email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificari masive pentru firme si persoane fizice. Legea care modifica Codul fiscal este in Monitor

Modificari masive pentru firme si persoane fizice. Legea care modifica Codul fiscal este in Monitor
impozit pe profitcod fiscaltelemuncacreantecheltuieli

Urmeaza modificari fiscale masive atat pentru firme, cat si pentru PFA-uri si persoane fizice, conform Legii nr. 296/2020 si Legii nr. 295/2020.


Dupa un lung drum legislativ, Legea nr. 296/2020 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1269/2020 din 21 decembrie. Documentul a trecut de Camera Deputatilor in 24 noiembrie 2020, iar seful statului a semnat decretul in 18 decembrie 2020. 

La fel ca in cazul Legii nr. 295/2020 care modifica Codul de procedura fiscala, initiatorul este Eugen Teodorovici, fostul ministrul al Finantelor Publice. Modificarile au fost adoptate de Senat din octombrie 2019, dar actele au fost inscrise pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor de abia in martie 2020, iar raporturile favorabile au fost  primite in noiembrie. 

O mare parte dintre aceste modificari fiscale au fost cerute inca din anii trecuti de catre mediul de afaceri.
 

Citeste si: OFICIAL Se modifica Codul de procedura fiscala - Legea nr. 295/2020


Iata cum va arata Codul fiscal in anul 2021: 


Reguli de aplicare a sistemului de consolidare fiscala

Noua lege de modificare a Codului fiscal introduce o serie de reguli de aplicare a sistemului de consolidare fiscala si constituire a grupului fiscal. 

Perioada de aplicare a sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit este de 5 ani fiscali, calculati incepand cu primul an al aplicarii sistemului de consolidare fiscala si pana la desfiintarea grupului fiscal, iar sistemul este optional. Optiunea se comunica organului fiscal competent pe baza unei cereri comune depuse de reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile semnata de catre reprezentantii legali ai tuturor membrilor grupului. Mai multe informatii aici. >>
 

Declaratia unica are un nou termen de depunere

Printre modificarile fiscale pe care le introduce Legea nr. 296/2020 se afla si modificarea termenului Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Catergoriile vizate nu vor mai avea data limita pana la 15 martie, ci pana la 25 mai. Mai multe informatii aici. >>>
 

400 lei/luna pentru angajatii care desfasoara activitatea in regim de telemunca
Firmele vor putea plati salariatilor care isi desfasoara activitatea in regim de telemunca suma de 400/luna pentru a-si acoperi cheltuielile cu utilitatile. Nu se va plati impozit pe venit si contributii sociale pentru aceste sume. Este vorba despre o cheltuiala deductibila. 
 

Utilizarea autoturismelor de serviciu in scop personal nu se mai impoziteaza

Acest avantaj devine neimpozabil si  este scutit de contributii sociale si pentru angajatii microintreprinderilor sau ale societatilor care datoreaza impozitul specific.
 

Provizionul fiscal creste de la 30% la 100%

Incepand cu 1 ianuarie 2021, este eliminat pragul de 30%, iar ajustarile pentru deprecierea creantelor devin integral deductibile.
 

Tichetele cadou acordate persoanelor fizice trebuie sa se supuna unor reguli

Firmele care ofera tichete cadou persoanelor fizice, in cadrul unor campanii de marketing, trebuie sa completeze o situatie cu datele beneficiarilor (nume, prenume, CNP si valoarea tichetelor).
 

Se acopera costurile costurile cu testarea epidemiologica si/sau vaccinarea angajatilor

Legea nr. 296/2020 introduce si acoperirea costurilor cu testarea epidemiologica si/sau vaccinarea angajatilor pentru impiedicarea raspandirii bolilor care pun in pericol sanatatea angajatilor si cea publica.
 

Bonus: o modificare introdusa prin Legea nr. 295/2020 care modifica Codul de procedura fiscala

PFA-urile vor raspunde cu bunurile personale in caz ca au datorii fiscale

Persoana fizica care desfasoara o profesie liberala sau exercita o activitate economica in mod independent intr-una din formele prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, raspunde pentru obligatiile fiscale datorate ca urmare a exercitarii profesiei sau activitatii cu bunurile din patrimoniul de afectatiune. Daca acestea nu sunt suficiente pentru recuperarea creantelor fiscale, pot fi urmarite si celelalte bunuri ale debitorului, spune Legea nr. 295/2020.
 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe profitcod fiscaltelemuncacreantecheltuieli


Data aparitiei: 22 Decembrie 2020

Votati articolul "Modificari masive pentru firme si persoane fizice. Legea care modifica Codul fiscal este in Monitor":
Rating:

Nota: 4.06 din 5 din 18 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X