Numeroase companii livreaza bunuri sau presteaza servicii exclusiv catre persoane juridice. In aceasta situatie nu sunt obligate sa achizitioneze casa de marcat, chiar daca sunt cazuri de incasare in numerar. Veti observa din exemplul de mai jos ca si in situatia incasarii cash de la persoane fizice, pentru anumite vanzari/prestari de servicii ocazionale (intamplatoare), societatea nu este obligata sa se doteze cu aparat de marcat electronic fiscal.
Prestari de servicii catre persoane juridice - studiu de caz
Intrebare: "Societatea noastra lucreaza doar cu persoane juridice si incaseaza integral contravaloarea serviciilor prin banca, nu are casa de marcat. Daca in mod exceptional un client care are conturile blocate solicita sa achite factura cash, putem incasa factura respectiva pe baza de chitanta sau am fi obligati sa-i dam bon fiscal, respectiv sa avem casa de marcat?"
Raspuns:
Potrivit art.1 alin.(1)din Ordonanta de urgenta nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale:
„Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial,cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livratecu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie, sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale”.
Asadar, obligatia dotarii cu aparat de marcat electronic fiscal si a eliberarii bonurilor fiscale intervine numai in situatia in care societatea ar incasa de la populatie (persoane fizice) in numerar/substitute de numerar sau prin utilizarea cardurilor bancare, contravaloarea livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii.
Intrucat vindeti sau prestati servicii exclusiv catre persoane juridice, nu aveti obligatia dotarii cu aparate de marcat. In cazul in care incasati cu numerar de la persoane juridice, veti elibera chitanta.
Conform art. 4 din Normele metodologice date in aplicarea O.U.G. nr.28/1999 (H.G. nr.479/2003), in sensul art. 1alin. (1) din ordonanta de urgenta prin livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie, se intelege acele activitati desfasurate cu caracter permanent sau sezonier. Nu intra in aceasta categorie livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate ocazional, direct catre populatie, de catre operatorii economici, altii decat comerciantii cu amanuntul.
Prin comert ocazional se intelege actele de comert cu caracter intamplator, efectuate pe durata limitata de timp cu ocazia unor targuri, saloane, sarbatori cu caracter laic, expozitii cu vanzare, precum si livrarile de bunuri catre proprii angajati pentru uzul propriu.
De retinut! Prin urmare, chiar si in conditiile vanzarii catre populatie, pentru anumite vanzari efectuate ocazional (intamplator) nu este obligatorie dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Studiul de caz a fost extras din editia lunii aprilie a revistei Monitoru Contabil, o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare. Detalii aici >>
Foto: pexels.com