Inregistrarile contabile pe care le facem pentru amenajarile unor spatii respecta prevederi specifice. O societate a amenajat un astfel de spatiu in anul 2009, fiind aduse imbunatatiri si in 2013. Valorea acestor ultime imbunatatiri este de 2.600 lei + TVA. Vom vedea in ce cont se inregistreaza aceste bunuri care au fost aduse in spatiu, stabilind si care va fi perioada de amortizare daca se mareste valoarea amenajarii.
Potrivit prevederilor OMFP 3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu o imobilizare corporala sunt cheltuieli ale perioadei in care sunt efectuate sau majoreaza valoarea imobilizarii respective, in functie de beneficiile economice aferente acestor cheltuieli.
Inlocuirea usilor poate fi considerata o imbunatatire a sediului, plus de siguranta, etc si se va inregistra ca imobilizare corporala.
La receptia investitiei, in vederea inregistrarii acesteia ca imobilizare corporala se intocmeste procesul verbal de receptie care serveste ca document justificativ de inregistrare in contabilitate a imobilizarii corporale.
In functie de modalitatea de recunoastere, contravaloarea acestor lucrari se regaseste:
Cartea verde a contabilitatii
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
- fie in conturi de active separate, daca au durate de utilizare economica diferita de cea a activului existent si pot fi exploatate separat de acesta;
- fie in conturi de imobilizari in curs daca lucrarile respective sunt incorporate in valoarea activului existent.
Consider ca usile nu pot fi exploatate separat de sediu, prin urmare fac parte din amenajarea initiala.
Daca amenajarea initiala a fost inregistrata in contul 212.
Amenajarea actuala va majora valoarea amenajarii initiale:
- achizitia
% = 404 3.224
231 2600
4426 624
receptia
212 = 231 2.600
Durata de amortizare va fi durata de viata ramasa neamortizata a amenajarii initiale a cladirii.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro