Cel mai recent Chestionar rapid al IFAC pentru practicile contabile mici si mijlocii (PMM-uri) arata ca mai putini dintre clientii acestora din categoria intreprinderilor mici sunt afectati de incertitudinile economice, sugerand poate un climat economic mai favorabil si prevestind o crestere viitoare in acest sector.
"Pe parcursul ultimilor ani, incertitudinile economice au aruncat o umbra asupra PMM-urilor si clientilor lor" a mentionat Presedintele Comitetului PMM, Giancarlo Attolini. "Imbunatatirea conditiilor din sectorul intreprinderilor mici, un barometru al cresterii economice, reprezinta un semn minunat pentru profesionistii din PMM-uri si pentru economie per ansamblu. In timp ce clientii lor se pregatesc pentru crestere, PMM-urile vor ajuta, la randul lor, la propulsarea economiilor locale in cadrul carora isi desfasoara activitatea".
Atunci cand le-au fost solicitate opiniile cu privire la Proiectul de expunere din 2013 privind raportarea auditorului lansat de catre Consiliul pentru Standarde Internationale de Audit si Certificare, in care erau propuse modificari semnificative pentru raportarea auditorului, respondentii si-au manifestat, in general, sustinerea.
Desi numai o minoritate restransa a considerat ca entitatile necotate ar alege voluntar sa prezinte aspecte esentiale de audit, cei mai multi respondenti au fost de acord cu propunerea de a impune o declaratie privind continuitatea activitatii in toate rapoartele de audit.
Manual de politici contabile - Stick USB
SAF-T Ghid de raportare corecta
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Chestionarul a clarificat, de asemenea, valoare diferitelor servicii si previziunile referitoare la cresterea relativa a acestora. Compilarea contabila si alte servicii decat cele de certificare/servicii conexe s-au dovedit a fi sursele de venit cu cea mai rapida crestere pentru PMM-uri, cu o diferenta semnificativa fata de audit si certificare. Aproape jumatate din respondenti au recunoscut valoarea raportarii integrate pentru entitatile mici si mijlocii (IMM-uri) si aproape jumatate prevad ca, in mai putin de cinci ani, clientii din categoria IMM vor solicita asistenta pentru raportarea integrata.
Pentru concluzii suplimentare si un rezumat complet al rezultatelor, consultati Chestionarul rapid al IFAC pentru PMM-uri, concluzii la finalul anului 2013 din sectiunea dedicata Comitetului PMM de pe site-ul IFAC: www.ifac.org/SMP. Avand in vedere ca nu exista un echilibru intre ratele de raspuns pe regiuni, este posibil ca rezultatele sa nu fie reprezentative din punct de vedere statistic pentru populatiile globale sau regionale de PMM-uri.
Chestionarul de la finalul anului 2013 a primit 3.709 de raspunsuri si a fost realizat in 17 limbi, fiind desfasurat in perioada 15 noiembrie - 31 decembrie. Chestionarul are ca scop obtinerea unui instantaneu al principalelor provocari si tendinte care influenteaza PMM-urile la nivel global. IFAC doreste sa multumeasca organizatiilor membre si organizatiilor regionale care au ajutat la traducerea si distribuirea chestionarului.
Despre Comitetul PMM
Comitetul PMM din cadrul Federatiei Internationale a Contabililor (IFAC) reprezinta interesele profesionistilor contabili care isi desfasoara activitatea in practici mici si mijlocii (PMM-uri). Comitetul elaboreaza indrumari si instrumente si incearca sa se asigure ca nevoile PMM-urilor sunt luate in considerare de normalizatorii de standarde, organismele de reglementare si factorii politici. De asemenea, comitetul actioneaza ca un purtator de cuvant pentru PMM-uri pentru a spori nivelul de cunoastere a rolului si valorii acestora, in special in ceea ce priveste sprijinirea IMM-urilor, precum si a importantei sectorului intreprinderilor mici in general.
Despre IFAC
IFAC este organizatia globala a profesiei contabile, dedicata servirii interesului public prin consolidarea profesiei si contribuirea la dezvoltarea unor economii internationale puternice. IFAC este formata din 179 de membri si asociati din 130 de tari si jurisdictii, reprezentand aproximativ 2,5 milioane de contabili din practica publica, educatie, servicii de stat, industrie si comert.
Sursa: CECCAR