Concurenta neloiala e pusa la zid de o noua ordonanta care vine sa reglementeze practicile din domeniu. Mai exact, OG 12/2014 publicata la mijlocul acestei saptamani instaureaza sanctiuni si stabileste drept contraventii denigrarea competitorilor prin orice mijloace si deturnarea clientelei prin folosirea unor secrete comerciale (daca aceste fapte nu sunt savarsite astfel incat sa constituie infractiuni).
Aceste contraventii sunt astfel reglementate prin noua lege, faptele fiind sanctionate cu amenda de la 5.000 lei la 50.000 lei pentru companii si cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoane fizice.
Descarca OG nr. 12/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale si a altor acte in domeniul protectiei concurente!
Noutatile aduse de acest act normativ sunt rezumate de consultantul fiscal Adrian Benta intr-un material realizat pentru HotNews.ro:
" Dispar fapte de concurenta neloiala, cum era atragerea angajatilor unui concurent. Tot la noutati, Consiliul Concurentei va putea prioritiza investigatiile pe legea principala -21/1996. Asta inseamna ca va putea renunta la cauze considerate de mica importanta.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
SAF-T Ghid de raportare corecta
Prin acest act normativ se interzice denigrarea competitorilor prin orice mijloace si deturnarea clientelei prin folosirea unor secrete comerciale.
Consiliul concurentei este organul in masura sa constate si sa oblige la incetarea practicilor de concurenta neloiala, pe durata solutionarii sesizarii, interzicerea practicilor de concurenta neloiala, aplicarea amenzilor contraventionale, daca practica de concurenta neloiala constituie contraventie. Termenul de solutionare a sesizarilor este de 60 de zile de la data la care sesizarea este completa".
Astfel, potrivit documentului, denigrarea competitorilor, prin orice mijloace si deturnarea clientelei prin folosirea unor secrete comerciale, in masura in care nu sunt savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate potrivit legii penale infractiuni, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 50.000 lei pentru contraventiile savarsite de persoane juridice si cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru contraventiile savarsite de persoane fizice.
Retinem faptul ca aceste reglementari nu existau pana acum in legea amintita astfel ca firmele se aparau cu greu in fata unor situatii care, in mod vizibil, le afectau productivitatea, eficienta si veniturile.
De asemenea, documentul stabileste ca furnizarea de informatii inexacte, incomplete sau care induc in eroare ori de documente incomplete sau nefurnizarea informatiilor si documentelor solicitate de catre un inspector al Consiliului concurentei, refuzul nejustificat al intreprinderilor de a se supune unei inspectii sau nerespectarea masurilor impuse de catre Consiliul Concurentei, in cazul in care nu sunt savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate conform legii penale infractiuni, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 10.000 lei, in cazul intreprinderilor, autoritatilor si institutiilor publice iar in cazul persoanelor fizice cu amenda de la 500 lei la 2.000 lei".
Se constituie totodata, potrivit documentului, Consiliul interinstitutional in domeniul combaterii concurentei neloiale, ca organism nepermanent, din care fac parte Ministerul Finantelor Publice, care este si coordonatorul acestui consiliu, autoritatea nationala de concurenta, autoritatea responsabila de protectia drepturilor in domeniul audiovizualului, autoritatea nationala pentru protectia consumatorilor, autoritatea responsabila de protectia proprietatii industriale si autoritatea responsabila de protectia drepturilor de autor si a drepturilor conexe.