email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitia intracomunitara de marfuri

achizitieintracomunitaramarfuri

 

Articolul 135 din Codul fiscal prevede ca faptul generator pentru o achizitie intracomunitara de bunuri efectuata de catre un cumparator stabilit in Romania intervine la data livrarii bunurilor de catre furnizorul stabilit intr-un stat membru.

Acelaşi articol din Codul fiscal prevede ca exigibilitatea taxei aferenta unei achizitii intracomunitare de bunuri intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.

Din acest motiv, pentru a evita neconcordantele dintre o livrare intracomunitara de bunuri, scutita de TVA, raportata de catre furnizor prin declaratia recapitulativa depusa in statul membru de origine şi achizitia intracomunitara de bunuri raportata de catre cumparator prin decontul de TVA şi declaratia recapitulativa depusa in Romania, momentul exigibilitatii TVA este stabilit:

fie in a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc faptul generator daca factura nu este emisa;

fie la data emiterii facturii pentru contravaloarea totala sau partiala.

In aceasta situatie, in care se acorda prioritate tratamentului fiscal al operatiunii, deoarece nu exista reglementari contabile armonizate cu legislatia fiscala, trebuie gasita o solutie pentru inregistrarea contabila a operatiunii astfel incat sa se asigure concordanta dintre evidenta contabila şi evidenta fiscala a operatiunii de achizitiei intracomunitara efectuata de catre o persoana impozabila stabilita pe teritoriul Romaniei.

Astfel, chiar daca bunurile expediate de catre partenerul extern nu sunt primite de catre cumparatorul din Romania, dar acesta primeşte factura furnizorului, trebuie sa raporteze operatiunea in luna emiterii facturii de catre furnizor chiar daca receptia bunurilor se efectueaza in luna imediat urmatoare.

Atentie

Pentru receptia bunurilor, se utilizeaza cursul valutar valabil la data emiterii facturii.

Aşa cum se impune prin articolul 139^1 din Codul fiscal şi punctul 22, alineatul 1 din Normele de aplicare, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza.

Prin ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei se intelege cursul de schimb comunicat de respectiva banca in ziua anterioara, dar valabil pentru operatiunile care se vor desfaşura in ziua urmatoare.

EXEMPLU

Societatea ABC, inregistrata in scopuri de TVA in Romania, avand drept perioada fiscala luna calendaristica, efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri de la societatea XYZ din Germania in valoare de 87.200 euro.

Factura este emisa in data de 30 martie 2010, dar bunurile sunt primite in data de 6 aprilie 2010.

Pentru a asigura concordanta dintre data livrarii intracomunitare efectuate de catre partenerul din Germania şi data achizitiei intracomunitare efectuate in Romania, societatea ABC considera ca data exigibilitatii operatiunii este data de 30 martie 2010, inscrisa pe factura emisa de catre furnizor.

Din acest motiv, raporteaza operatiunea in luna martie 2010 prin declaratia recapitulativa cod 390 cu termen de depunere 15 aprilie 2010 şi prin decontul de TVA cod 300 cu termen de depunere 26 aprilie 2010.

Receptia marfurilor se efectuata la data primirii acestora, respectiv data de 6 aprilie 2010, la cursul valutar in vigoare la data emiterii facturii.

Important

Pentru inregistrarea contabila şi fiscala a operatiunii utilizeaza cursul valutar comunicat de B.N.R. in data de 29 martie 2010 valabil in data de 30 martie 2010 reprezentand data emiterii facturii de catre furnizorul intracomunitar.

In calitate de cumparator care efectueaza o achizitie intracomunitara de marfuri, societatea ABC procedeaza astfel:

Din punct de vedere fiscal:


La data de 30 martie 2010

calculeaza echivalentul in lei al marfurilor livrate de catre societatea XYZ din Germania:
87.200 euro x 4,0704 lei/euro = 354.939 lei

stabileşte suma TVA datorata pentru achizitia intracomunitara efectuata prin aplicarea cotei standard de 19% asupra bazei de impozitare calculata in lei:
354.939 lei x 19% = 67.438 lei

evidentiaza factura primita in jurnalul de cumparari, in coloanele 11 şi 12 aferente achizitiilor intracomunitare taxabile.

La data de 15 aprilie 2010

in baza datelor preluate din jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna martie 2010, completeaza şi depune la organul fiscal competent formularul "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare" cod 390 VIES;

La data de 26 aprilie 2010


in baza datelor preluate din jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna martie 2010, completeaza şi depune la organul fiscal competent formularul "Decont de taxa pe valoarea adaugata" cod 300;
Din punct de vedere contabil:


La data de 30 martie 2010

Inregistreaza intr-un cont analitic distinct valoarea marfurilor achizitionate:
371.01 = 401 354.939

Marfuri achizitionate, Furnizori

dar nesosite

Inregistreaza obligatia de plata a TVA:
4426 = 4427 67.438

TVA deductibila TVA colectata

La data de 6 aprilie 2010

Inregistreaza intr-un cont analitic distinct valoarea marfurilor receptionate:
371.02 = 371.01 354.939

Marfuri achizitionate, Marfuri achizitionate,

receptionate receptionate

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
achizitieintracomunitaramarfuri

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 15 Aprilie 2010


Votati articolul "Achizitia intracomunitara de marfuri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Contractul de inchiriere 2022: ce trebuie sa contina, care sunt obligatiile partilor si cum se reziliaza (+model)

  • Contractul de inchiriere sau locatiunea reprezinta un act ce are ca obiect o locuinta data in folosinta de locator (proprietarul) locatarului pentru o anumita perioada, in schimbul unui pret, denumit chirie.  Indiferent de pozitia in care te afli, proprietar sau chirias, este indicat sa stii de ce este important contractul de inchiriere, daca trebuie inregistrat sau nu la Fisc, care sunt obligatiile partilor, dar si alte informatii utile.  ...» citeste mai departe aici

 • Persoana cu mai multe contracte de munca part-time. Plateste contributiile pentru fiecare in parte?

  • De la 1 august contributiile sociale aferente salariatilor cu contracte part time se vor achita la nivelul salariului minim pe economie cu exceptiile prevazute de Codul fiscal.  Un contribuabil detine un contract de munca cu 8 ore (norma intreaga) dupa care achita contributiile aferente. Pe langa acest contract, persoana respectiva mai are inca 3 cu part time (2 cu 2 ore si unul cu 8 ore/luna). Pentru contractul de 8 ore de la 1 iunie s-au acordat anumite ...» citeste mai departe aici

 • Titluri Tezaur august 2022. Romanii pot economisi cu dobanda anuala de 8,25%

  • Incepand de luni, 8 august 2022, romanii pot investi in titlurile de stat TEZAUR, cu maturitate de 1 an si dobanda anuala de 8,25%. Titlurile de stat au valoare nominala de 1 leu si sunt in forma dematerializata. Interesul romanilor pentru titlurile de stat TEZAUR s-a mentinut la un nivel ridicat si in luna iulie, suma investita fiind de 1,49 miliarde lei. De unde pot fi cumparate titlurile de stat in august 2022 Intre 08 &ndash...» citeste mai departe aici

 • Autorizarea reprezentantelor societatilor straine: reguli noi de functionare

  • In Monitorul Oficial nr. 779 din 4 august 2022 a fost publicata OG 18/2022 privind autorizarea si functionarea in Romania a reprezentantelor societatilor si organizatiilor economice straine. Potrivit actului normativ, autorizarea reprezentantelor straine in Romania se va face dupa noi reguli. Autorizatiile se vor obtine din anul 2023 prin intermediul unei platforme electronice, pe o perioada de minimum 1 an, cu posibilitate de prelungire pe aceeasi perioada.&nb...» citeste mai departe aici

 • Inspectia Muncii: 1.824 de controale efectuate la benzinarii din toata tara

  • In perioada 15 – 22 iulie 2022, s-a desfasurat Campania nationala de verificare a modului in care sunt respectate cerintele minime pentru imbunatatirea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor, precum si verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind incheierea, modificarea, suspendarea si executarea contractelor individuale de munca de catre angajatorii care isi desfasoara activitati in statiile de distributie a carburantilor auto cod CAEN-4730....» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X