email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CECCAR: Atentie la daunele produse clientilor. Contabilii platesc prejudiciul!

CECCARcotizatiiplata daunemembri CorpFond garantiiprejudicii clienti



Va aducem la cunostinta ca prin Hotararea Consiliului Superior nr.270/2012 au fost aprobate Normele privind constituirea, administrarea si utilizarea fondului de garantii pentru raspunderea civila profesionala a membrilor CECCAR.

Prezentam astfel, prin cele ce urmeaza, cele mai importante prevederi legate de plata cotizatiilor de catre membrii Corpului, dar si plata daunelor produse clientilor de catre contabili in urma unor erori profesionale cuprinse in serviciile prestate.

Conform art. 1 din hotararea amintita, normele aprobate reglementeaza, incepand cu anul 2013, procedurile de constituire, de administrare si de utilizare a Fondului de garantii creat pentru aplicarea prevederilor art. 13, ultima ipoteza din O.G. nr. 65/1994, republicata, in vederea garantarii raspunderii civile profesionale a membrilor Corpului, persoane fizice, privind activitatea desfasurata.


Art. 2 (1) stabileste astfel ca Fondul de garantii, denumit in continuare, Fond, se constituie, la inceputul anului, la nivelul Aparatului Central al CECCAR in limita a 0,5% din cotizatiile fixe si variabile incasate in anul precedent de la membrii Corpului, persoane fizice.

* Puteti consulta mai jos textul integral al Hotararii Consiliului Superior nr.270/2012!


De asemenea, se precizeaza, potrivit alin.(2), ca Fondul are ca destinatie, in mod exclusiv, plata despaguburilor acordate membrilor Corpului, persoane fizice, pentru prejudiciile cauzate urmare prestarii serviciilor prevazute la art. 2 alin. 1 si alin. 3, art. 6, art. 7 si art. 10 din O.G. nr. 65/1994, republicata, precum si la pct. 139 si pct. 140 din Regulamentul de Organizare si Functionare al Corpului, republicat, conform contractului de prestari servicii financiar-contabile, actului organului judiciar de numire in vederea efectuarii expertizei contabile judiciare sau mandatului de cenzor, in limita disponibilitatilor existente in conturile Fondului la momentul platii.

ATENTIE!

Conform alin. (3) art. 1, platile pentru despagubiri se fac de catre membrii Corpului, persoane fizice, numai din disponibilitatile Fondului de garantii pentru raspunderea civila profesionala a membrilor Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.


CALCUL cheltuieli privind asigurarea riscului in vederea platii despagubirilor acordate membrilor Corpului pentru prejudiciile cauzate clientilor

Aceste cheltuieli se cuprind in Bugetul de venituri si cheltuieli al Corpului si se vor calcula aplicand cota de 0,5% asupra veniturilor din cotizatiile profesionale incasate de la membrii Corpului, persoane fizice, in anul precedent.


NOTA!

Articolul 6 precizeaza ca la data fiecarui bilant Fondul de garantii va fi revizuit astfel incat in cazul in care pentru stingerea unei obligatii nu mai este probabila o iesire de resurse se va proceda la anularea acestuia.


Procedurile si conditiile de plata a despagubirilor din disponibilitatile Fondului

Conform art. 8, Corpul plateste despagubiri doar pentru erorile savarsite de catre membrii Corpului, persoane fizice, care au avut un prejudiciu financiar (pierderi pecuniare) produs clientului urmare prestarii serviciilor prevazute la Cap. I, art. 2 alin. (2) din prezentele Norme (v. art. 2 alin. 1 si alin. 3, art. 6, art. 7 si art. 10 din OG nr. 65/1994, republicata, precum si la pct. 139 si pct. 140 din Regulamentul de Organizare si Functionare a Corpului).

IMPORTANT!

Corpul acorda despagubiri solicitate de catre membri in baza unei cereri de despagubire astfel:

1. pentru membrii Corpului, experti contabili, in limita maxima de 1.000 lei, dar nu mai mult decat suma achitata drept cotizatie fixa si variabila in anul anterior inregistrarii la filiala CECCAR a cererii de despagubire.

2. pentru membrii Corpului, contabili autorizati, in limita maxima de 850 lei, dar nu mai mult decat suma achitata drept cotizatie fixa si variabila in anul anterior inregistrarii la fialiala CECCAR a cererii de despagubire.

ATENTIE!

Membrii Corpului sunt obligati sa ia toate masurile necesare pentru a preveni producerea pagubelor rezultate urmare erorilor profesionale savarsite prin care au fost produse prejudicii financiare (pierderi pecuniare) clientului urmare prestarii serviciilor prevazute la art. 2 alin. 2 din Norme.


Membrii Corpului, persoane fizice, in functie de specificiul si volumul activitatii prestate pot incheia, optional, polite de asigurare si de raspundere civila profesionala cu societati autorizate de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Hotararea Consiliului Superior nr.270/2012 poate fi consultata mai jos:

Pagina 1

Pagina 2

Pagina 3

Pagina 4

Pagina 5

Pagina 6

Pagina 7

Pagina 8

Pagina 9

Pagina 10


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CECCARcotizatiiplata daunemembri CorpFond garantiiprejudicii clienti


Data aparitiei: 26 Noiembrie 2012

Votati articolul "CECCAR: Atentie la daunele produse clientilor. Contabilii platesc prejudiciul!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X