Florin Citu, premierul demis al Romaniei, a declarat sambata, in cadrul unei conferinte de presa pe teme economice, ca Guvernul ar putea reduce in aceasta perioada TVA-ul la energie electrica si gaze naturale de pe facturile de consum ale IMM-urilor.
"Daca Ministerul Finantelor este de acord, s-ar putea ca, doar temporar, pentru o perioada de sase luni de zile sau pana la sfarsitul lui martie, sa reducem TVA pentru IMM-uri - sunt 500.000 de companii - deci temporar, daca Ministerul Finantelor spune ca este in regula sa facem acest lucru, am putea sa reducem TVA de la 19 la 5% pentru IMM-uri in aceasta perioada.", a precizat Florin Citu.
Citu a mai precizat si ca aceasta masura va fi promovata in Parlament ca amendament la Legea de aprobare a OUG de compensare a facturilor consumatorilor casnici.
Intrebat daca TVA-ul redus este o masura pentru toate IMM-rile sau doar pentru cele din energie, Citu a raspuns ca vizeaza 500.000 de IMM-uri.
"Pentru toate ne gandim, sunt cele 500.000 de IMM-uri, acesta este scenariul la care ne uitam. Dar, repet, daca se intampla, este temporar, pana la 31 martie, si va fi o scadere de la 19 la 5. Ati vazut ca si Comisia Europeana recomanda aceasta masura. Ei o accepta pentru ca se poate implementa. Daca se poate implementa, o sustin 100%.", a spus premierul demis.
In ceea ce priveste impactul economic, Citu a declarat ca "este mare, dar partea buna este ca ne putem permite pentru ca avem crestere economica anul acesta si pentru ca am investit. Am avut crestere economica si ne putem permite acest lucru."
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
"Romanii vor simti beneficiile cresterii economice printr-o factura mai mica in iarna aceasta. Ne putem permite atat sa reducem TVA-ul la aceste IMM-uri, cat si sa platim o parte din facturile romanilor la energie in aceasta iarna pentru ca avem crestere economica. Daca nu aveam crestere economica nu ne permiteam. Trebuia sa crestem deficitul bugetar si trebuia sa ne imprumutam. Dar, pentru ca avem aceste resurse, am avut o crestere economica buna, am gestionat economia bine, putem sa luam aceste masuri.", a mai precizat Citu.