Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
ANAF si MFP Contabilul.ro | ANAF si MFP

Se majoreaza contributiile sociale pentru PFA si drepturi de autor in 2014?

Data actualizarii: 13 Ianuarie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Formulare Impozitecontributii PFA 2014CASSsanatatecontributii socialebaza de calcul


La finele anului trecut, vicepremierul Daniel Chitoiu declara ca Executivul va pastra actualul sistem pentru contributiile de asigurari sociale aferente veniturilor din drepturi de autor, precum si pentru veniturile obtinute de persoanele fizice autorizate.

Daca acestea erau declaratiile facute la acel moment, la finalul negocierilor cu FMI, potrivit Mediafax, cel putin in acest moment lucrurile par sa ramana la aceeasi valoare din 2013.


In 2014, persoanele fizice autorizate (PFA) au obligatia de a plati contributia la pensii (CAS), dupa cum urmeaza:

- 31,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure. Acest venit nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nu poate depasi echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Aceste schimbari aduse de OUG 88/2013 fac in 2014 baza de calcul pentru CAS sa se incadreze intre doua limite: 804 lei - 11.490 lei.

Prin OUG 88/2013 au fost introduse la art. 296^22 din capitolul II al titlului IX2 "Contributii sociale obligatorii" urmatoarele alineate:

    (2^1) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele prevazute la art. 296^21 alin. (1) lit. i), cu exceptia celor care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului,

    este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut,

    diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau

    valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului si

    nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

    Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut."


Ce declaratie se depune?

Va informam ca declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a Formularului 600 - Declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii.

Declaratia 600 se depune, pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Organul fiscal competent la care trebuie depusa declaratia este organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa de domiciliu a contribuabilului sau adresa unde acesta locuieste efectiv, in cazul in care difera de cea de domiciliu.

Exceptie de la plata contributiei la pensii fac:

- Contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, nu depaseste 35% din castigul salarial mediu brut

- persoanele asigurate in sistemul public de pensii ca urmare a obtnerii de venituri salariale sau indemnizatii de somaj

- persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii

-persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii.

La sanatate (CASS), un PFA va plati si in 2014 aceeasi contributie de 5,5%, baza de calcul fiind stabilita fie pentru impunerea in sistem real, fie pentru impozitarea la norma de venit. Pentru plata contributiei, se va depune declaratia 220 de venit estimat sau declaratia 200 privind venitul realizat, urmand ca organul fiscal sa emita decizia de impunere pentru plati anticipate.







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X