email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CNAS: modificari la Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

CNAS: modificari la Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
contracte CNAScontributii socialeasigurari sociale de sanatateconcediu medical

CNAS a publicat un Ordin pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Noul ordin reglementeaza conditiile care trebuie indeplinite pentru a beneficia de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care opteaza sa incheie contractele de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate cu casele de asigurari de sanatate la care acestia sunt luati in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate.

In Referatul de aprobare care insoteste noul proiect de ordin se precizeaza ca persoanele fizice, altele decat salariatii, care opteaza sa incheie contractele de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate au obligatia platii unei contributii pentru asigurarea pentru concedii si indemnizatii in cota de 1%, aplicata asupra venitului lunar inscris in contractul de asigurare.

Venitul asigurat inscris in contractul de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate este venitul lunar sau, dupa caz, media lunara a venitului inscris in declaratia fiscala depusa in vederea platii contributiei de asigurari sociale de sanatate, care nu poate fi mai mic decat valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii, si nu poate depasi valoarea a de 3 ori a acestuia.

Astfel, baza de calcul a indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor asigurate, inscrise in contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 3 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata.

Contractele de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate incheiate cu casele de asigurari de sanatate de catre persoanele fizice si care au venitul lunar asigurat mai mare decat venitul inscris in declaratia fiscala, sau, dupa caz, mai mare decat valoarea a 3 salarii de baza minime brute pe tara, pentru contractele de asigurare pentru concedii si indemnizatii de maternitate, se modifica prin acte aditionale pana la data de 1 iunie 2023.

Totodata, actul normativ dispune faptul ca modul de determinare a indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste situatii se stabileste prin Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017.

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 10/2023 au fost armonizate si corelate dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, avand in vedere reglementarile stabilite prin alte acte normative de acelasi nivel, conexe sistemului de asigurari pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

De asemenea, au fost aduse modificari care sa clarifice normele de aplicare referitoare la certificatele de concediu medical care se pot elibera la o data ulterioara si la certificatele de concediu medical care se elibereaza de catre medicul curant din spitalul din care este externat pacientul.

S-a reglementat faptul ca concediul pentru sarcina si lauzie nu poate fi intrerupt si acesta se elibereaza de medicul curant de specialitate obstetrica-ginecologie din unitatea sanitara unde a nascut femeia sau de medicul de familie, incepand cu data nasterii copilului, pentru perioade de cel mult 30/31 de zile calendaristice.

Totodata, este reglementat faptul ca certificatul de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani si ingrijirea copilului cu handicap in varsta de pana la 18 ani pentru afectiuni intercurente se elibereaza de catre medicul care are in ingrijire copilul, in conditiile si pana la duratele maxime prevazute de lege.

 


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contracte CNAScontributii socialeasigurari sociale de sanatateconcediu medical


Data aparitiei: 04 Aprilie 2023

Votati articolul "CNAS: modificari la Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X