In cazul urmator vom discuta despre procedura pe care o aplicam atunci cand dorim schimbarea anului fiscal. Luam drept caz concret o societate SRL romanesc cu actionariat 100% strain - o societate din Franta. Societatea doreste sa isi schimbe anul fiscal si sa incheie anul fiscal pe data de 31 ianuarie pentru a fi in corelatie cu anul fiscal al grupului din care face parte.
Mentionam ca SRL-ul nu este oficial parte a vreunui grup de firme altfel decat numele companiei, nu este sucursala sau filiala sau reprezentanta.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Iata care sunt intrebarile legate de aceasta situatie:
In ce conditii isi poate schimba anul fiscal si se poate incheia pe 31 ianuarie?
Care este data limita de raportare a intentiei schimbarii anului fiscal?
Care este data limita pentru raportarile (bilant + 101) la decembrie anterior schimbarii anului?
Care este data limita pentru raportarile de sfarsit an pentru ianuarie fiind ultima luna a anului fiscal modificat?
Pentru anul ce se incheie in decembrie anterior schimbarii se mai depune vreo raportare?
De asemenea, vom detalia procesul de schimbare (ce presupune ca formulare de inregistrat la Administratii).
Exista vreo restrictie privind faptul ca societatea este un SRL romanesc cu actionar strain, dar nu este sucursala/filiala/reprezentanta a unei alte companii nerezidenta (nu are decat acelasi nume ca toate societatile din alte tari care fac parte din grup, dar sunt entitati separate/individuale)?
Potrivit art. 27 din Legea contabilitatii republicata, cu modifcarile si completarile ulterioare exercitiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic pentru sucursalele cu sediul in Romania, care apartin unei persoane juridice cu sediul in strainatate, precum si pentru persoanele juridice cu sediul in Romania.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Persoanele care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic au urmatoarele obligatii:
- sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile anuale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice
Pentru asigurarea informatiilor destinate sistemului institutional) al statului, Ministerul Finantelor Publice poate solicita depunerea, in termen de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar, respectiv a anului calendaristic, la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice o raportare contabila anuala, al carei continut se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice.
- sa instiinteze in scris unitatea teritoriala a Ministerului Finantelor Publice despre exercitiul financiar ales, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceputul exercitiului financiar ales.
Cu exceptia cazurilor in care persoana juridica straina sau societatea-mama straina isi schimba data de raportare ori au loc operatiuni de reorganizare, potrivit legii, data aleasa pentru intocmirea de situatii financiare anuale nu poate fi modificata de la un exercitiu financiar la altul.
Potrivit art. 16 din Codul Fiscal, contribuabilii care au optat, in conformitate cu legislatia contabila in vigoare, pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic pot opta ca anul fiscal sa corespunda exercitiului financiar.
Primul an fiscal modificat include si perioada anterioara din anul calendaristic cuprinsa intre 1 ianuarie si ziua anterioara primei zi a anului fiscal modificat, acesta reprezentand un singur an fiscal.
Contribuabilii comunica organelor fiscale competente optiunea pentru anul fiscal modificat, in termen de 15 zile de la data inceperii anului fiscal modificat sau de la data inregistrarii acestora, dupa caz.
Astfel, daca se doreste schimbarea exercitiului financiar din anul 2016:
- pentru anul 2015 se depun situatii financiare anuale la 31 decembrie 2015 cu termen de depunere - 150 zile - 29 mai 2016
- declaratia 101 pentru anul 2015 se depune pana pe data de 25 martie 2016
- pentru schimbarea datei anului fiscal se depune pana cel tarziu la data de 1 ianuarie (se va depune pana pe 31 decembrie 2015) formularul 014 pentru instiintarea organelor fiscale privind schimbarea anului fiscal
Situatii financiare si raportari contabile
Potrivit prevederilor ordinului 1878/2010 in scopul intocmirii situatiilor financiare anuale, entitatile care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic au urmatoarele obligatii pentru primul exercitiu financiar diferit de anul calendaristic:
- sa intocmeasca, sa aprobe si sa depuna la oficiile registrului comertului, potrivit legii, situatii financiare anuale intocmite la data stabilita in conditiile prevazute la art. 27 alin. (3) din Legea nr. 82/1991, republicata;
- sa asigure comparabilitatea informatiilor referitoare la solduri, rulaje si alte informatii cuprinse in situatiile financiare anuale intocmite pentru primul exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit art. 27 alin. (3) din Legea nr. 82/1991, republicata.
In acest scop, informatiile respective trebuie sa acopere intotdeauna o perioada de 12 luni, respectiv 365 de zile, cu exceptia entitatilor infiintate in cursul exercitiului financiar.
De asemenea, la intocmirea bilantului, respectiv a bilantului prescurtat, pe langa sumele corespunzatoare celor doua perioade consecutive se vor inscrie si soldurile la data de 1 ianuarie a exercitiului financiar precedent celui la care se refera situatiile financiare anuale, potrivit structurii formularului de bilant, respectiv bilant prescurtat, .
Pentru situatiile financiare intocmite incepand cu al doilea exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, se va respecta formatul prevazut pentru acestea in reglementarile contabile aplicabile.
In fiecare an
- Pentru data de 31 decembrie se depun raportari contabile anuale distinct de situatiile financiare anuale incheiate la data aleasa.
Termenul pentru depunerea raportarilor anuale este de 150 de zile de la incheierea anului calendaristic. (30 mai )
- Situatiile financiare anuale incheiate la data stabilita 31 ianuarie se depun pe formularele prevazute de OMFP nr. 1878/2010.
Termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale este de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar ales. (30 iunie)
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar