Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

O noua obligatie pentru restaurante si cafenele. Cum trebuie trecut bacsisul pe nota de plata si pe bonul fiscal

Data aparitiei: 24 Octombrie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O noua obligatie pentru restaurante si cafenele. Cum trebuie trecut bacsisul pe nota de plata si pe bonul fiscal
impozitarea bacsisuluibon fiscalimpozit pe venit

Impozitarea bacsisului pe care il lasa romanii in restaurante, baruri si cafenele a fost un subiect intens dezbatut in ultima perioada. Proiectul de lege depus de ministrul demis al Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a fost adoptat tacit de Senat saptamana trecuta. Urmeaza ca acest act normativ sa mearga la Camera Deputatilor, for decizional, dupa care sa fie promulgat de presedinte si publicat in Monitorul Oficial. In prezent, sansele ca acest document sa fie respins sunt destul de mici.
 

Asadar, restaurantele, barurile si cafenelele vor fi nevoite sa isi faca din timp lectiile fiscale in ceea ce priveste procedura de impozitare a bacsisului. Propunerile prevad ca bacsisul sa fie evidentiat pe bonul fiscal, separat de contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate. Astfel va fi extras din sfera de TV, considerat venit din alte surse si impozitat la sursa prin aplicarea cotei de 10%.

Conform proiectului de lege, clientii ar urma sa aleaga daca lasa bacsis intre zero si 15% din nota de plata. Dupa ce un client va intra intr-un restaurant va primi o nota de plata inaintea bonului fiscal. Aceasta nota va contine rubrici destinate alegerii de catre client si a nivelului bacsisului pe care acesta doreste sa il ofere.

Clientul va trebui sa bifeze o casuta in functie de bacsisul pe care vrea sa-l lase (cu valoare intre 0 si 15%). Clientii nu vor fi obligati sa lase, la final, o anumita suma.

La final, clientul va primi bonul fiscal, unde suma lasata ospatarului va fi trecuta separat. De asemenea, bacsisul va fi introdus separat si in casele de marcat. Cu alte cuvinte, operatorii economici vor fi obligati sa introduca bacsisul in casele lor de marcat ca si cum ar fi un produs nou, unul obisnuit.

Totodata, se mai instituie obligatia operatorului economic de a distribui sumele provenite din incasarea bacsisului, integral salariatilor, potrivit unui regulament intern si de a le inregistra in contabilitate pe seama conturilor de datorii/analitic distinct.

Este important de retinut faptul ca evidentierea bacsisului pe bonul fiscal nu este obligatorie in cazul in care livrarile se fac la domiciliul clientului, insa mai pot sa apara modificari legislative pe parcurs.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X