email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratamentul fiscal al deducerii TVA in 2013

deducere TVA 2013tratament fiscalachizitiiTVA la incasaremomentul platii TVA


Prin OUG 15/2012 prin care s-a reglementat sistemul de plata a TVA la incasare, s-au adus urmatoarele modificari privind exercitarea dreptului de deducere a TVA si obligatia efectuarii ajustarii sumei TVA deduse, dupa cum urmeaza:

>>    referitor la sfera de aplicare a dreptului de deducere, reglementata in Codul fiscal prin art. 145, se impun urmatorele reguli:

1.    pentru cumparatorul/beneficiarul care aplica sau nu aplica sistemul de incasare, dar efectueaza achizitii de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare se amana dreptul de deducere a TVA aferente pana la momentul platii TVA furnizorului/prestatorului TVA aferenta.

2.    pentru cumparatorul/beneficiarul care aplica aplica sistemul de incasare si efectueaza achizitii de la o persoana impozabila care aplica sau nu aplica sistemul TVA la incasare:
-    se amana dreptul de deducere a TVA aferente pana la momentul platii TVA furnizorului/prestatorului TVA aferenta chiar daca o parte din operatiunile realizate sunt excluse de la aplicarea sistemului (operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere, neimpozabile);
-    NU se amana dreptul de deducere a TVA aferente pana la momentul platii TVA  furnizorului/prestatorului TVA pentru: importuri; achizitii de bunuri/servicii pentru care se aplica regimul de taxare inversa; achizitii de bunuri/servicii pentru care se aplica masurile de simplificare.

>>    referitor la exercitarea dreptului de deducere, reglementata in Codul fiscal prin art. 146, se impun urmatoarele conditii: pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA aferenta taxei datorate sau achitate unei  persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, cumparatorul/beneficiarul trebuie sa detina:
- o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155;
- dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre: persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare si persoanele impozabile care efectueaza achizitii  de la persoane impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare la momentul emiterii facturii.

>>    referitor la deducerea taxei pe baza de pro rata, pentru determinarea pro-rata, persoana impozabila din sistem trebuie sa aiba in vedere ca sumele de la numitor si de la numarator se determina in functie de data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei conform regulilor generale, fara a tine cont de faptul ca plata TVA se efectueaza la incasare sau deducerea se efectueaza la achitare.
>>    referitor la deducerea taxei de catre persoana impozabila cu regim mixt si  persoana partial impozabila, reglementata in Codul fiscal prin art. 147, se impun urmatoarele reguli:
1.    prevederile acestui articol sunt aplicabile si de catre persoana impozabila incadrata in acest sistem;
2.    pentru determinarea pro-rata sumele de la numitor si de la numarator se determina in functie de data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei conform regulilor generale.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deducere TVA 2013tratament fiscalachizitiiTVA la incasaremomentul platii TVA


Data aparitiei: 18 Februarie 2013

Votati articolul "Tratamentul fiscal al deducerii TVA in 2013":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X