Entitatile care pot opta pentru un exercitiul financiar diferit de anul calendaristic sunt redate la art. 27 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
a) sucursalele cu sediul in Romania, care apartin unei persoane juridice cu sediul in strainatate, cu exceptia institutiilor de credit, institutiilor financiare nebancare, definite potrivit legii, inscrise in Registrul general, institutiilor de plata si institutiilor emitente de moneda electronica, definite potrivit legii, care acorda credite legate de serviciile de plata si a caror activitate este limitata la prestarea de servicii de plata, respectiv emitere de moneda electronica si prestare de servicii de plata, entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, societatilor de asigurare, asigurare-reasigurare si de reasigurare, entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, daca exercitiul financiar difera pentru persoana juridica de care apartin;
b) filialele consolidate ale unei societati-mama cu sediul in strainatate, precum si filialele filialelor, cu exceptia institutiilor de credit, institutiilor financiare nebancare, definite potrivit legii, inscrise in Registrul general, institutiilor de plata si institutiilor emitente de moneda electronica, definite potrivit legii, care acorda credite legate de serviciile de plata si a caror activitate este limitata la prestarea de servicii de plata, respectiv emitere de moneda electronica si prestare de servicii de plata, entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, societatilor de asigurare, asigurare-reasigurare si de reasigurare, entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, daca exercitiul financiar difera pentru societatea-mama.
In conformitate cu prevederile OMFP 1878/2010, sucursalele cu sediul in Romania care apartin unei persoane juridice straine, respectiv filialele unei societati-mama straine sau filialele filialelor unei societati-mama straine, care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic au obligatia sa instiinteze in scris unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice despre exercitiul financiar ales. In acest scop, entitatea trebuie sa faca dovada ca este sucursala a unei persoane juridice straine, respectiv filiala a unei societati-mama straine sau filiala a unei filiale a unei societati-mama straine, care are exercitiul financiar diferit de anul calendaristic.
Prin OUG 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, incepand cu 01 ianuarie 2014, a fost introdusa posibilitatea contribuabililor care au optat, in conformitate cu legislatia contabila in vigoare, pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, sa opteze ca anul fiscal sa corespunda exercitiului financiar.
Optiunea se notifica prin depunerea la organul fiscal competent a formularului (014) "Notificare privind modificarea anului fiscal", cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceputul anului fiscal modificat.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Contribuabilii care au optat pentru anul fiscal diferit de anul calendaristic pentru primul an fiscal modificat aplica regulile de declarare si plata a impozitului pe profit prevazute la art. 34 alin. (13 indice 1) din Codul fiscal.
Autor: Irina Dumitrescu