email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

10. Exonerarea de la plata TVA in vama

certificat de exonerareevidenta contabilaevidenta fiscala

Daca sunteti inregistrati ca platitori de T.V.A., aveti posibilitatea sa nu faceti plata efectiva a T.V.A. la organele vamale deoarece beneficiati de exonerare de la plata pentru urmatoarele importuri:

  • importul de masini industriale, utilaje tehnologice, instalatii, echipamente, aparate de masura si control, automatizari, destinate realizarii de investitii, precum si importuri importul de masini agricole si mijloace de transport destinate realizarii de activitati productive;
  • importul de materii prime si materiale consumabile care nu se produc sau sunt de
    ficitare in tara si sunt destinate utilizarii in cadrul activitatii economice a firmei
    care realizeaza importul.

IMPORTANT!

Activitatea productiva cuprinde atat activitatile producatoare de bunuri, cat si pe cele prestatoare de servicii.

Practic, exonerarea de la plata in vama se face pe baza certificatului de exonerare, document in baza caruia organele vamale au obligatia sa acorde liberul de vama pentru bunurile importate.

Certificatul se elibereaza de organul fiscal competent numai daca nu aveti obligatii bugetare restante, reprezentand impozite, taxe, contributii, inclusiv contributiile individuale ale salariatilor si orice alte venituri bugetare, cu exceptia celor esalonate si/sau reesalonate la plata.

PROCEDURA DE ACORDARE A CERTIFICATELOR DE EXONERARE DE LA PLATA IN VAMA A T.V.A.

Certificatul de exonerare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata se elibereaza la solicitarea scrisa a firmei importatoare de catre organul fiscal teritorial in a carui raza aceasta este inregistrata ca platitor de impozite si taxe.

Organele fiscale teritoriale organizeaza tinerea evidentei nominale a certificatelor acordate in vedeerea verificarii ulterioare a modului de aplicare a acestora.

1. Conditii de eliberare a certificatului de exonerare

Certificatul pentru importul de masini industriale, utilaje tehnologice, instalatii, echipamente, aparate de masura si control, automatizari poate fi solicitat doar de importatorii care realizeaza investitii proprii.

Certificatul pentru materii prime si materiale consumabile care nu se produc sau sunt deficitare in tara poate fi solicitat de importatori numai daca bunurile respective sunt destinate utilizarii in cadrul activitatii lor de natura economica, in care se incadreaza: activitatile de productie, de prestari servicii, de comercializare, de investitii.

In situatia in care certificatul este solicitat de importatori care au doar calitatea de comisionari sau vanzatori in baza unor contracte de vanzare-cumparare, pentru livrarea pe teritoriul Romaniei a bunurilor astfel importate au obligatia sa emita facturi fiscale cu T.V.A. colectata.

2. Documentatia necesara pentru obtinerea certificatului de exonerare

Pentru obtinerea certificatului, importatorii trebuie sa depuna la organul fiscal teritorial urmatoarele documente:

  • cerere de eliberare a certificatului de exonerare, formular tipizat;
  • copie de pe documentul care atesta calitatea de platitor de T.V.A.;
  • fundamentarea necesarului de materii prime si materiale consumabile care nu se produc in tara sau sunt deficitare, pe baza urmatoarelor documente justificative:

– pentru producatori: planul de productie si norma de consum specific;

– pentru comercianti sau comisionari: contractele incheiate cu beneficiarii interni;

  • copie de pe contractele externe, comenzile confirmate si facturile externe, insotite de traducerea autorizata sau confirmata pe propria raspundere de catre persoanele care angajeaza legal firma importatoare;
  • certificatul de atestare fiscala, in original, din care sa rezulte obligatiile bugetare restante reprezentand impozite, taxe, contributii, inclusiv contributiile individuale ale salariatilor si orice alte venituri bugetare din care cele esalonate si/sau reesalonate la plata;
  • copie de pe documentele din care rezulta aprobarea investitiei pentru importatorii de masini industriale, utilaje tehnologice, instalatii, echipamente, aparate de masura si control, automatizari.

Valoarea importurilor inscrisa in certificatele de exonerare nu cuprinde taxele vamale, comisionul vamal si alte elemente care se cuprind in baza de impozitare a unui import de bunuri, motiv pentru care organele vamale acorda exonerare de la plata in vama a T.V.A. pentru intreaga baza de impozitare a importului.

IMPORTANT:

Ce trebuie sa stiti despre certificatele de exonerare solicitate?

  • organul fiscal teritorial elibereaza importatorului un singur certificat de exonerare pentru toate importurile care se vor realiza in baza contractelor, comenzilor confirmate sau facturilor externe mentionate in cererea depusa;
  • daca ulterior obtinerii certificatului se modifica pretul sau cantitatile contractate initial, importatorii au posibilitatea sa solicite suplimentarea certificatului pe baza actelor aditionale incheiate cu partenerii externi;
  • certificatele de exonerare sunt valabile pana la finele anului calendaristic in care au fost eliberate, cu exceptia situatiilor temeinic justificate in care organul fiscal teritorial considera necesar ca acestea sa fie acordate pentru o perioada mai scurta de timp;
  • pe certificatele de exonerare se inscrie perioada pentru care au fost acordate, deci in situatia in care perioada de livrare negociata cu partenerul extern depaseste anul calendaristic in care a fost eliberat certificatul, trebuie ca pentru anul imediat urmator sa solicitati un nou certificat de exonerare.

3. Cum procedeaza organele vamale in cazul importurilor cu certificate de exonerare de la plata T.V.A.?

  • calculeaza T.V.A. aferenta importului si inscrie suma in declaratia vamala de import, fara a solicita importatorului plata acesteia;
  • la data efectuarii fiecarui import inscriu pe versoul originalului certificatului de exonerare urmatoarele informatii:

Pentru importuri de masini industriale,
utilaje tehnologice, instalatii,
echipamente, aparate de masura
si control, automatizari, masini agricole
si mijloace de transport

Pentru importurile de materii prime si
materiale consumabile, care nu se produc sau sunt deficitare in tara

  • numarul declaratiei vamale de import
  • contractele sau comenzile confirmate
  • facturile externe
  • valoarea importului in valuta
  • furnizorii externi
  • numarul declaratiei vamale de import
  • denumirea materiilor prime si/sau materialelor consumabile
  • pozitiile tarifare
  • contractele sau comenzile confirmate
  • facturile externe
  • valoarea importului in valuta
  • furnizorii externi

  • verifica si vizeaza declaratia vamala de import pe baza certificatului original prezentat de importator si anexeaza o copie a acestuia la declaratia vamala de import.

4. Modul de organizare a evidentei contabile si fiscale a certificatelor de exonerare de la plata T.V.A. Evidenta contabila:

T.V.A. aferenta bunurilor importate pe baza certificatului de exonerare, calculata in vama si inscrisa in declaratia vamala de import, se inregistreaza in evidenta contabila pe baza declaratiei vamale de import ca document justificativ, prin formula:

4426 „TVA deductibila“ = 4427 „TVA colectata“

In functie de destinatia bunurilor importate, din punctul de vedere al exercitarii dreptului de deducere a T.V.A., beneficiarii importurilor trebuie sa procedeze astfel:

  • nu deduc T.V.A. daca bunurile sunt utilizate numai pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere;
  • deduc integral T.V.A. daca bunurile sunt utilizate numai pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere;
  • deduc T.V.A. prin aplicarea pro-rata daca bunurile sunt utilizate atat pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere, cat si pentru operatiuni care nu dau drept de deducere.

T.V.A. nedeductibila rezultata din aplicarea pro-rata reprezinta cheltuiala deductibila a perioadei fiscale curente, fiind inregistrata prin formula contabila: 635 „Cheltuieli cu alte impozite si taxe “ = 4426 „TVA deductibila”

Evidenta fiscala:

T.V.A. inregistrata in contabilitate se preia in evidenta fiscala prin:

  • evidenta fiscala
  • masuri sanctionatorii

ATENTIE!

  • inscrierea sumei aferente importului efectuat atat in jurnalul de vanzari cat si in jurnalul de cumparari, pe baza declaratiei vamale de import sau a actului constatator emis de autoritatea vamala;
  • preluarea sumelor totale din jurnalele specifice de T.V.A. in decontul lunar/trimestrial de T.V.A.

5. Masurile luate de organele fiscale competente:

Daca obligatiile contabile nu sunt respectate, cu ocazia inspectiei fiscale, pentru corectarea deficientelor constatate, organele fiscale competente procedeaza astfel:

a) daca importurile sunt destinate exclusiv realizarii de operatiuni care dau drept de deducere: se dispune efectuarea inregistrarilor contabile in perioada fiscala in care s-a finalizat controlul;

 b) daca importurile sunt destinate realizarii de operatiuni care sunt supuse pro-rata: se calculeaza diferenta dintre taxa colectata si taxa ce ar fi trebuit dedusa pe baza de pro-rata aplicabila la data importului. Se utilizeaza pro-rata definitiva daca s-a incheiat perioada fiscala sau pro-rata provizorie/lunara/trimestriala daca deficienta se constata pe anul in curs. Diferenta stabilita reprezinta suma de plata pentru care se calculeaza si majorarile de intarziere aferente;

c) daca importurile sunt destinate realizarii de operatiuni care nu dau drept de deducere: se stabileste taxa datorata bugetului de stat si se calculeaza si majorarile de intarziere aferente.

Diferente suplimentare de plata si accesoriile aferente stabilite de organele de inspectie fiscala nu se includ in deconturile privind T.V.A.

CERERE de exonerare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata
aferente importurilor, in baza prevederilor art. 157 alin. (3)
din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal

S.C. AGRIPROD S.R.L.

1. Denumirea solicitantului: ..................................................

GIURGIU INDEPENDENTEI 8 GIURGIU

2. Localitatea: ................................ str. ........................................ nr. ........., judetul ................................

456785 atribut fiscal R

3. Codul fiscal al platitorului de T.V.A. : ..................................................

Administratia Finantelor Publice Giurgiu

Organul fiscal la care este inregistrat platitorul de T.V.A.: ...........................................................................................

Materiile prime si materialele consumabile pentru care se solicita certificat de exonerare:

Grau comun si meslin, destinat insamantarii

.............................................................................................

1001.90.91 insamantare terenuri agricole

5.1. denumire si pozitie tarifara: ......................................

destinatia: insamantare terenuri agricole ............................................................

6. Bunurile prevazute la art. 1 alin. (1) lit. a din prezentele norme, pentru care se solicita certificat de exonerare (se marcheaza cu „X“):

– masini industriale .................................. â– 

– utilaje tehnologice........................................ â– 

– instalatii ..................................................... â– 

– echipamente................................................ â– 

– aparate de masura si control ........................ â– 

– automatizari................................................. â– 

– masini agricole ............................................ â– x

– mijloace de transport ................................... â– 

7. Valoarea importurilor (in valuta) pentru care se solicita certificat de exonerare si contractele externe/comenzile confirmate/facturile externe:

4375 06.01.2006 Grainblue Eur 80.000

1) nr. ...................... data ....................... furnizor extern .......................... valoare ..........................

5202 10.01.2006 Mostlevel Eur 120.000

2) nr. ...................... data ....................... furnizor extern .......................... valoare .............................
3) nr. ............ data ............ furnizor extern .......................... valoare ...................

8. Anexam urmatoarele documente justificative:

-contracte externe inclusiv traduceri autorizate

-facturi proforma

-norma de consum specific tone grau la hectar

-plan de investitii

Data 10.01.2006 Numele si prenumele .............................Adrian Detcu director

Functia ......................
Semnatura si stampila

s.s. indescifrabil

.......................................

LISTA
cuprinzand materiile prime si materialele consumabile care nu se produc sau sunt deficitare in tara, pentru care nu se face plata efectiva a taxei pe valoarea adaugata la organele vamale,  conform art. 157 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
certificat de exonerareevidenta contabilaevidenta fiscala


Data aparitiei: 01 Martie 2006

Votati articolul "10. Exonerarea de la plata TVA in vama":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X