Venitul lunar inscris in contractul de asigurare nu va putea fi mai mare decat valoarea a trei salarii minime brute pe tara pentru orice tip de concediu medical, inclusiv pentru sarcina si lauzie, anunta CNAS intr-un comunicat.
"Venitul lunar inscris in contractul de asigurare nu va putea fi mai mare decat valoarea a trei salarii minime brute pe tara pentru orice tip de concediu medical, inclusiv pentru sarcina si lauzie, conform modificarilor si completarilor Ordonantei de Urgenta nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate aprobate in sedinta de guvern de astazi (ref. 15 martie). Totodata, venitul mentionat va trebui sa fie acelasi cu cel inscris in declaratia fiscala depusa in vedere platii contributiei de sanatate sau, dupa caz, cu media veniturilor lunare inscrise in declaratie", se arata in comunicatul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Avand in vedere ca salariul minim este 3.000 de lei, indemnizatia lunara de concediu medical nu va mai putea depasi 9.000 de lei.
Institutia mai precizeaza ca persoanele fizice, altele decat salariatii si asimilatii acestora, pot incheia optional contract cu casa de asigurari de sanatate pentru concedii si indemnizatii medicale. Cuantumul acestor indemnizatii se stabileste in functie de venitul lunar inscris in contract, pe baza unei formule de calcul.
ATENTIE! Contractele se vor modifica prin acte aditionale
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea verde a contabilitatii
Contractele aflate in derulare la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta de modificare si completare a OUG nr. 158/2005 se vor modifica prin acte aditionale, la notificarea casei de asigurari de sanatate, pana la data de 1 a lunii urmatoare celei in care se implinesc 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ. Pentru aceste contracte, baza de calcul a indemnizatiilor de maternitate este media veniturilor asigurate inscrise in contract in ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
Modificarile aduse de acest act normativ sunt necesare pentru implementarea unui mecanism echitabil si unitar pentru calculul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, in scopul gestionarii eficiente a fondurilor alocate acestui domeniu.