Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Fuziune si transfer de active - etape de urmat si monografii contabile

Data aparitiei: 01 August 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Fuziune si transfer de active - etape de urmat si monografii contabile
fuziunetransfer activemonografie fuziunemonografie transfer active

Vom afla in cele ce urmeaza ce etape trebuie urmate in cazul fuziunii si transferului de active si care sunt monografiile contabile. Pornim de la urmatorul studiu de caz: un grup de societati comerciale are urmatoarea structura asociativa - societatea A este asociat unic la societatea B, C, D si E. Asociatii societatii A decid transferul activitatilor societatilor B, C si D catre societatea E. Transferul activitatii presupune transferul stocurilor, imobilizarilor si angajatilor.

Care sunt modalitatile prin care se poate face acest transfer? In situatia fuziunii/transferului de active este nevoie de evaluarea activelor in conditiile in care societatile sunt afilitate? 

Fuziune - etape de urmat si monografii contabile

Fuziunea se realizeaza potrivit prevederilor Legii 31/1990 si se inregistreaza in contabilitate conform OMFP 897/2015.

In conformitate cu prevederile art. 28 alin. 1 1 din Legea contabilitatii, fiecare societate are obligatia sa intocmeasca situatii financiare cu ocazia fuziunii, divizarii sau lichidarii acestora, in conditiile acestei legi, precum si in conformitate cu prevederile legii societatilor.

Aceste situatii financiare se intocmesc pentru data stabilita potrivit legii societatilor, cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile, si se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.

Aceste situatii financiare reprezinta situatii financiare cu scop special, fiind destinate operatiunilor de fuziune, divizare si lichidare a societatilor.

In vederea intocmirii situatiilor financiare prevazute, se procedeaza la efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, conform prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, si a evaluarii acestor elemente, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.

Rezultatele inventarierii si ale evaluarii efectuate cu aceasta ocazie se inregistreaza in contabilitatea societatilor, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.

Situatiile financiare prevazute la pct. 5 sunt supuse auditului statutar, conform prevederilor legale in vigoare.

Aceste situatii financiare au aceleasi componente cu situatiile financiare anuale si se intocmesc cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitie pe portalul ANAF S1039.

Transferul elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii de la societatea absorbita catre societatea absorbanta se efectueaza in baza protocolului de predare -primire incheiat intre societatile implicate in procesul de fuziune.

Metoda activului net contabil presupune ca valorile utilizate in cadrul operatiunilor de reorganizare se bazeaza pe activul net contabil. In acest caz, la operatiunile de fuziune/divizare, elementele bilantiere sunt preluate de catre societatea/societatile beneficiara(e) la valoarea la care acestea au fost evidentiate in contabilitatea societatii care le cedeaza.

Metoda evaluarii globale presupune ca valorile utilizate in cadrul operatiunilor de reorganizare sunt stabilite de evaluatori autorizati, acestea fiind cuprinse in raportul de evaluare intocmit in acest scop. In acest caz, la operatiunile de fuziune/divizare, elementele bilantiere ale societatii care le cedeaza sunt preluate de catre societatea beneficiara la valoarea rezultata in urma evaluarii.

Inregistrarea aportului net de fuziune pe elemente de capitaluri proprii se efectueaza conform proiectului de fuziune aprobat potrivit legii.

Diferentele rezultate din evaluarea cu ocazia fuziunii a societatii absorbante (in cazul utilizarii metodei evaluarii globale) nu se inregistreaza in contabilitatea acesteia.

In protocolul de predare-primire se precizeaza soldurile conturilor pentru societatea absorbita/societatile care isi inceteaza existenta, conform balantei de verificare pe baza careia s-au intocmit situatiile financiare

Art. 241 din Legea nr. 31/1990 prevede ca administratorii societatilor care urmeaza sa participe la fuziune vor intocmi un proiect de fuziune, care va cuprinde:
a) forma, denumirea si sediul social ale tuturor societatilor implicate in fuziune;
b) fundamentarea si conditiile fuziunii;
c) conditiile alocarii de actiuni la societatea absorbanta sau la societatile beneficiare;
d) data de la care actiunile sau partile sociale prevazute la lit. c) dau detinatorilor dreptul de a participa la beneficii si orice conditii speciale care afecteaza acest drept;
e) rata de schimb a actiunilor sau partilor sociale si cuantumul eventualelor plati in numerar;
f) cuantumul primei de fuziune;
g) drepturile acordate de societatea absorbanta sau beneficiara detinatorilor de actiuni care confera drepturi speciale si celor care detin alte valori mobiliare in afara de actiuni sau masurile propuse in privinta acestora;
h) orice avantaj special acordat expertilor la care se face referire la art. 2433 din aceasta lege si membrilor organelor administrative sau de control ale societatilor implicate in fuziune;
i) data situatiilor financiare ale societatilor participante, care au fost folosite pentru a se stabili conditiile fuziunii;
j) data de la care tranzactiile societatii absorbite sunt considerate din punct de vedere contabil ca apartinand societatii absorbante.

Etapele fuziunii sunt:

1 Inventarierea si evaluarea
2. Intocmirea situatiilor financiare de fuziune

3. Determinarea ratei de schimb a actiunilor
Stabilirea ratei de schimb a actiunilor, prin raportarea valorii contabile a unei actiuni a societatii absorbite la valoarea contabila a unei actiuni a societatii absorbante:
4. Stabilirea numarului de actiuni de emis si a primei de fuziune
Stabilirea numarului de actiuni de emis in urma fuziunii se efectueaza fie prin raportarea activului net aportat al societatii absorbite la valoarea contabila a unei actiuni a societatii absorbante, fie prin inmultirea numarului de actiuni ale societatii absorbite cu rata de schimb a actiunilor.
5. Determinarea cresterii capitalului prin inmultirea numarului de actiuni nou-emise cu valoarea nominala a unei actiuni
6. Calcularea primei de fuziune, ca diferenta intre valoarea contabila a actiunilor la societatea absorbita si valoarea nominala a actiunilor nou-emise de societatea absorbanta.
7. Reflectarea in contabilitate a fuziunii

La societatea absorbita:

Scoaterea din evidenta a elementelor de natura capitalurilor proprii transferate:
% = 456
1012
105
1061
1068

Scoaterea din evidenta a elementelor de natura activelor transferate:
2812 = 212
2813 = 213
2814 = 214

892 = %
212/213/214
301/302/303/371
411/461
5121/5311

Scoaterea din evidenta a elementelor de natura datoriilor si ajustarilor pentru deprecierea creantelor, transferate:
% = 892
401/419/462
456
491

La societatea absorbanta

Inregistrarea majorarii capitalului social si a primei de fuziune:
456 = %
1012
1042

Preluarea elementelor de natura activelor:
% = 891
212/213/214
301/302/303/371
411/461
5121/5311

Preluarea elementelor de natura datoriilor si a ajustarilor pentru deprecierea creantelor:
891 = %
419/401/462
456
491

Transfer de active - etape de urmat si monografii contabile

Transfer de active - operatiunea prin care o societate transfera, fara a fi dizolvata, totalitatea sau una ori mai multe ramuri ale activitatii sale catre alta societate, in schimbul transferarii titlurilor de participare reprezentand capitalul societatii beneficiare.

La societatea cedenta, diferenta dintre valoarea titlurilor dobandite de la societatea beneficiara de aport si valoarea contabila a ramurii de activitate transferate (diferenta dintre valoarea contabila a activelor si valoarea contabila a datoriilor ramurii de activitate) se recunoaste sub forma de venituri financiare (atunci cand valoarea titlurilor dobandite este mai mare decat valoarea contabila a ramurii de activitate transferate) sau cheltuieli financiare (atunci cand valoarea titlurilor dobandite este mai mica decat valoarea contabila a ramurii de activitate cedate).

La societatea beneficiara, transferul de active presupune majorarea capitalurilor proprii (capitalul social si primele de capital) si recunoasterea la valoarea justa a activelor si datoriilor ramurii de activitate.

Potrivit pct. 179 din reglementarile aprobate prin OMFP 1802/2014 in situatiile financiare anuale individuale, fondul comercial se poate recunoaste numai in cazul transferului tuturor activelor sau al unei parti a acestora si, dupa caz, si de datorii si capitaluri proprii, indiferent daca este realizat ca urmare a cumpararii sau ca urmare a unor operatiuni de fuziune.

Pentru ca fondul comercial sa fie contabilizat distinct, transferul trebuie sa fie in legatura cu o afacere, reprezentata de un ansamblu integrat de activitati si active organizate si administrate in scopul obtinerii de profituri, inregistrarii de costuri mai mici sau alte beneficii.

Pentru recunoasterea in contabilitate a activelor si datoriilor primite cu ocazia acestui transfer, entitatile trebuie sa procedeze la evaluarea valorii juste a elementelor primite, in scopul determinarii valorii individuale a acestora. Aceasta se efectueaza de catre evaluatori autorizati, potrivit legii.

In contabilitate transferul activelor si datoriilor ramurii de activitate la societatea cedenta se inregistreaza astfel:

% = %
2812/2813/2814 212/213/214
401/419/462 301/302/303/371
265 411/461
valoarea titlurilor primite 5121/5311

Inregistrarea diferentei dintre valoarea titlurilor primite si valoarea contabila a ramurii de activitate:
265 = 768

La societatea beneficiara se inregistreaza:

Inregistrarea cresterii capitalurilor proprii:
456 = %
1012
1043

Inregistrarea activelor si datoriilor ramurii de activitate preluate:
% = %
212/213/214 2812/2813/2814
301/302/303/371 401/462/419
411/461 456
5121/5311

Conform art. 320 alin. (12) din Codul fiscal, transferul partial sau integral de active, prevazut la art. 270 alin. (7) si la art. 271 alin. (6), se va evidentia intr-un document intocmit de partile implicate in operatiune, fiecare parte primind un exemplar al acestuia.

Acest document trebuie sa contina urmatoarele informatii:
a) un numar de ordine secvential si data emiterii documentului;
b) data transferului;
c) denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA, prevazut la art. 316, al ambelor parti, dupa caz;
d) o descriere exacta a operatiunii;
e) valoarea transferului.


Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X