email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incasare actiuni. Care e tratamentul contabil si fiscal?

corectarea erorilor semnificativeinregistrari contabileomfp 3055rezultat reportat

In analiza de mai jos, ne referim la o societate X (SLR) care detine din anul 2009 un numar de 550.00 actiuni la o societate admisa la tranzactionare pe o piata reglementata. Societatea X SRL incadreaza, prin politica contabila proprie, aceste actiuni ca fiind detinute pe termen scurt si nu le evalueaza la valoarea de piata la sfarsitului anului, ele ramanand in balanta la costul istoric.

In luna august 2014, prin Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor se decide reducerea capitalului social al SA-ului admis la tranzactionare, cu returnarea catre actionari a unei cote-parti din aportul acestora, proportionala cu reducerea capitalului social.

Costul istoric al unei actiuni este de 0,55 Ron, valoarea actiunilor detinute este in balanta SRL-ului de 302.500 Ron (550.000 actiuni x 0,55 Ron).

Valoarea de piata a unei actiuni ajunsese la 1 Ron, iar in urma acestei Hotarari s-a decis reducerea valorii nominale a actiunilor cu 0,05 Ron per actiune. Astfel, pentru actiunile detinute SRL-ul incaseaza 27.500 Ron (550.000 actiuni x 0,05 Ron).

Vom vedea care este tratamentul contabil si fiscal pentru aceasta incasare si care este baza legala care reglementeaza aceste aspecte. De asemenea, stabilim monografia contabila si soldul actiunilor in balanta in urma acestei returnari.

Potrivit prevederilor pct. 56 alin (5) din OMFP 3055/2009 titlurile pe termen scurt (actiuni si alte investitii financiare) admise la tranzactionare pe o piata reglementata se evalueaza la valoarea de cotatie din ultima zi de tranzactionare, iar cele netranzactionate la costul istoric mai putin eventualele ajustari pentru pierdere de valoare.
 
Aceasta prevedere este obligatorie si nu optionala. Faptul ca titlurile detinute nu au fost evaluate la valoarea de cotatie din ultima zi, constituie o eroare contabila.

Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.

           Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat.
 
Prin urmare, inaintea efectuarii operatiilor mentionate este necesara aducerea valorii titlurilor la valoarea la data de 31 decembrie 2013.

Pentru fiecare sfarsit de exercitiu financiar se determina valoarea de piata a titlurilor.
 - diferentele reprezentand cresterea de valoare a titlurilor se inregistreaza:
501/508                                  =                                  1174
Rezultatul reportat provenit
din corectarea erorilor contabile
 

    diferentele  nefavorabile de valoare se inregistreaza

1174                                       =                                  501/508
Rezultatul reportat provenit
din corectarea erorilor contabile
 
In urma acestor operatiuni actiunile detinute sunt aduse in balanta la valoarea de piata de la 31 decembrie 2013.
 
Ca urmare a reducerii capitalului social nu se inregistreaza modificarea valorii titlurilor detinute, acestea fiind prezentate la valoarea de piata de la data ultimei evaluari.

La data de 31 decembrie 2014 se vor evalua la cotatia valabila in ziua respectiva.
Potrivit prevederilor art. 207 din Legea nr. 31/1990
republicata, cu modificarile ulterioare, capitalul social poate fi redus prin:
    a) micsorarea numarului de actiuni sau parti sociale;
    b) reducerea valorii nominale a actiunilor sau a partilor sociale;
    c) dobandirea propriilor actiuni, urmata de anularea lor.
     Capitalul social mai poate fi redus, atunci cand reducerea nu este motivata de pierderi, prin:
    a) scutirea totala sau partiala a asociatilor de varsamintele datorate;
    b) restituirea catre actionari a unei cote-parti din aporturi, proportionala cu reducerea capitalului social si calculata egal pentru fiecare actiune sau parte sociala;
    c) alte procedee prevazute de lege.
 
Sumele incasate ca urmare a reducerii capitalului social se inregistreaza
5121                           =                                  768
Conturi la banci in lei                        Alte venituri financiare
 
Totusi, faptul ca titlurile au fost detinute din anul 2009, nu au fost efectuate tranzactii cu acestea si au fost mentinute la costul istoric arat faptul ca titlurile respective ar fi trebuit incadrate mai degraba ca titluri pe termen lung, decat titluri pe termen scurt.
 
Aceste titluri se mentin la costul istoric, dar se inregistreaza in conturile 261, 263 sau 265 in functie de cota de participare detinuta.

Nici in acest caz nu se modifica valoarea la care sunt evidentiate titlurile acestea raman evidentiate la valoarea de intrare (costul istoric), la finele exercitiului financiar inregistrandu-se eventuale pierderi din depreciere.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2023

ATENTIE la Inregistrarile contabile si Noutatile din Cartea Verde


IMPORTANT!
In aceasta editie a Cartii Verzi a Contabilitatii au fost introduse teme foarte actuale:

->  Trecerea de la microintreprindere la platitor de impozit pe profit
->  Sponsorizarea si donatia
->  Dividende si situtatii financiare interimare   
->  Dividende interimare in cazul asociatilor persoane juridice
->  Sume datorate catre Fondul de mediu

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
corectarea erorilor semnificativeinregistrari contabileomfp 3055rezultat reportat


Data aparitiei: 17 Septembrie 2014

Votati articolul "Incasare actiuni. Care e tratamentul contabil si fiscal?":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor. Ghid pentru 2023

  • Afacerea dvs. este incadrata ca microintreprindere? Atunci cu siguranta vi se pare o mare provocare sa cunoasteti in detaliu cadrul legislativ, avand in vedere ca multe prevederi sunt greu de interpretat si ca au aparut recent o multime de noutati fiscale.  ...» citeste mai departe aici

 • Ce planuri de dezvoltare exista pentru SPV. Raspunsul ANAF pentru CCF

  • CCF (Camera Consultantilor Fiscali) a trimis recent catre ANAF mai multe propuneri pentru imbunatatirea SPV-ului. Reprezentantii institutiei au scos in evidenta faptul ca, in prezent, nu pot fi acordate drepturi diferentiate diferitelor persoane care acceseaza un cont de SPV al unei societati (spre exemplu, administratorii, angajatii unei societati).  “In acest sens, in masura in care contul de SPV este asociat administratorului, ca persoana imputerni...» citeste mai departe aici

 • 30 mai 2023 este termenul limita pentru depunerea Formularului 394

  • Marti, 30 mai 2023, este un termen limita important pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care realizeaza anumite tipuri de achizitii. Mai exact, este  data pana la care mai pot depune Formularul 394.  Formularul 394 reprezinta ”Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si...» citeste mai departe aici

 • Persoana responsabila in aplicarea Legii 129/2019, o noua obligatie pentru firme?

  • Prezentam in continuare daca o firma are obligatia de a desemna o persoana responsabila in aplicarea Legii 129/2019 privind spalarea banilor sau nu. Mai exact, este necesara, potrivit legislatiei in vigoare, desemnarea unui angajat in relatia cu Oficiul de spalarea banilor, astfel incat sa intocmeasca politici, proceduri de raportare chiar daca nu sunt tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a ...» citeste mai departe aici

 • Bilantul contabil: Cum se calculeaza numarul de salariati?

  • Ne propunem ca, prin prezentul articol, sa prezentam cum se calculeaza si care este numarul mediu de salariati care se trece in bilant la o societate care pe parcursul anului 2022 are urmatoarea structura de personal: - 5 persoane angajate cu 8 ore/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 1 ora/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 2 ore/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 4 ore/zi de la data de 11.04.2022; - 1 persoana cu contra...» citeste mai departe aici

 • Venituri din mai multe surse. Ce taxe are de platit o persoana fizica in 2023

  • Vom afla, in cele ce urmeaza, ce taxe are de platit o persoana fizica in 2023 (care este si salariat), in situatia in care obtine urmatoarele venituri: - chirii peste 100.000 lei; - PFA norma de venit, norma 31.600 lei; - terenuri agricole: cereale 30 h * norma de venit 257 lei = 7.710 lei. Asadar, in cazul in care veniturile au fost realizate in anul 2022: Referitor la CAS, potrivit art. 137 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 22...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X