Nu uitati ca pana la 26 iunie 2024 trebuie sa depuneti declaratia 101 privind impozitul pe profit! Este o obligatie careia trebuie sa ii acordati atentie maxima, in contextul in care Codul fiscal a fost modificat, incepand cu 1 ianuarie, prin mai multe acte normative, cu impact direct asupra modului de completare a acestui formular. In continuare, veti afla de la specialistii PortalContabilitate.ro la ce rand din D101 se declara provizioanele pentru concedii de odihna neefectuate.
Conform pct 338 alin(1) si (2) din Reglementarile contabile aprobate prim OMFP 1802/2014, sumele datorate si neachitate personalului pana la sfarsitul exercitiului financiar (concedii de odihna si alte drepturi de personal):
- se inregistreaza pe seama datoriilor atunci cand suma lor este consemnata in baza statelor de salarii sau a altor documente care sa justifice suma respectiva;
- se recunosc pe seama provizioanelor in lipsa documentelor care sa justifice suma respective.
Potrivit art 23 lit d) din Codul fiscal, veniturile din anularea provizionelor pentru care nu s-a acordat deducerea sunt venituri neimpozabile:
Art. 23: Venituri neimpozabile
La calculul rezultatului fiscal, urmatoarele venituri sunt neimpozabile:
d)veniturile din anularea, recuperarea, inclusiv refacturarea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din restituirea ori anularea unor dobanzi si/sau penalitati pentru care nu s-a acordat deducere, precum si veniturile reprezentand anularea rezervei inregistrate ca urmare a participarii in natura la capitalul altor persoane juridice sau ca urmare a majorarii capitalului social la persoana juridica la care se detin titlurile de participare;
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examen Consultant Fiscal 2024
Potrivit art 26 alin (3) lit g din Codul Fiscal cheltuielile cu provizioanele au deductibilitate limitata, in limita prevazuta la art 26:
(3)Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
g)cheltuielile cu provizioane/ajustari pentru depreciere si rezerve, in limita prevazuta la art. 26;
Cheltuiala cu provizioanele pentru concediile de odihna nu se regaseste prevazuta in art 26, astfel ea sunt nedeductibila.
Astfel, in anul constituirii provizionului, cheltuiala se declara in declaratia 101 la randul 29- Cheltuieli cu provizioanele/ajustarile pentru depreciere si a rezervelor peste limite sau in alte conditii decat cele prevazute de lege.
D101: aspecte care necesita o atentie sporita!
Completarea D101 fara un ajutor profesionist poate fi destul de dificila, in special in situatiile complexe, cand instructiunile din lege pot fi destul de greu de urmarit si chiar insuficiente pentru un contribuabil care nu are cunostinte solide de fiscalitate.
Lucrarea Declaratia 101 si Impozitul pe Profit. Noutati fiscale 2024 va ghideaza eficient atunci cand va confruntati cu subiecte sensibile, cum ar fi:
- calculul impozitului pe profit
- termenul de depunere Declaratia 101 privind impozitul pe profit
- care venituri sunt impozabile si care venituri NU sunt impozabile
- ce cheltuieli putem deduce si care sunt cheltuielile nedeductibilie
- la stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, precum si pierderile fiscale
- calculul dobanzilor si al diferentelor de curs valutar deductibile fiscal
- amortizarea fiscala
- reduceri si scutiri de impozit pe profit
- evidenta fiscala a vanzarilor cu plata in rate
- valoarea fiscala in cazul efectuarii operatiunilor de reorganizari
- lichidari si alte transferuri de active si titluri de participare
- anul fiscal diferit de anul calendaristic
...Click aici pentru detalii >>
Foto: pixabay.com