol unic. - Articolele 7 si 8 din Legea 252/2003 privind ...» citeste mai departe aici

 • Iesirile la restaurant vor fi mai scumpe. Creste TVA-ul pentru industria Horeca

  • In coalitita de guvernare a fost propusa revenirea TVA-ului de la 5% la 9% pentru Horeca (catering si alimentatie publica). Astfel romanii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar pentru iesirile la restaurant fiindca TVA-ul majorat nu va lipsi de pe nota de plata.  Patronatele din Horeca au subliniat recent intr-un comunicat de presa ca este “extrem de nociva” cresterea TVA-ului pentru industrial ospitalitatii.  &...» citeste mai departe aici

 • Facilitatile fiscale din domeniul agroalimentar. Finantele au publicat procedura de acordare

  • Salariul minim pentru angajatii din industria alimentara si sectorul agricol a crescut la 3000 de lei brut de la 1 iunie. Finantele au publicat recent, in dezbatere publica, si procedura de acordare a facilitatilor fiscale.  Asadar, firmele care activeaza in aceste domenii vor plati, intre iunie 2022 si decembrie 2028, un salariu diferentiat si vor datora taxe salariale reduse, asa cum se intampla deja in sectorul constructiilor.  Facilitatile f...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X