email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ContaUtil: Reluarea pierderilor din depreciere

pierderi din depreciereactivfondul comercialvaloarea recuperabila a activului


Pierderile din depreciere recunoscute in perioadele anterioare pentru un activ, altul decat fondul comercial, trebuie reluate daca si numai daca s-au produs modificari ale estimarilor utilizate pentru a determina valoarea recuperabila a activului.

Intr-o astfel de situatie, valoarea contabila a activului trebuie sa creasca pana la valoarea sa recuperabila. Aceasta crestere reprezinta o reluare a unei pierderi din depreciere.

O reluare a unei pierderi din depreciere reflecta o crestere a potentialului estimat al unui activ fie prin utilizare, fie prin vanzare de la data la care o entitate a recunoscut ultima data o pierdere din depreciere pentru activul in cauza.

Cresterea valorii contabile a unui activ, peste valoarea contabila determinata daca in perioadele anterioare nu a fost recunoscuta nici o pierdere din depreciere reprezinta o reevaluare.

O reluare a unei pierderi din depreciere pentru un activ, trebuie recunoscuta imediat in profitul sau pierderea perioadei, cu exceptia situatiei in care activul este contabilizat la valoarea reevaluata.

In aceasta situatie o reluare a unei pierderi din deprecierea unui activ reevaluat este recunoscuta direct in capitalurile proprii ca surplus din reevaluare. Cu toate acestea, in masura in care o pierdere din depreciere aferenta aceluiasi active reevaluat a fost recunoscuta anterior in contul de profit sau pierdere, o reluare a acelei pierderi din depreciere este, de asemenea, recunoscuta in contul de profit sau pierdere.

Dupa recunoasterea reluarii unei pierderi din depreciere, cheltuiala cu amortizarea aferenta acelui activ trebuie astfel determinata incat valoarea contabila revizuita a activului sa fie alocata pe o baza sistematica pe parcursul perioadei ramase din durata de viata utila a activului respectiv.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pierderi din depreciereactivfondul comercialvaloarea recuperabila a activului


Data aparitiei: 26 Noiembrie 2012

Votati articolul "ContaUtil: Reluarea pierderilor din depreciere":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic: modificari oficiale ANAF

    • Update 10 mai 2024: Va informam ca in Monitorul Oficial nr. 422 din 9 mai 2024, a fost publicat OPANAF nr. 874/2024 privind modificarea si completarea anexei la OPANAF nr. 1.612/2018 pentru aprobarea Nomenclatorului obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic. Modificari la Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic Astfel, in Referatul de aprobare a actului normativ, ANAF reaminteste ca Nomenclatorul obligatiil...» citeste mai departe aici

  • Transport si logistica: GHID complet pentru contabili

    • Domeniul transportului si logisticii joaca un rol esential in asigurarea fluxului eficient al bunurilor si serviciilor de la producatori la consumatori. Pentru contabili, intelegerea acestui sector este importanta deoarece implica gestionarea complexa a costurilor, a fluxurilor financiare si a informatiilor contabile intr-un mediu in continua schimbare. Solutii fiscal-contabile pentru antreprenorii implicati in activitati de transport si logistica I...» citeste mai departe aici

  • Lipsa in gestiune: studiu de caz privind monografia contabila si implicatiile fiscale

    • Lipsa la inventar poate fi neimputabila (caz in care, daca nu se incadreaza ca fiind perisabilitate sau alte cazuri strict reglementate la art.25 alin (4). lit.c) din Codul Fiscal, este considerata ca fiind cheltuiala nedeductibila din punct de vedere fiscal), sau imputabila, si in acest caz cheltuiala este deductibila deoarece inregistrati si un venit aferent suportat de persoanele vinovate de producerea acesteia. Ce facem in situatia in care avem l...» citeste mai departe aici

  • Radiere PFA: acte necesare si procedura de urmat

    • Prin intermediul studiului de caz de mai jos veti afla procedura de urmat pentru radiere PFA. Intrebare: "O PFA care a avut activitatea suspendata timp de 3 ani, la expirarea perioadei de suspendare in 04.2024 doreste sa inchida aceasta PFA. PFA este pe norma de venit. As dori sa ma ajutati prin a-mi spune care sunt demersurile pentru inchiderea acestei PFA - la ONRC si apoi ANAF, daca trebuie sa depuna declaratia unica si daca trebuia sa depuna declarat...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X