email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Import de bunuri de la vanzator din spatiul comunitar. Ce regim TVA se aplica?

Import bunuriachizitii cartiimporturi bunuricodul fiscaldeclaratia 390

In analiza de mai jos, avem ca subiect o achizitie de carti in care factura este emisa de o societate din Spania, iar cartile au fost primite din China si Tailanda deoarece acolo au fost tiparite. S-a platit TVA in vama astfel ca vom oferi raspuns urmatoarelor intrebari:
1. Care sunt inregistrarile pentru aceasta operatiune?
2. Se declara in Declaratia 390 daca nu este achizitie intracomunitara cum este cazul acesta?
3. La ce rand se declara in D300?


Din intrebarea formulata, rezulta ca bunurile respective au fost puse in libera circulatie pe teritoriul Romaniei, declaratia vamala de import fiind certificata de un birou vamal din Romania. Astfel, chiar daca furnizorul bunurilor este stabilit pe teritoriul comunitar (Spania ), dar bunurile sunt expediate de pe teritoriul unui stat tert (China si Thailanda), fiind puse in libera circulatie pe teritoriul Romaniei, operatiunea reprezinta pentru cumparatorul din Romania un import de bunuri pentru care se datoreaza TVA in vama.

Operatiunea respectiva nu reprezinta o  achizitie intracomunitara de bunuri, impozabila in Romania, astfel incat cumparatorul sa fie obligat sa aplice  regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427. Practic, suma TVA datorata de catre cumparatorul din Romania se calculeaza si se achita, efectiv  in vama, in situatia in care cumparatorul nu beneficiaza de amanarea platii TVA in vama.  

Deci, avand in vedere ca bunurile nu au fost expediate de pe teritoriul comunitar, operatiunea nu este o achizitie intracomunitara de bunuri, chiar daca factura este emisa de catre furnizorul din Spania  care figureaza si pe declaratia vamala de import. Din acest  motiv,  valoarea bunurilor cumparate nu se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES.  

Prin declaratia informativa cod 390  se raporteaza doar valoarea achizitiilor intracomunitare de bunuri, impozabile in Romania. Conform definitiei de la  articolul   273 "Achizitiile intracomunitare de bunuri", alin.    (1)  se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor. "
 
Deci, avand in vedere faptul ca bunurile nu sunt expediate de pe teritoriul comunitar, fiind expediate de pe teritoriul unui stat tert, operatiunea reprezinta pentru cumparatorul din Romania un import de bunuri in Romania,  chiar daca furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in Spania     si inscrie pe factura emisa codul sau de TVA obtinut de la autoritatea fiscala din Spania.
 


Importul de bunuri este definit prin articolul 274 litera a) din  Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabil din 2016 drept "intrarea pe teritoriul Uniunii Europene de bunuri care nu se afla in libera circulatie in intelesul art. 29 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene; ".
 
In acest context, trebuie retinut faptul ca locul importului de bunuri se considera a fi pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul comunitar, aspect reglementat in mod expres prin   277 "Locul importului de bunuri,, alin.   (1) "Locul importului de bunuri se considera pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul comunitar. ".  In situatia prezentata, bunurile ajung pe teritoriul Romaniei si firma din Romania are calitatea de importator. Importatorul este definit  prin art.  266 "Semnificatia unor termeni si expresii" punctul 15  "importator reprezinta persoana pe numele careia sunt declarate bunurile, in momentul in care taxa la import devine exigibila, conform art. 285, si care in cazul importurilor taxabile este obligata la plata taxei conform art. 309; ".  

Astfel, obligat  la plata pentru importul efectuat este proprietarul bunurilor  conform  prevederilor  art.  309 "Persoana obligata la plata taxei pentru importul de bunuri" din Codul fiscal conform carora "Plata taxei pentru importul de bunuri supus taxarii, conform prezentului titlu, este obligatia importatorului. ".   
 
Referitor la raportarea fiscala a operatiunii, valoarea importului de bunuri inscrisa in declaratia vamala de import se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza  doar prin decontul de TVA cod 300 reglementat prin O.M.F.P. nr.  588 din 1 februarie 2016, la randul  22 " Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 20% ", fara a se raporta si prin declaratia informativa cod 390 VIES.  
 
Suma TVA inscrisa in declaratia vamala de import, achitata in vama,  poate fi dedusa, dar numai in situatia in care bunurile respective sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile.
       
Pentru aceasta operatiune se efectueaza inregistrarile contabile uzuale oricarui import de bunuri, indiferent de locul unde este stabilit cumparatorul – revanzator, pe teritoriul unui stat tert sau pe teritoriul unui stat membru. De exemplu, daca importul se realizeaza printr-o firma de curierat, de  exemplu TNT, suma TVA datorata in vama, achitata catre TNT care intocmeste formalitatile vamale de export, se inregistreaza prin formula contabila:

303 "Obiecte de inventar" = 401 "Furnizor extern" (Spania),  analitic bunuri
 
303 "Obiecte de inventar" = 401 "Furnizor TNT", analitic transport
 
4426 "TVA deductibila"     = 401 "Furnizor TNT "  sau 462 ""Creditori diversi", analitic TVA in vama
 
401 "Furnizor extern" (Spania) = 5124 "Conturi la banci in valuta"
 
401 "Furnizor TNT "   = 5121 "Conturi la banci in lei "
 
Prin declaratia informativa cod 394 nu se va raporta valoarea importurilor pentru care se datoreaza TVA in vama. Acest aspect este reglementat in mod expres in O.P.A.N.A.F. nr.  3769  din 23 decembrie 2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, modificat prin O.P.A.N.A.F. nr.   1105 din 29 martie 2016, la pct. 12 cu privire la sectiunea  "F. Rezumat declaratie privind operatiunile desfasurate cu persoane impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene"
 
"Acest cartus contine:
1. numarul total al persoanelor impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene, indiferent de numarul operatiunilor; …….
12. nu vor fi declarate operatiunile de import de bunuri (inclusiv in cazul persoanei impozabile pentru care s-a acordat certificat de amanare de la plata in vama a TVA). "
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Import bunuriachizitii cartiimporturi bunuricodul fiscaldeclaratia 390


Data aparitiei: 29 Septembrie 2016
Ultima actualizare: 03 Octombrie 2016

Votati articolul "Import de bunuri de la vanzator din spatiul comunitar. Ce regim TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 1.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X