In ce priveste completarea unui registru-inventar, vom stabili cum procedam in cazul unor solduri debitoare si solduri creditoare. Vom vedea astfel daca acestea se vor inregistra cu semnul + sau daca se vor totaliza.
Precizam astfel ca in Normele din 9 octombrie 2009 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, aprobate prin OMFP 2861/2009, la punctul 44 alin. (1), se mentioneaza:
"Registrul-inventar" (cod 14-1-2) este un document contabil obligatoriu in care se inscriu rezultatele inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, grupate dupa natura lor, conform posturilor din bilant."
Aceeasi idee este reluata in OMFP 3512/2008 privind documentele fnanciar contabile, in Anexa nr. 2 Normele specifice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, la punctul III privind instructiunile de intocmire si utilizare ale registrului inventar.
Tot in OMFP 3512/2008 privind documentele fnanciar contabile, la instructiunile de completare ale registrului inventar, la punctul III, avem si urmatoarele prevederi:
In coloana 2 vor fi recapitulate elementele inventariate, detaliat pe fiecare cont de activ si de pasiv, conturile de valori materiale putind fi defalcate pe gestiuni.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
In coloana 3 se inscrie valoarea contabila a elementelor inventariate.
Din cele prezentate rezulta ca inventarierea se face atit pentru soldurile de activ, cit si pentru cele de pasiv, iar soldurile elementelor de activ si pasiv in ordinea din balanta se inscriu in acest registru, cu plus, insa fara a fi totalizate, deoarece nu se pot aduna elementele de activ cu cele de pasiv.
Totusi, dupa inscrierea informatiilor privind ultimul sold din balanta, se pot trece ca totaluri urmatoarele:
total solduri debitoare
total solduri creditoare
ambele din balanta la 31.12, care, bineinteles, trebuie sa fie egale.