Urmeaza modificari fiscale masive atat pentru firme, cat si pentru PFA-uri si persoane fizice, conform Legii nr. 296/2020 si Legii nr. 295/2020.
Dupa un lung drum legislativ, Legea nr. 296/2020 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1269/2020 din 21 decembrie. Documentul a trecut de Camera Deputatilor in 24 noiembrie 2020, iar seful statului a semnat decretul in 18 decembrie 2020.
La fel ca in cazul Legii nr. 295/2020 care modifica Codul de procedura fiscala, initiatorul este Eugen Teodorovici, fostul ministrul al Finantelor Publice. Modificarile au fost adoptate de Senat din octombrie 2019, dar actele au fost inscrise pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor de abia in martie 2020, iar raporturile favorabile au fost primite in noiembrie.
O mare parte dintre aceste modificari fiscale au fost cerute inca din anii trecuti de catre mediul de afaceri.
Citeste si: OFICIAL Se modifica Codul de procedura fiscala - Legea nr. 295/2020
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Iata cum va arata Codul fiscal in anul 2021:
Reguli de aplicare a sistemului de consolidare fiscala
Noua lege de modificare a Codului fiscal introduce o serie de reguli de aplicare a sistemului de consolidare fiscala si constituire a grupului fiscal.
Perioada de aplicare a sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit este de 5 ani fiscali, calculati incepand cu primul an al aplicarii sistemului de consolidare fiscala si pana la desfiintarea grupului fiscal, iar sistemul este optional. Optiunea se comunica organului fiscal competent pe baza unei cereri comune depuse de reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile semnata de catre reprezentantii legali ai tuturor membrilor grupului. Mai multe informatii aici. >>
Declaratia unica are un nou termen de depunere
Printre modificarile fiscale pe care le introduce Legea nr. 296/2020 se afla si modificarea termenului Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Catergoriile vizate nu vor mai avea data limita pana la 15 martie, ci pana la 25 mai. Mai multe informatii aici. >>>
400 lei/luna pentru angajatii care desfasoara activitatea in regim de telemunca
Firmele vor putea plati salariatilor care isi desfasoara activitatea in regim de telemunca suma de 400/luna pentru a-si acoperi cheltuielile cu utilitatile. Nu se va plati impozit pe venit si contributii sociale pentru aceste sume. Este vorba despre o cheltuiala deductibila.
Utilizarea autoturismelor de serviciu in scop personal nu se mai impoziteaza
Acest avantaj devine neimpozabil si este scutit de contributii sociale si pentru angajatii microintreprinderilor sau ale societatilor care datoreaza impozitul specific.
Provizionul fiscal creste de la 30% la 100%
Incepand cu 1 ianuarie 2021, este eliminat pragul de 30%, iar ajustarile pentru deprecierea creantelor devin integral deductibile.
Tichetele cadou acordate persoanelor fizice trebuie sa se supuna unor reguli
Firmele care ofera tichete cadou persoanelor fizice, in cadrul unor campanii de marketing, trebuie sa completeze o situatie cu datele beneficiarilor (nume, prenume, CNP si valoarea tichetelor).
Se acopera costurile costurile cu testarea epidemiologica si/sau vaccinarea angajatilor
Legea nr. 296/2020 introduce si acoperirea costurilor cu testarea epidemiologica si/sau vaccinarea angajatilor pentru impiedicarea raspandirii bolilor care pun in pericol sanatatea angajatilor si cea publica.
Bonus: o modificare introdusa prin Legea nr. 295/2020 care modifica Codul de procedura fiscala
PFA-urile vor raspunde cu bunurile personale in caz ca au datorii fiscale
Persoana fizica care desfasoara o profesie liberala sau exercita o activitate economica in mod independent intr-una din formele prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, raspunde pentru obligatiile fiscale datorate ca urmare a exercitarii profesiei sau activitatii cu bunurile din patrimoniul de afectatiune. Daca acestea nu sunt suficiente pentru recuperarea creantelor fiscale, pot fi urmarite si celelalte bunuri ale debitorului, spune Legea nr. 295/2020.