email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea 376/2022: Bacsisul lasat la restaurant, IMPOZITAT cu 10% de la 1 ianuarie 2023

Legea 376/2022: Bacsisul lasat la restaurant, IMPOZITAT cu 10% de la 1 ianuarie 2023
bacsisimpozitbon fiscalnota de plata

Bacsisul pe care il lasa clientii la restaurante ori cafenele va fi impozitat cu 10%, procent ce va fi virat la bugetul de stat, incepand cu 1 ianuarie 2023, prevede Legea 376/2022 (M.O. nr. 1255 din 27 decembrie 2022).

De la 1 ianuarie 2023, bacsisul va fi evidentiat atat pe nota pe plata, cat si pe bonul fiscal si va fi impozitat. Operatorul economic va fi obligat sa inmaneze clientului o nota de plata, in prealabil emiterii bonului fiscal. Nota de plata va contine rubrici destinate alegerii de catre client, a nivelului bacsisului pe care acesta doreste sa il ofere. In cazul livrarii produselor la domiciliul clientilor, operatorii economici nu au obligatia de a evidentia bacsisul pe bonul fiscal.

Legea bacsisului a fost propusa de fostul ministru al Finantelor, Eugen Teodorovici, in 2019. Proiectul, adoptat de Senat in octombrie 2019, prevede impozitarea bacsissului si includerea acestei sume pe bonul fiscal. 

In varianta adoptata de comisie se mentioneaza ca valoarea bacsisului va fi aleasa de client. Suma va fi trecuta distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic, care se va asigura ca distribuie integral banii adunati catre angajati, dupa ce a fost retinut impozitul de 10%. 

"Clientul alege valoarea bacsisului pe care vrea sa-l plateasca si indica pe nota de plata fie suma procentuala, fie suma absoluta. Suma urmeaza a fi trecuta distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului”, a explicat Bogdan Huturca, presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci din Camera Deputatilor.

Legea nu prevede introducerea unor obligatii pentru angajati. Sumele provenite din bacsis sunt calificate ca venituri din alte surse, fiind supuse impunerii prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri. Veniturile obtinute nu se cuprind in baza de calcul a contributiei de asigurari sociale si nu intra nici in sfera de aplicare a TVA. 


Angajatul nu va fi obligat sa faca nimic in plus fata de momentul actual, doar sa inmaneze clientului nota de plata.  Proiectul de lege, asa cum a fost adoptat de comisie, stabileste in mod explicit atat modul de inregistrare contabila cat si tratamentul fiscal al sumelor ce reprezinta bacsisul, atat la cel care il plateste, in cazul in care acesta este o persoana juridica dar si la operatorul economic ce il incaseaza”, a adaugat Bogdan Hutuca. 

ATENTIE! 
Nerespectarea prevederilor din Legea bacsisului va fi considerata contraventie si va fi sanctionata cu amenda intre 2.000 lei si 4.000 lei.

Legea 376/2022 - impozitarea bacsisului: textul actului normativ

Denumire completa: Legea 376/2022 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale


Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articolul I

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 75 din 21 ianuarie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Dupa articolul 2^2 se introduce un nou articol, art. 2^3, cu urmatorul cuprins:

Articolul 2^3
(1) Prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5610 - «Restaurante», 5630 - «Baruri si alte activitati de servire a bauturilor». Bacsisul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii.

(2) Pentru operatorii economici prevazuti la alin. (1), bacsisul incasat de la clienti se evidentiaza pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de incasare a acestuia. Prevederile art. 1 alin. (8) se aplica in mod corespunzator.

(3) Operatorii economici prevazuti la alin. (1) au obligatia de a inmana clientului o nota de plata, in prealabil emiterii bonului fiscal, in care sunt prevazute rubrici destinate alegerii de catre client a nivelului bacsisului oferit, intre 0% si 15% din valoarea consumatiei. Nota de plata trebuie sa contina si o alta rubrica in care clientul sa poata inscrie suma oferita drept bacsis, in valoare absoluta, daca acesta opteaza pentru acest mod de stabilire a valorii bacsisului acordat.

(4) Este interzis operatorilor economici sa conditioneze, sub orice forma, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacsisului.

(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), pentru livrarea produselor la domiciliul clientilor, operatorii economici prevazuti la alin. (1) nu au obligatia de a evidentia bacsisul pe bonul fiscal.

(6) Bacsisul se evidentiaza distinct pe acelasi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate si este introdus in baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub forma de articol, cu denumirea «bacsis».

(7) In situatia in care, la solicitarea clientilor, utilizatorii elibereaza acestora si factura, bacsisul se evidentiaza distinct si pe aceasta. Sumele reprezentand bacsis, astfel evidentiate in factura, se inregistreaza in contabilitatea operatorilor economici sau altor entitati platitoare pe seama cheltuielilor de protocol si au regimul fiscal al acestora, in limita nivelului de deductibilitate stabilita prin Codul fiscal.

(8) Sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii folosind un analitic distinct si se distribuie integral salariatilor, pe baza unei evidente nominale a acestora. Operatorii economici stabilesc, printr-un regulament intern, procedura si modalitatea de distribuire catre salariati a sumelor provenite din incasarea bacsisului.

(9) Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din incasarea bacsisului de la client de catre operatorul economic nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor pentru acesta din urma, iar distribuirea acestora catre salariati nu poate fi asimilata unui element de natura cheltuielilor.

(10) Sumele provenite din incasarea bacsisului de catre salariati ca urmare a distribuirii prevazute la alin. (8) sunt calificate ca venituri din alte surse si se supun regimului fiscal prevazut de titlul IV - cap. X din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, nefiindu-le aplicabile prevederile titlului V - Contributii sociale obligatorii din acelasi act normativ. Impozitul pe venit datorat de salariat se retine la sursa la momentul distribuirii bacsisului de catre platitorii de venituri si se achita la bugetul de stat, potrivit art. 115 din Codul fiscal. Aceste sume nu pot fi reincadrate fiscal ca venituri salariale sau asimilate salariilor.
(11) In cazul in care pentru livrarea produselor la domiciliul clientilor, prevazuta la alin. (5), se opteaza pentru evidentierea bacsisului pe bonul fiscal, prevederile prezentului articol sunt aplicabile integral in mod corespunzator, cu posibilitatea adaptarii formularisticii specifice domeniului.

2. La articolul 10, dupa litera ii) se introduce o noua litera, litera jj), cu urmatorul cuprins:

jj) nerespectarea de catre operatorii economici a prevederilor art. 2^3.

3. La articolul 11 alineatul (1), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

a) cele prevazute la art. 10 lit. i), s), v) si jj) cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei;

Articolul II

Dispozitiile prezentei legi intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

 

 

Citeste si: Horeca in 2023. Prevederi speciale pentru antreprenorii din acest domeniu

 

Sursa foto: Pixabay.com


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bacsisimpozitbon fiscalnota de plata


Data aparitiei: 09 Noiembrie 2022
Ultima actualizare: 05 Ianuarie 2023

Votati articolul "Legea 376/2022: Bacsisul lasat la restaurant, IMPOZITAT cu 10% de la 1 ianuarie 2023":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X