Eugen Teodorovici, Ministrul Finantelor Publice, a propus recent plafonarea pretului gazelor naturale din productia interna la producatori pana la data de 30 iunie 2021, la pretul de 55 lei/Mwh, dupa cum va anuntam saptamana trecuta intr-un articol. Situatia s-a schimbat repede intre timp pentru ca acest proiect nu mai apare pe site-ul MFP.
„Am scos de pe site si vom discuta despre un astfel de subiect cand cu totii vom fi pregatiti.”, este explicatia pe care o ofera ministrul Finantelor Publice, potrivit digi24.ro.
Intrebat cand va fi reluata discutia despre acest proiect, Eugen Teodorovici a spus ca nu stie, ca poate sa dureze si ani de zile.
Joi dimineata, Teodorovici anuntase ca acest proiect urma sa intre intr-o prima lectura in sedinta de Guvern din aceeasi zi, dar aceasta nu a mai avut loc.
In ceea ce priveste acest proiect, au fost primite mai multe reactii negative. Una dintre acestea a venit din partea Fondului Proprietatea: “Plafonarea pretului la gaze incalca legislatia locala si europeana si pune in pericol investitiile si independenta energetica a Romaniei”, anunta institutia intr-un comunicat.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea Verde a Contabilitatii
“Fondul Proprietatea isi exprima ingrijorarea majora cu privire la intentia Guvernului de a plafona pretul gazelor naturale din productia interna la aproximativ 70% din pretul curent de pe piata, asa cum reiese dintr-un proiect de Hotarare de Guvern, publicat recent de Ministerul Finantelor Publice. Daca va fi adoptata, Hotararea de Guvern va incalca in mod flagrant legislatia nationala in vigoare, cat si obligatiile asumate de Romania ca stat membru al Uniunii Europene de a respecta principiile pietei libere si de a liberaliza piata gazelor naturale. Aceasta masura va avea un impact extrem de daunator asupra economiei si a atractivitatii pietei pentru investitori, descurajand investitiile directe straine in tara. Independenta energetica a Romaniei va fi pusa in pericol, iar tara s-ar putea afla in situatia de a se baza pe surse externe de gaze naturale, la preturi mai mari, asupra carora Guvernul nu va avea niciun control.”, se arata in comunicat inainte ca proiectul sa fie scos de pe site-ul MFP.